Het koolzuur in Guinness daalt

Ter voorbereiding op mijn reis naar Dublin, Ierland, komend weekend is er even wat research gedaan. Is het je ooit opgevallen dat de gasbelletjes (CO2) in Guinness-bier omlaag gaat? Inderdaad dat is best apart aangezien ze bij ieder ander bier altijd zo snel mogelijk naar boven komen. Onderzoekers van de universiteit van Limerick in Ierland hebben aangetoont waar dit door komt.

Het heeft alles te maken met de traditionele vorm van het Guinness-glas. Via een computersimulatie hebben de onderzoekers exact kunnen nabootsen wat er binnen in het glas gebeurt. (foto: c2w.nl). Door de schuine wand in het Ierse maar ook Britse glas gaat de koolzuur naar beneden. Vervolgens gaan de gasbellen onderin precies in het midden recht omhoog. Echter door de dichtheid van het stout-bier zie je dit niet en lijkt ‘t of de koolzuur alleen maar naar beneden gaat.

Het effect wordt nog versterkt doordat Guinness, net als veel andere stout-bieren, naast koolstofdioxide ook stikstof bevat. Stikstofbellen lossen niet gemakkelijk in bier op en blijven daardoor langer zichtbaar. Goed om te weten. (links op de foto een Iers bierglas en rechts een hypothetische omgekeerde vorm)

Die hypothetische omgekeerde vorm bevestigt zoals je kunt zien dat de bellen gewoon omhoog gaan vanwege de horizontale, vlakke lijn. Ik zal er dit weekend een foto van maken . Mochten jullie vragen hebben voor mij over de Ierse biermarkt, let me know!

Bron: c2w.nl

Lees ook:De viering van St. Patrick’s Day
Lees ook:Guinness lanceert ‘bruin blond’ bier
Lees ook:Iers bier smaakt alleen in Ierland
Lees ook:Ierland treedt toe tot biervereniging EBCU
Lees ook:The day of Bavaria City Racing: Wat levert het op?

4 reacties op “Het koolzuur in Guinness daalt

 1. Ronald

  Koolzuur? Guinness van tap heeft toch stikstof?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Menno

  Volgens mij is het gemixt gas wat men gebruikt

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Schiphorst

  Elk bier bevat koolzuur, dat komt vrij bij het vergisten. Suiker wordt dan omgezet in alcohol en koolzuurgas. Het koolzuurgas (of ander gas) dat op het vat wordt aangesloten is pur om druk op te bouwen. Stikstof heeft daarbij naar ik begrepen heb het voordeel dat het zich niet met het bier mengt. Maar ook in Guiness zit gewoon het moederkoolzuur dat tijdens het gisten is ontstaan of (als ze bij het gisten de koolzuur laten vervliegen) later in het vat is toegevoegd.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Fiona de Lange

  @Fred Bedankt voor je reactie!! Klopt als een bus ;-) . Overigens mengt stikstof zich inderdaad met bier maar niet zo makkelijk als zuurstof en moeilijker in bieren met een hogere densiteit zoals (Guinness) Stout. Eigenlijk ook heel logisch…..

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.