Eerste Nederlandse brouwerijengids uit

Birdy Publishing, uitgever van het magazine bier!, brengt de eerste Nederlandse brouwerijgids op de markt! Een handzame en overzichtelijke gids waarin 123 brouwerijen zijn opgenomen met adresgegevens, eventuele bezoektijden, een korte omschrijving van de brouwerij en een overzicht van de bieren die gebrouwen worden. Iedere brouwerij, groot of klein, heeft een pagina in de gids. Achterin de gids is een handige uitklapkaart van Nederland waarop aangegeven is waar de brouwerijen zich bevinden.

De echte bierkenners weten precies op welke plek in Nederland een brouwerij te vinden is. Maar de kennis van de grote groep bierliefhebbers houdt vaak op bij de namen en plekken van de grote, bekende brouwers en biermerken. Toch kent Nederland op dit moment dus al 123 brouwerijen, een aantal dat arbitrair is, want maandelijks komt er wel een brouwerij bij of valt er eentje weg.

Compleet
“Wij liepen al een tijdje rond met het idee zo’n brouwerijengids te gaan uitgeven. Wij zien dat de markt en interesse voor speciaalbier enorm groeit. De diversiteit van de Nederlandse biercultuur is zo groot, dat een handige gids voor veel bierliefhebbers een uitkomst is. Toen Harry van de Wiel, onlangs overleden, en Jan-Willem Fukkink halverwege 2010 namens het KBC (Klein Brouwerij Collectief) naar me toe kwamen met de vraag of wij een KBC-gids konden maken met daarin al hun ongeveer 70 leden, waren we het er samen snel over eens dat de echte bierliefhebber alleen maar zit te wachten op een complete gids”, aldus Fedor.

Bestellen
De Brouwerijengids van Nederland, met daarin ook voorwoorden van de directeur van Nederlandse Brouwers en de voorzitter van het KBC, wordt op 29 maart 2012 gepresenteerd in Brouwerij de Pelgrim in Rotterdam-Delfshaven.

De gids is straks verkrijgbaar bij de brouwerijen zelf, via de gespecialiseerde bierboekwinkels en uiteraard via de website www.biermagazine.nl in de webshop. Daar is de gids nu al vooruit te bestellen. De prijs is slechts €3,95 (exclusief verzendkosten).

Lees ook:Nederlandse Brouwerijengids in ontvangst genomen
Lees ook:Bieractiviteiten Week van het Nederlandse Bier
Lees ook:Nederland telt 167 brouwerijen!
Lees ook:Brouwers: meer Sinterklaasbier a.u.b.
Lees ook:Vandaag BierBeleving Oss

20 reacties op “Eerste Nederlandse brouwerijengids uit

 1. Joyce

  Kan je dit zien als een soort vervolg op die kaart van de Nederlandse bieren?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Nee, meer als een aanvulling. Op Dé Bierkaart van Nederland staan namelijk naast de brouwerijen ook de betere biercafés, -slijterijen, -musea en -festivals. Van deze kaart komt er in 2013 een vernieuwde, geactualiseerde versie uit.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Een leuk initiatief, maar het is niet het eerste boek met alle Nederlandfse brouwerijen. Een aantal Jaren geleden had Peter van der Arend al een dergelijk boek. Was alleen wel wat duurder herinner ik me nog.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jos Walstra

  En bij die van Peter was ook een tshirt weet je nog.
  “Nederland bierland” “Eigen bier eerst”
  Waarna hij de Beer tempel opende:-).
  Nog een gewild tshirt maar nergens meer te krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Harry Pinkster

  Tja… inderdaad niet de eerste,maar in elk geval wel een brouwerijgids die weer aardig up to date is (al zijn er altijd wel mutaties in de brouwerijen).
  Er is al een tijd niets gedaan op dat gebied. De kaart van de bierverbinding was het laatste echt bruikbare op dit gebied. Met een brouwerijgids erbij heb ik straks eentje voor aan de muur en eentje voor mee op reis. Volgens mij vullen ze elkaar aardig aan.
  Ik weet wat voor werk het is want voor de kaart met Nederlandse brouwerijen op mijn website ben ik bijna iedere maand met mutaties bezig. Gisteren nog twee nieuwe brouwerijen toegevoegd.
  Enfin, ik ben blij met het initiatief (zoals met de meeste initiatieven in bierland) en blij dat ik een klein beetje heb kunnen meehelpen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Harry Pinkster

   Fiona… vreemd dat met op reis een reclame boodschap mee komt.. Die heb ik niet op willen geven natuurlijk !

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Dat wordt ingekocht Harry… Helaas kan ik er niets aan doen.

