Alcoholvrij bier gezonder dan frisdrank

De alcoholvrije biertesten vliegen je om de oren. In kranten, op TV en in magazines. Zelf heb ik ook al aan meerdere meegewerkt. Het blijft leuk om ze blind te proeven. De smaken van de verschillende alcoholvrije bieren liggen mijlen ver uit elkaar. Naar mijn idee is het dus lastig om te zeggen dat er een beste of slechtste is. In de Week van Felix Wilbrink (Weekeinde) in De Telegraaf van vandaag (16-6) heeft een groep consumenten alcoholvrije bieren beoordeeld. Interessant om een goede richtlijn te hebben. Smaak is subjectief. De één vindt een heel zoet alcoholvrij bier lekker en de ander is echt op zoek naar die serieuze vervanger voor pils met alcohol. Er is meer te vertellen. Alcoholvrij bier is namelijk op veel punten gezonder dan frisdrank. Hieronder leg ik aan de hand van cijfers uit waarom. Vul in de tussentijd het korte onderzoekje in (klik hier) over wat jij vindt van alcoholvrij bier. Er zijn zelfs prijzen te winnen.

De hele ontrafeling van de ingrediënten van alcoholvrij bier en frisdrank is een behoorlijke klus. De conclusies alvast:
De samenstelling van stoffen in alcoholvrij bier zijn uniek waarbij in tegenstelling tot de meeste frisdranken er niets is wat voor een mens minder gezond kan zijn. Sterker nog, het drinken van alcoholvrij bier ondersteunt een gezonde levensstijl.

- Weinig calorieën en koolhydraten,
- Een minimale hoeveelheid fosfor,
- De aanwezigheid van magnesium en kalium wat goed is voor de bloeddruk en spieren
- Vitamines die niet in frisdrank voorkomen
- Geen zoetstoffen
- Geen E-tjes die bijna in alle frisdranken voorkomen waarover de meningen verdeeld zijn of ze nu gezond of ongezond zijn.

De cijfers en achtergrond:
Bron: Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO)

100 ml

Alcoholvrij

Sinas

Cola

Appelsap

Energie (kcal)

26

41

42

44

Eiwit (g)

0,2

0

0

0,1

Koolhydraat (g)

6,1

10,1

10,4

10,8

Vet (g)

0

0

0

0,1

Vezel (g)

0

0

0

0

Natrium(mg)

2

6

1

2

Kalium (mg)

28

1

0

99

Calcium (mg)

5

2

5

8

Fosfor (mg)

12

0

20

8

Magnesium (mg)

4

0

0

6

Retinol (A1) (ug)

0

1

0

0

B-Caroteen (ug)

0

10

0

0

 

 Per 100 ML

Alcoholvrij

Sinas

Cola

Appelsap

NEVO-code

1519

400

395

383

Mono- en disacchariden totaal (g)

3,2

10,1

10,4

10,3

Polysacchariden totaal (g)

2,9

0

0

0,5

Retinol activiteit equiv.(RAE) (ug)

0

1

0

0

Retinol equivalenten (ug)

0

2

0

0

Beta-caroteen (ug)

0

10

0

0

Luteine (ug)

10

0

Vitamine B2 (mg)

0,01

0

0

0

Vitamine B6 totaal (mg)

0,055

0

0

0,027

Vitamine B12 (ug)

0,02

0

0

0

Nicotinezuur (mg)

0

0

0

0,1

Folaat equivalenten (ug)

2,5

0

0

0

Folaat (ug)

2,5

spoor

0

0

 

De betekenis
Iedereen kan zien dat alcoholvrij bier ten opzichte van frisdrank minder calorieën heeft. In dat opzicht past het dus goed in een dieet. Ook het aantal koolhydraten ligt lager dan bij frisdrank en is één van de motors voor energie. Een overschot aan koolhydraten wordt omgezet in vet. Via de dagelijkse voeding krijgen we veelal al behoorlijk wat koolhydraten binnen.

Kalium is een mineraal dat samen met chloor en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het bloedrukverhogend effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Voor kalium heeft de Gezondheidsraad geen aanbevelingen opgesteld. Het lichaam zorgt meestal zelf voor de juiste hoeveelheid kalium. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Wie te weinig kalium binnenkrijgt, zal op deze manier zo min mogelijk kalium verliezen. De conclusie is dus dat veel of weinig kalium in een drank dus geen verschil maakt.

