Heineken in juridische strijd om Radler?

In Tsjechië is Radler de omschrijving van bier met limonade razend populair. Zelf zag ik dit drankje dat voor de helft uit bier en voor de andere helft uit limonade bestaat ook veelvuldig over de bar gaan in Praag. Heineken heeft het woord Radler in Tsjechië laten patenteren. De markt vindt dit echter onzin aangezien je het woord ‘bier’ jezelf ook niet kunt toeëigenen. Gevolg is dat andere brouwerijen zoals Warsteiner en Bavaria maar ook Tsjechische brouwers het woord Radler blijven gebruiken. Dat vormt uiteraard de voeding voor een juridische strijd met Heineken.

Waarom strijd?
Je zou denken wat een gedoe om niets. In het land waar pils vandaan komt groeit de populariteit van de Radler echter explosief terwijl de pilsmarkt alleen maar afneemt. Het verkoopt vooral aan mensen die niet tot de grote bierdrinkers behoren zoals vrouwen, jongeren en sporters.

De laatste zullen…
Het is wel weer een bijzonder verhaal. Heineken volgde pas in de lente van 2012! na onder andere de Praagse brouwerij Staropramen (Molson Coors, VS), Bavaria en vele Tsjechische brouwerijen met een ‘radler’. Dus ze proberen onder ‘t motto de laatste zullen de eerste zijn nu de markt te veroveren? Dit lijkt me toch weinig kans van slagen hebben. Het is net als met ‘t Nederlands Elftal: niet altijd zullen de laatsten de eersten zijn.

Bron: BN De Stem

Lees ook:Heineken succesvol met Amstel Radler
Lees ook:Amstel introduceert Radler
Lees ook:Warsteiner Premium Radler Product van het Jaar
Lees ook:Geen erkenning Budweiser
Lees ook:AB InBev mag merknaam Bud toch registreren

4 reacties op “Heineken in juridische strijd om Radler?

 1. Harry Pinkster

  Wat een onzin (van Heineken dan) het Radler bier is al jaren populair in Duitland.
  Ik dronk het eerste Radler bier al in het jaar 2002 en misschien nog wel eerder. In mijn database met de etiketten van de door mij gedronken bieren ben ik vanaf 2002 een invoerdatum gaan bijhouden. En daar zitten dus al een paar Radlers bij.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jos Walstra

  Ik mocht +/- 35 jaar geleden kiezen Berliener Kindl of Radler. Toen beide verkocht als kinderbieren of fietsersbieren. Ondertussen volwassen geworden maken de “grote jongens” oorlog om deze biertype naam. Geld te over, of wil men om wat voor reden dan ook de concurrent op kosten jagen en deze dan overnemen of zo? Er is toch een reden voor zo’n onzin zaak, of is het echt haantjesgedrag?

    /   Beantwoorden  / 
 3. J0hn

  Ik weet dat in Nieuw Zeeland brouwerij DB in 2001 of 2003 de term Radler heeft laten patenteren. Dat is toen gelukt aangezien de stijl daar onbekend was. De radler van DB is overigens een bier van 5% met limonade smaak!? Toen later een Duitse brouwer van Green Man brewery een radler (met respect voor de stijl, met 2,4%)mocht dat dus niet! Ze hebben het bier ipv Radler toen maar Cyclist genoemd.

  http://en.wikipedia.org/wiki/DB_Breweries
  http://en.wikipedia.org/wiki/Green_man_brewery
  http://www.greenmanbrewery.co.nz/the-beers/

  Driemaal raden wie de eigenaar is van DB? Juist Heineken…
  http://en.wikipedia.org/wiki/Heineken_brands#DB_Breweries

  Kunnen die Tjechen niet de term pils patenteren en Heineken voor de rechter slepen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Tinnemeneer

  Een beetje vreemd om op dit forum te zeggen maar ik ben absoluut geen bierdrinker. Mijn vrouw bestelde echter een Radlet in Kroatie deze zomer en ik heb het ook geproefd en.. ik snap niet dat dit nog niet aangeslagen is in Nederland. Zeker op een warme dag is het erg goed te drinken.
  En met de 50/50 pils/limonade verhouding hou je het nog langer vol ook.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.