Nieuwe verhoging leeftijdsgrens alcoholgebruik heeft geen zin!

Het lijkt erop dat zowel politiek als branchepartijen het eens zijn dat de leeftijdsgrens naar 18 jaar moet. Drinken onder jongeren begint steeds jonger en met maatregelen willen ze daar wat aan doen. Maar 16 of 18, het maakt toch geen fluit uit! Zoals ik al weken, maanden en jaren opper ontbreekt de voorlichting richting jongeren en is het gezag tussen ouder en kind compleet veranderd. Dat zijn de echte cruciale problemen. Laat de politiek in plaats van al dat vergaderen eens zorgen voor aanvullende voorlichting op scholen en voor ouders.  

 

Het senaat stemde onlangs nog in met de nieuwe Drank- en Horecawet die het jongeren onder de 16 jaar verbiedt om alcohol in bezit te hebben. Die wet gaat op 1 januari 2013 in zoals ik onlangs schreef op mijn blog. In de Eerste Kamer is op de motie die werd ingediend door Pauline Meurs van de PvdA positief gereageerd door de fracties van CDA, SP, CU, SGP, PvdD, OSF en 50PLUS waren voor. De fracties van de VVD, PVV, D66 en GroenLinks waren tegen. De tegenstemmers waren het met elkaar eens dat het al moeilijk genoeg is om de leeftijdsgrens van 16 jaar te handhaven. De Eerste Kamer heeft de regering nu gevraagd om de wettelijke leeftijdgrens te verhogen van 16 naar 18 jaar.

Een voorbeeld waar de overheid beter in kan investeren is voorlichtingsprogramma’s voor Middelbare Scholen of zoals nu is ontwikkeld door STIVA en LKvV een gratis cursus. Via www.lkvv.nl kunnen barvrijwilligers bij alle studentenverenigingen gratis een cursus volgen om zo alcoholmisbruik onder studenten te voorkomen.

Certificaat
Het IVA certificaat is te behalen door een cursus te doen die bestaat uit diverse teksten en foto’s en de barvrijwilliger in staat stelt op een verantwoorde manier alcohol te schenken op hun sociëteit. Wanneer de vrijwilliger alle informatie heeft gelezen en vervolgens de test succesvol heeft afgerond, is deze een gekwalificeerde barmedewerker en mogen bardiensten gedraaid worden op tijdstippen dat alcohol geschonken wordt. Dergelijke initiatieven zijn toch veel beter dan continu extra regeltjes in ‘t leven te roepen en op te leggen? Wanneer begrijpen ze nu eindelijk dat regels alleen werken of liever gezegd niet eens nodig zijn als er bij de basis actie wordt ondernomen. En met de basis bedoel ik dan het gezin, school en bij (sport)verenigingen. 

Bronnen: Eerste Kamer en LKVV

Lees ook:Waarom nu weer leeftijdsgrens verhogen?!?
Lees ook:Verhoging leeftijdsgrens alcoholconsumptie naar 18
Lees ook:‘Alcoholleeftijd’ nog dit jaar naar 18
Lees ook:Nieuwe Drank- en Horecawet pas in 2013
Lees ook:Verhoging leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar?

Eén reactie op “Nieuwe verhoging leeftijdsgrens alcoholgebruik heeft geen zin!

  1. broeder RB

    Hmmm…. Ik weet het niet. Voorlichting kan wel helpen. Een barvrijwilliger die niet meer schenkt aan mensen voor wie dat niet verstandig is helpt wel. Maar het thuisdrinken en het drinken in een bierkeet dan? Goed, de minimumleeftijd verhogen gaat daarvoor ook geen oplossing zijn. Ben bang dat dit probleem blijft zolang het stoer is volgens sommigen om (te) veel te drinken.

    Maar…. Wat nu als er een stel bierliefhebbers zijn die jongeren leren hoe je ook van bier kunt genieten? Liefhebbers die de jongeren inwijden in een biercultuur waarbij 3, 4 glazen op een avond van goede kwaliteit ruimschoots genoeg zijn? Kortom: Geef ze een alternatief voor pils wat in massa gebrouwen en geconsumeerd word.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.