Fosfor of fosfaat is een mineraal dat samen met calcium stevigheid geeft aan botten en tanden. Ook beïnvloedt fosfor de energiestofwisseling in het lichaam. Een tekort of overschot aan fosfor in het lichaam komt niet voor bij mensen die gezond zijn en normaal eten. Er is wel een relatie tussen fosfor en de sterkte van je botten. Teveel fosorzuur tast de kalkspiegel aan en een kalkspiegel die niet in orde is zorgt weer voor een verhoogde kans op ziektes. Dus zeker niet teveel cola drinken, in sinas is fosfor helemaal afwezig.

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen en heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties.  Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Een overschot aan magnesium ontstaat alleen bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit.

In alcoholvrij bier zitten kleine hoeveelheden vitamine B2 en B6 en B12. Uit analyses die Kennisinstituut bier heeft laten uitvoeren bleek dat er geen folaat (B11) in alcoholvrij bier zit.

Zoetstoffen
De suikers die in alcoholvrij bier zitten hebben samen met appelsap nog een belangrijk voordeel. Ze komen voort uit de ingrediënten (gerst en de appels). Bij frisdranken zoals cola en sinas zijn ze toegevoegd en dus niet natuurlijk. En dan hebben we het nog niet gehad over de E-tjes die in frisdrank zitten. Heel veel bevatten de E-nummers E210-E211 (negatief effect op allergische reacties), E242 (bloeddrukverhogend) en E102 of E120-E124 die staan voor kleurstoffen die slecht zijn voor de gezondheid. De meningen over ‘t effect van de E-tjes zijn verdeeld. Volgens de vereniging frisdranken, waters en sappen is jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar de E-tjes geweest en is het niet schadelijk. In dit verhaal staan verschillende partijen tegenover elkaar.

Voedingscentrum
Er is een aantal frisdranken dat hierin wel goed scoort, dus voor ieder wat wils, zoals de cassis van Hero, Coolbest en Dubbelfris. Voor de meeste Sinas en Cola-merken geldt dat er veel van bovenstaande E-nummers inzitten die dus niet voorkomen in alcoholvrij bier. Overigens zijn de light-dranken per definitie vanwege de zoetstoffen absoluut niet erg gezond! Ook daarover liggen verschillende partijen met elkaar overhoop. Hoe het ook zit op de site van voedingscentrum.nl staat dat in frisdrank veel suiker zit, het vanwege het zuur slecht is voor je gebid en dat in frisdrank de zoetstof cyclamaat zit die schadelijk is bij grote inname. Nu kan je roepen, gewoon niet teveel drinken….. maar je kunt ook kiezen voor een drank waar ‘t niet in zit en dus gezonder is.

Voor mij geldt de perceptie, ook met andere producten: als je een alternatief hebt waarbij er niets is toegevoegd en de smaak ontstaat door een natuurlijk proces, dan kan je beter daarvoor de keuze maken.

Ik dronk alcoholvrij bier al als alternatief voor frisdrank omdat het niet zo zoet is, maar nu weet ik het zeker. Dat komt mijn koelkast niet meer uit!

Bronnen: mineralen www.voedingscentrum.nl, frisdrank www.warenwelenwee.nl/drinken_frisdrank.html, bier www.kennisinstituutbier.nl en de Universiteit van Wageningen (humane voeding)

Lees ook:Bier zorgt voor energie en vermoeidheid
Lees ook:Bier drinken na het sporten
Lees ook:Alcoholvrij bier is HOT
Lees ook:Alcoholvrij bier als sportdrank gaat te ver?
Lees ook:Waarom kunnen mannen meer drinken?

20 reacties op “Alcoholvrij bier gezonder dan frisdrank

 1. Dennis

  @Fiona,
  Kan ik hier ook de Stender van Grolsch onder rekenen?,daar zit namelijk nog 0.5% alc. in

    /   Beantwoorden  / 
 2. Dennis

  @Fiona,
  Kan ik hier ook de Stender van Grolsch onder rekenen?,daar zit namelijk nog 0.5% alcohol in.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de lange

  Nee, want dat is alcoholarm bier geen alcoholvrij =0,0

    /   Beantwoorden  / 
 4. Peterr

  Tja zet ze eens tegen ” light” limonade producten af?
  Van b.v Spa ..

