Brouwerij Cantillon kan niet verder groeien

Het gaat goed met de gueuzes in en rondom het Brusselse. Brouwerij Cantillon produceert slechts 1.700 hectoliter lambiek dat wordt opgeslagen in 980 eikenhouten vaten. Uitbreiden is niet mogelijk en verhuizen natuurlijk ook niet, dus is nu de situatie ontstaan dat er niet meer kan worden voldaan aan de vraag.

Alleen in Brussel en omgeving kunnen de echte gueuzes gemaakt worden. De naam van dit type bier is ook voor deze streek beschermd. Hoe dat komt is één groot misterie. De microflora van de wilde gisten en elementen die eigen zijn aan de brouwerij worden op een spontane wijze opgenomen in het wort. Uiteindelijk levert dit een mooie stabiele smaak op die nergens anders is na te maken. Zelfs niet door de lucht te vangen en die elders ‘los te laten’. Zo heeft een groep Japanners ooit geprobeerd met de meegenomen lucht in Japan hetzelfde wild gegiste bier te maken. Zonder succesvol resultaat.

België niet enthousiast
Eigenaar Jean Van Roy is wel teleurgesteld in Brusselse overheid, die geen subsidies verleent. Ook het Belgische publiek loopt niet warm voor het bier. 55 procent van de productie gaat naar het buitenland, vooral de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Japan en Italië. Van de jaarlijkse 40.000 bezoekers aan de brouwerij is slechts 6,5 procent uit België. Nog geen 25% van de Lambiek, Faro, Geuze of Kriek wordt door Belgen gedronken.

Wie kan mij vertellen waar dit door komt? Als ik mij niet vergis gaat het met Brouwerij Boon en Brouwerij Drie Fonteinen veel beter en zijn zij wel populair onder de Belgen of vergis ik mij hierin?

Bron: Brusselnieuws.be

Lees ook:Goose Island lanceert Belgische Lambiek
Lees ook:Export Belgisch bier stijgt opnieuw
Lees ook:Speciaalbier cultuur groeit in Japan
Lees ook:In actie tegen Franse accijnsverhoging op bier
Lees ook:Exportlanden voor Belgisch bier

8 reacties op “Brouwerij Cantillon kan niet verder groeien

 1. Danny Van Tricht

  Waarom niet populair ? Omdat er onder andere in Belgie nog steeds een Leffe en Duvel cultuur is en wij Belgen niet chauvinistisch genoeg zijn om onze geweldige bierrijkdom te waarderen … Gelukkig beweegt er nu in Belgie veel als het over bier gaat en worden meer en meer Belgen overtuigd dat er meer is dan enkel Leffe …

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dit is eigenlijk echt grappig…. Zo’n antwoord had ik absoluut niet verwacht!!

     /   Beantwoorden  / 
 2. Fokke Dooijewaard

  Aan die Leffe en Duvel kan je een Mort Subite toevoegen. Vele mensen zien dat als een archetypische Geuze, terwijl die dat juist niet is. Mort Subite is als geuze juist zeer zoet i.p.v. zuur van smaak.
  En dus maakt onbekend, onbemind. Zelfs in het ‘moederland’ van de Geuze.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Stefan

  Fiona,

  E.e.a. heeft zeker te maken met de ligging, de brouwerij ligt pal in Brussel, daar rij je zo maar niet eens even naartoe op een zonnige zondagnamiddag. De rest van de brouwerijen liggen allemaal in de (groene) rand en zijn veel makkelijker bereikbaar.

  Cantillon is b.v. ook geen lid van Horal (http://nl.wikipedia.org/wiki/HORAL), waardoor ze de promotie rond de Tour de Geuze ook al mislopen. Da’s hoe ik persoonlijk b.v. de geuzes beter heb leren kennen.

  Aan hun bier zelf zal het vermoedelijk niet liggen, hoewel de kwaliteit van de afgeleverde producten van alle nog bestaande geuzestekerijen zeer hoog ligt (en hun bier er dus zeker niet bovenuit springt).

  Groetjes,
  Stefan

    /   Beantwoorden  / 
 4. andre

  Laten we dit zo houden, laat de belgen lekker de Leffe blijven drinken!!! Hoe meer voor ons!!! (grapje)

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rico van Goozen

  Cantillon en ook Giradin zijn voor de doorgewinterde Geueze drinkers, en die andere twee zijn wat toegankelijker. Dus die worden logischer meer gedronken denk ik.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Geroen

  Wat Stefan en Rico zeggen klopt ook zeker.
  Als Jean Van Roy zichzelf al iets positieve opstelt zal hij makkelijker méér Belgen kunnen bereiken. Maar toch zit de verkoop van Cantillon bij de Vlamingen
  (West- én Oost-Vlaanderen zeker) in de goede richting sinds de laatste jàren . . . Zuur is net als bitter méér in trek nu.
  Ook Rodenbach Vintage is zo’n product dat bijna iedereen wél lust.
  Geroen

    /   Beantwoorden  / 
 7. Fred Schiphorst

  Jaren geleden schreef de voorzitter van OBER al in het programmaboekje van hun festival dat in België uitstekende bieren gebrouwen worden, maar dat het de buitenlanders zijn die het drinken. iemand anders legde me eens uit dat wanneer je in Brussel iemand aan een platte lambiek ziet en dat is geen man van boven de 80 het zeker een buitenlander moet zijn. Als ik dit lees is er op dat punt weinig gewijzigd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.