      /   Beantwoorden  / 
 5. Eugene

  Zijn we allemaal zo kort van geheugen of echt DOM of te memoreren: “eerste Nederlandse brouwerijgids”. Jammer.
  Peter Crombeek heeft al in zijn BeNeLux biergids van 1996 alle Nederlandse brouwers en hun bieren opgenomen.
  IJdo Bosma heeft al in 1998 een boek uitgegeven onder de titel: BROUWERIJEN IN NEDERLAND. En daarna nog 2 updates.
  En verder uiteraard nog meer boeken, zoals andere reacties benadrukken.
  Hopelijk worden de boeken van het gulden-tijdperk (in tenminste twee vormen uitlegbaar) niet vergeten?
  PS: voor de rest krijg ik het idee, dat dit bericht meer een commercieel karakter heeft…..
  PPS: Voor de rest geloof ik niet dat Nederland 123 echte brouwerijen kent (en kent zonder reclame boodschap…). Want ons kent ons.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ik denk dat iedereen eerst moet afwachten tot ze de gids hebben gezien. Dit is meer een spoorboekje/een ANWB gids en geen boek over brouwerijen. Zoals de titel al zegt een gids. En verder ben ik gewoon heel enthousiast over alle initiatieven die de biercultuur in NL vergroten!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Ik vind het verschil tussen gids en boek wel erg subtiel. Er zijn eerder boeken verschenen met daarin een opgave van alle brouerijen met daarbij voor zover ik na kan gaan dezelfde gegevens en waarschijnlijk meer. Het had de mensen van de uitgeverij dan ook gesierd om niet te doen alsof het hier om de eerste gids gaat. Het initiatief was er niet minder goed om geweest en je doet wel recht aan mensen die je al voor zijn geweest.

      /   Beantwoorden  / 
 6. Eugene

  Ik wordt nog steeds niet enthousiast. Misschien moet ik het nog zien. Maar te beweren dat “eerste Nederlandse brouwerijgids op de markt!” vind ik nog steeds te ver gaan. Jammer van het werk van o.a. Dave Vlam, wat ik ben vergeten in de vorige mail….
  Uiteraard kunnen we allemaal enthousiast worden van elk initiatief op biergebied. Ook de kaart van Nederland is niet zaligmakend. Maar er is wel iets.
  Gelukkig hebben zij niet gemeend dat ze de EERSTE waren…

    /   Beantwoorden  / 
 7. Fedor Vogel

  Toch ook maar even een kleine reactie van de uitgever van deze eerste Nederlandse Brouwerijengids. Natuurlijk is ons bekend dat er in het verleden al meer boeken op de markt zijn geweest. Naar onze bescheiden mening is de gids die wij nu op de markt brengen in deze vorm nog nooit gepubliceerd. Let wel: het is een gids en geen boek. Iedere brouwerij heeft een eigen pagina met info over naw-gegevens, een korte omschrijving van de brouwerij, eventuele openingstijden en mogelijkheden om de brouwerij te bezoeken en een overzicht van de reguliere bieren. De info is overigens door de brouwerijen zelf aangeleverd dan wel gecontroleerd. Wel grappig om te zien dat er zoveel discussie kan ontstaan over het woord ‘eerste’. Als uitgever van bierpublicaties is het in ieder geval wel onze eerste gids en er is nu al heel veel vraag naar, dus het schijnt in een behoefte te voorzien.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos Walstra

   En wanneer wordt hij uitgeleverd?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Op 29 maart a.s. is de lancering…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jos Walstra

     Dat stond er niet bij toen ik hem op 8 maart betaalde.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Harry Pinkster

      Haha.. Jos .. Had ik je niet verteld dat ik ook een uitnodiging had gehad om de lancering op donderdag DONDERDAG 29 MAART 2012 bij te wonen? Alleen… op een doordeweekse avond van Groningen naar Delfshaven… net iets te gek. Jammer, want ik ben heel benieuwd.

        /  
     2. Fedor Vogel

      Beste Jos, ook jij dank voor je bestelling. Maar om nu te zeggen dat er niet bij stond dat hij ‘pas’ eind maart leverbaar is? In de eerste regel van de tekst staat: ‘eind maart brengt etc…’. Maar ik begrijp dat je niet kunt wachten…

        /  
     3. Jos Walstra

      Fedor, Sorry, heb er dus gewoon dom overheen gelezen. Ik hoop dit goed te kunnen maken met een bier zodra we elkaar weer zien. Nogmaals sorry.

        /  
 8. Dirk Breedveld

  Inderdaad zeker niet de eerste gids. Maar willen we niet gewoon een app. Al dat papier.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Vis

   Niet als je geen telefoon hebt waar “app’s” op kunnen…

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.