  Bier 0.0 qua smaak en gezondheid tov normaal
  Limonade light tov normaal.
  Het is wel allemaal appels met peren vergelijk onderzoek.

  Grt peyerr

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Beste Peterr, light producten zijn nog veel ongezonder…. dus ‘t zijn geen appels met peren. Kijk maar eens naar de link (welenwee…) die bij de bronnen staat. De zoetstoffen in light-dranken zijn heel slecht voor je. Je kunt beter gewone frisdrank drinken of beter dus alcoholvrij bier.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Fred Schiphorst

  Wat een vreselijke baggersite dat warenwelenwee. Ik heb eens op andere punten gekeken en er staat nog net niet dat de maan van kaas is er intergalactische muizen op wonen, maar het komt in de buurt. Een site die voroal is gebaseer op angst. Alles is onderdeel van een complot en dat ligt aan de overheid, het grootkapitaal en wat je nog maar meer kunt verzinnen. Ik heb verder niet de indruk dat iemand ooit verifieerd of al die onderzoeken waar zo enthousiast naar gelinkt wordt ook maar enige status hebben. In het geval van de relatie tussen Diabetes en light frisdranken stellen de onderzoekers zelf dat niet is aan te tonen dat die dranken de oorzaak zijn van diabetes. echter op grond van statistische basis trekken ze de conclusie dat die relatie er wel moet zijn. Tot slot is de site nog eens heerlijk anoniem ook, of de colofonis zo gped verstopt dat ik hem niet egzien heb.
  De waarheid rond light dranken is gewoon heel simpel: bij normale consumptie is dat geheel ongevaarlijk en beslist niet ongezond. Ik heb diabetes en mag cola light gewoon gebruiken. Bij andere light dranken moet ik uit kijken. Niet vanwege de E nummers, maar vanwege de suiker die er in kan zitten als er vruchtensap gebruikt wordt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Fred, En op welke cijfers baseer jij je?? Soms word ik wel een beetje moe van je hoor. Zeuren om te zeuren. Als je dan iets beweert kom dan zelf ook met feiten. Dan heb je tenminste echt een verhaal. Ik ken overigens een diabetes patiënt die wel weer uit moet kijken met cola-light dus zo zie je maar….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Ik baseer me op de specialist in het Boven het IJ ziekenhuis. Daar heb ik een tijd gelegen om behandeld te worden. Die vertrouw ik meer dan een vage anonieme site die zich baseert op obscure onderzoeken en die nog half leest ook. Zoals ik al schreef heb ik eens rond geneusd. Heb jij gemerkt dat er in Frankrijk in 2009 doro militairen centra opgezet zijn waar mensen verplicht gevaccineerd werden? Dat staat zonder blikken of blozen op die site. Ik kan wat op die site staat dus met de beste wil van de wereld niet scharen onder feiten, hooguit onder de noemer beweringen. De beweringen van mijn specialist en diëtiste kan ik op hun waarde schatten en dat is nu exact het verschil.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Fred, over diabetes gaat ‘t verder niet. Wel over welke E-tjes in frisdrank zitten en welke niet. Er zijn al heel veel onderzoeken geweest waarin naar voren komt dat E-tjes niet gezond voor je zijn, natuurlijke ingrediënten zijn dat wel. Iemand die een dieet volgt wordt ook niet gemotiveerd veel light frisdrank te drinken. En het is al jaren bekend dat light frisdrank vanwege bijvoorbeeld ‘Aspartaam’ echt ongezond is. Zie bijv. een van de vele links: http://www.gezonderafvallen.nl/page/447/light-frisdrank-gezond.html. Uiteraard heb ik daarover ook navraag gedaan bij meerdere diëtisten die allen adviseren beter water te drinken of een natuurlijke drank(appelsap) in plaats van light-frisdranken.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Fred Schiphorst

      Uit de link van jou: “Een mogelijke verklaring is dat frisdrankliefhebbers in het algemeen ook andere eetgewoontes hebben die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Of ze dan suikerrijke of suikerarme frisdrank drinken zou dan niet zoveel uitmaken voor de kwaliteit van hun leefstijl.” Dat light frisdrank ongezonder is wordt ook in dit stuk niet aangetoond. Over schadelijke werking van aspartaam lees ik al helemaal niets. Ik kom wel deze pagina van hnet voedingscentrum tegen: “http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/intensieve-zoetstoffen/aspartaam.aspx”. Bij normaal gebruik is het gewoon veilig. Wie schreef dat eerder ook al weer?

