Het Houtens Brouw Collectief dat bestaat uit de heren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers hebben een Houtens Honingbier laten brouwen. Het bier zal op zaterdag 12 mei om 16.00 uur worden gepresenteerd in eetcafé De Kleine Geer in Houten. (foto: Jan Ausems voegt de honing toe aan het brouwsel)
Voor het brouwen van 500 liter Houtens Honingbier (Brewed 2B) zijn de Houtenaren uitgeweken naar brouwerij Boelens in Vlaanderen. Deze ambachtelijke brouwerij heeft veel ervaring met het brouwen van honingbier. Het Houtense Honingbier zal te proeven zijn op het Utrechts Bierfestival en verkrijgbaar zijn in enkele café’s, winkels en op streekmarkten. Zo lang de voorraad strekt natuurlijk.
Honing uit Houten
Het bier mag dan wel in Belgische ketels gebrouwen zijn, het belangrijke ingrediënt voor het honingbier, de honing komt van de Houtense imkerij Two Bee. Dit eerste commerciële bier van de Houtense brouwers bevat 8,5% alcohol, is amberkleurig en gebrouwen naar eigen recept. Voor wie het honingbier wil overslaan omdat het mierzoet zou zijn die raad ik aan om het eens te proberen. De suikers van de honing zijn namelijk tijdens de vergisting omgezet in alcohol, vandaar ook het relatief hoge alcoholpercentage. In de nasmaak proef je de honingtonen.
Er is nu al veel enthousiasme voor het streekbier en natuurlijk zal het bij succes een vervolg krijgen!
Lees ook:Brouwerij Hommeles lanceert nieuw bier
Lees ook:21-11-’13: Kennismaken met het nieuwe winterbier Molotov
Lees ook:Nieuw honingbier van Nederlandse bodem
Lees ook:Bier van huurbrouwerij beter?
Lees ook:Deventer heeft eigen bier: Davo Hoppenblond