Gisteren, 8 april 2012 was ik sinds lange tijd, gezien de perikelen rond mijn hand, weer eens bier gaan drinken in ’t café. Ongewild werd ik onderdeel van een prachtige proef. In ieder café kijk ik altijd naar het drinktempo, bierkeuzes en de mensen die er rondlopen. Ik ben altijd benieuwd naar het effect van zien drinken, doet drinken. Er was een tapbier dat redelijk hard liep. Het is ook een bier dat verder een goede naam heeft. Ik besloot bij mijn derde bier ook voor dit bier te gaan.
Ik rook en dacht, oh jee, ranzige boter, diacetyl. Mijn man keek me aan en zei, nee hè. Is er weer wat? Sinds ik namelijk met de bieropleiding bezig ben, heb ik de onhebbelijke eigenschap erbij gekregen dat ieder bier eerst sensorisch en dan qua smaak onder de loep wordt genomen. Om zeker te zijn nam ik toch maar een slok. En de smaak werd bevestigd en niet zo’n beetje ook. Mijn man nam ook een slok en schoof het bier regelrecht weg met de boodschap: ”dit is inderdaad erg”.
Mensen dronken gewoon door
Wenkend naar het personeel gaf ik aan dat het bier echt heel slecht was en dat dit direct van de tap moest. Het volgende moment keek ik rond naar al die mensen die in het uur voor mij dit bier hadden gedronken. Hoe konden ze dit nog drinken? Er waren zelfs bierdrinkers die het nogmaals hadden besteld, met één man in het bijzonder die ik drie keer had zien terug komen. Dat was ook de reden waarom het personeel twijfelde aan mijn conclusie. Ik vroeg hen zelf een slok te nemen waarop direct de emmer onder de tap ging. De zeer vriendelijke jongen keek mij aan en zei: “hoe is het mogelijk dat niemand hiermee terug is gekomen?” Ze drinken het dus gewoon!
Serieus
Het antwoord weet ik eigenlijk wel. Vaak wordt een klacht over het bier niet serieus genomen en zeggen ze dat je maar niet moet zeuren. Als bierdrinker hou je daarom vaak maar wijselijk je mond. In de meeste gevallen drink ik ‘t bier gewoon niet op en ga weg of neem wat anders. Ik heb namelijk ook geen zin in discussies. Een goede tip is wel om ‘t personeel zelf te laten proeven. Dat werkt. Oh ja, ik heb me nog wel kostelijk vermaakt toen de man die al drie van deze heerlijke bieren op had een exemplaar kreeg die wel goed was. Ik zag ‘m twee keer proeven en wenkend naar het bier kijken. Als ie nu maar niet dacht dat het bier niet goed was . Eén ding is zeker, ik vind het oprecht ongelooflijk dat zoveel mensen gewoon doordrinken.
Lees ook:De teleurstelling van een bierdrinker
Lees ook:Live verslag: 50% is echt GEEN Heineken
Lees ook:Eten tijdens bier proeven
Lees ook:Gezond en gelukkig blijven moeilijk? Nee joh ga gewoon vaker naar je stamkroeg!
Lees ook:St Bernardus toverdrank gebrouwen door lachende paters
Ik denk dat sommige mensen het niet meer proeven, omdat ze er al teveel op hebben. Dat lijkt mij de enigste logische verklaring.
Ze zeggen ook altijd dat het eerste biertje op de dag het beste smaakt, en dat ervaar ik inderdaad zo. Het zal iets met je smaakpapillen te maken hebben(?)
Ik vind dat je zeker kritisch mag zijn, we betalen tenslotte genoeg voor ons biertje als we uit zijn. Misschien als er meer mensen kritisch zouden zijn, dat dit ook de kwaliteit in de Horeca ten goede zal komen.
Beste Terry, Het was nog middag dus wellicht waren er zelfs veel mensen voor wie dit ‘t eerste bier was. Geloof me als je zo’n bier krijgt dan moet je het absoluut proeven. Je moet denken aan kip of varkensvlees dat te lang in de koelkast ligt. Dan ontstaat er een geur die je absoluut tegenstaat. Echter uiteraard weet niet iedereen er de betekenis diacetyl met smaak van ranzige boter aan te geven. Op zijn minst zul je ervaren het bier niet (zo)lekker te vinden als de vorige keer.
Er zijn nog steeds mensen die een blinde vlek hebben voor diacetyl. Ze proeven het gewoonweg niet. Dat brengt altijd de twijfel van de uitbater met zich mee (als deze geen bierkenner is). Een tijd terug was ik in een café waar íedereen aan pils met diacetyl zat. Ik was de enige (!) die het constateerde. Tja, dan snap ik dat je wel twee keer achter je oren krabt voordat je het eraf gooit…
Ik ken iemand die er echt heel erg niet-gevoelig voor is. Wanneer ik een pakje boter proef….
Het is niet nieuw dat barpersoneel niets af weten van de bieren die op de tap staan, lat staan dat ze kunnen proeven dat een bier niet te drinken is of dat er wat vreems aan is. het is aan de eigenaren van cafe’s dat ze hun personeel eens fatsoenlijk laten opleiden, misschien dan gaat het beter in de horeca
Een ongetraind iemand proeft het waarschijnlijk minder goed en niet iedereen heeft evenveel last van een boterachtige bijsmaak. Bovendien weten veel mensen niet goed wat ze precies lekker vinden aan een bier en dan zijn kwaliteitsverschillen ook niet goed te merken denk ik.
En dan heb je ook nog bieren met een bedoelde butterscotch smaak….
Geloof mij, bij dit bier was het heeeeeeeeeeeeel erg. Het leek wel een pakje boter dat ik dronk en was geen bij- maar een hoofdsmaak. Gewoon echt niet ok! Het was nog erger als toen er bewust diacetyl in mijn bier werd gedaan tijdens mijn opleiding.
Oh, maar dat neem ik meteen aan . Het ging mij erom dat in sommige bieren het erin hoort. Ik dacht bv paasbier van Slagmuylders.