        /  
  2. Erwin

   Je word gewaarschuwd, maar sla het lekker de wind in omdat een specialist in ziekenhuis zegt light produkten is okee, iedereen weet toch die niet onder een steen heeft gelegen dat die rotzooi slecht voor je is, negatieveling die je bent

     /   Beantwoorden  / 
 6. Fiona de Lange

  Fred, veilig is wat anders dan gezond. Ik maak hier de vergelijking tussen twee producten waarvan ik aantoon dat de één gezonder is dan de ander. Bij normaal gebruik is zo’n dooddoener… want waarom hebben we dan überhaupt een discussie over bier en alcohol, is ook heel veilig bij normaal gebruik. Chocola en snoep is ook veilig bij normaal gebruik. Zo kunnen we nog wel even doorgaan….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Bingo, je hebt het door. Je moet er gewoon een normaal levenspatroon op nahouden en dan zijn al die producten niet ongezond. Een drank met meer calorieën hoeft niet ongezonder te zijn, als je er maar op let wat je als totaal binnen krijgt. Waarom deze discussie ontstaan is weet ik ook niet, ik heb die zin over dat onderzoek niet in die enquête geplaatst en ben ook niet met die cijferbrij gekomen. Tenslotte kwam ik ook niet met het verhaal dat aspartaam zo ontzettend ongezond zou zijn.
   Gezond leven gaat over matigheid, dat zegt het voedingscentrum, dat zegt mij specialist en huisarts en er zijn ongetwijfeld meer deskundigen die dat zeggen. Alcohol vrijbier, vruchtensap, frisdank of whatever maakt dan niet zoveel uit. Geniet van wat je lekker vind, maar doe dat met mate. Dat is de essentie en ik ben in jouw cijfers niets tegen gekomen dat dit weerlegt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Fred, Het is al duidelijk dat je vanaf ‘t begin tegen alcoholvrij bent….. ik heb niets door.. leg me niets in de mond. Deze discussie is geëindigd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

     Dat je niets door hebt is een bewering die ik niet voor mijn rekening zou willen nemen en ik neem aan dat je hem ook niet zo bedoeld hebt. Dat ik tegen alcoholvrij bier ben is ook niet waar, ik vind het alleen niet lekker. Verder heb ik hierboven proberen duidelijk te maken waarom beweringen over aantal calorieën en zoetstoffen weinig zeggen over wat gezond voor je is of niet. Daar ben je consequent niet op in gegaan en dat is je goed recht. Laten we het daar bij houden.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rein Mulder

      De mensen die alcohol gewent zijn missen de alcohol en al je gewent bent om veel alcohol te drinken ja dan mis je wat en vind je het niet lekker, je kan je dan ook afvragen of je geen probleem hebt met drinken van alcohol. Drink eens een week niet en test jezelf. anders zou ik aan mezelf gaan werken en afvragen heb ik een probleem.

        /  
 7. T8T

  En wat te denken over de alcohol vrije bier lobby. Mischien is de blogger wel betaald voor een positief stuk over alcohol vrij bier. Dus checken of er niet een reclame jongen van Bavaria achter het blog verscholen zit ;) . Is niet boos bedoeld.

  Zelf vind ik het niet af te krijgen maar smaakt mij een normaal biertje heerlijk op z’n tijd.
  Light frisdranken vindt ik ronduit goor maar langsaamaan beginnen de chemo suikers meer en meer naar normale suiker te smaken, maar liever de real deal.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Harrie

  op het eind van het stuk zeg je dat alcoholvrij bier niet meer je ijskast uit komt. Je wilt het toch nog wel drinken begrijp ik. Dus zou ik het juist wel je ijskast uit laten komen.

  Harrie

    /   Beantwoorden  / 
 9. Rein Mulder

  Het bier zonder alcohol smaakt het zelfde je komt alleen niet in de alcohol roes.Nou ben ik alcoholist en begon met bier heel onschuldig tot ik hele krat kocht. ik had altijd wel een smoes om iets te vieren.Als jezelf wilt testen of je een alcohol probleem heb drink eens een week niet.Dan is er niets aan de hand.
  drink al 24 jaar niet meer en geef nog steeds voorlichting en ben nieuw mens want zonder alcohol kan ook je ben fitter en het is gezonder. iedereen een fijn 2015 en wees eerlijk naar jezelf

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.