Tijdens mijn studie-uren voor mijn examen volgende week kwam ik nog een leuk onderwerp tegen over kruiden in bier. Natuurlijk kan een brouwer eindeloos biervariaties ontwikkelen aan de hand van honderden kruiden. Ieder kruid heeft een eigenschap zowel voor de smaak als het aroma. Ook kan je het bier behoorlijk verknallen door het verkeerd toe te voegen. In veel kruiden zitten oliën die een negatieve werking hebben op de schuimkraag. Allereerst iets interessants. De bewaartijd van bier wordt verlengd door het gebruik van kruiden in bier. Maar waarom?
Eindelijk vond ik hierop het antwoord! Het bier kan door kruiden beter klaren (er blijven minder resten achter waardoor in de fles de smaak nog kan veranderen) en dat komt weer door de looistoffen. Deze zijn bijvoorbeeld aanwezig in eikevaren, groene schors van noten, eikenschors maar ook in heel veel andere kruiden. Hieronder een lijstje met de voornaamste kruiden die vandaag de dag gebruikt worden in bier met bovendien een functie van het kruid. Uiteraard zijn er naast aroma ook redenen om een kruid voor de smaak te kiezen.
- Koriander zorgt voor een mooi aroma
- Zoethout geeft een zoete smaak en zorgt voor een goed schuim in het bier!
- Gember geeft een exotisch tintje aan bier, een pittige smaak en wordt veel gebruikt in de porter.
- Oranjeappel brengt een frisse smaak
- Romeinse Kamille: een kruid dat gebruikt wordt in stout bieren, zorgt voor een goede spijsvertering en geeft een fruitige tint aan het bier.
- Dillezaad, Karwijzaad en Jeneverbessen geven een mooi aroma aan het bier, paradijszaad (ook veel gebruikt in de Porter vroeger) daarentegen vooral een pikante smaak.
Ben je op zoek naar bitterstoffen voor in het bier die de hop geheel of gedeeltelijk moeten vervangen dan kan je dit zoeken in Alsem, lijvoet, spar, gagel, eikevaren en jeneverbes.
Lees ook:Malheur 10: krachtig genietbier!
Lees ook:Google lanceert bier
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Hoe proef je bier?
Lees ook:Tripel Klok: Een tripel die af is!
En wat doet precies “lievevrouwe bedstro” als kruid in bier? Toch ook iets in betekenis van bitterheid?
Kijk ook eens op http://www.brouw-bier.nl/theorie/grondstoffen/kruiden/ voor kruiden en specerijen in bier.
Bedankt! Op hobbybrouwen staat ook een leuk verhaal. Hier moet ‘t natuurlijk een compact en leuk verhaal blijven .
Wat mij trouwens ook opvalt op alle sites is dat er weinig staat over wat de kruiden nu voor doel hebben. Op de gangbare koriander en sinaasappelschil na dan. Interessant om verder in te duiken…
Belgen zijn hier vaak heer en meester in. Zelden overdrijven ze het. Als Amerikanen een ‘Belgisch’ bier gaan namaken dan gebruiken ze bijna altijd veel te veel van deze kruiden.
Teveel kruiden-gebruik kan een bier echt verpesten vind ik.
De tabel die staat op http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/kruiden.html is vrij uitgebreid en duidelijk voor welke smaak je welk kruid kan gebruiken. Maar inderdaad niet welke “bijwerkingen” zoals schuim stevigheid, houdbaarheid etc de kruiden gebruikt kunnen worden