In februari van dit jaar en nu vorige week weer, was ik een weekend in de Ardennen. Uiteraard kijk ik waar ik ook kom overal om me heen of er nog kleine en grotere brouwerijen te bezoeken zijn. In de rustige en prachtige omgeving van Malmedy ligt sinds vijf jaar Brasserie de Bellevaux. Een brouwerij die is gebouwd in een boerderij. Het oude, knusse en ambachtelijke van de voormalige locatie is samengebracht met een moderne nieuwe brouwinstallatie met eigen afvullijn. Carla en Wil Schuwer zijn van origine Nederlands en hebben hun droom waargemaakt. Wil Schuwer had een eigen apotheek. De passie voor het vak was eruit, hij wilde een totaal andere wens vervullen.
In een omgeving waar je prachtig kunt wandelen en het Ardense water rijkelijk stroomt werd een Japanse brouwinstallatie aangeschaft. Een Engelse techneut heeft de installatie compleet en afgepast op de ruimte in elkaar gezet. Carla Schuwer: “Ondanks dat ‘t een hele klus was ging het perfect en leek deze brouwinstallatie echt voor onze locatie gemaakt.”
Veiligheid en hygiëne
Over de opgelegde eisen vanuit de Belgische overheid om een serieuze brouwerij te beginnen is Carla minder enthousiast. “Wij moeten aan zoveel voorwaarden voldoen dat het bijna onmogelijk wordt om een kleine brouwerij als de onze in België rendabel te maken. De hygiëne eisen aan onze brouw- en bottelruimte zijn hoog. We voldoen aan dezelfde eisen als de grote brouwers en hebben een afvullijn waar menig grote brouwerij zijn vingers bij aflikt. En dat voor zo’n 2.500 hectoliter per jaar”, aldus Carla.
Streek
“Onze brouwerij werkt veel samen met ondernemers uit de streek. Naast onze rondleidingen en lunch- en proeverijmogelijkheden werken we bijvoorbeeld samen met de lokale kaasboer. We hebben een streekwinkeltje waarin naast onze eigen bieren en promotieartikelen ook allerlei andere producten uit de regio Malmedy staan. Je vindt er bijvoorbeeld jam, siropen, kaas en mosterd uit de streek. Naast dat het leuk is om samen te werken bereik je op die manier gezamenlijk een groter publiek en versterkt dit je eigen product.”
Bieren
“In vijf jaar tijd hebben we een assortiment aan bieren waar voor ieder wat wils bij zit. Tot deze week hadden we de vier (‘B’s') Bellevaux bieren namelijk Blond, Brune, Black en Blanche. Daar is nu een Tripel vernoemd naar de streek Malmedy bijgekomen. Als je zoveel met de regio hebt dan hoort daar een bier met naam uit de streek bij. Dat wordt door de lokale mensen hier erg gewaardeerd en bovendien is het duidelijk dat onze brouwerij in Malmedy staat.”
Brouwinstallatie
Naast de bekende beslagketels (twee stuks) is de kookketel erg bijzonder. Brouwer Wil kan namelijk na het koken met dezelfde ketel filtreren, oftewel ze hebben een kookketel en Whirlpool in één. “Heel bijzonder en ze komen van overal om deze bijzondere ketel op de foto te zetten”, zegt Carla trots. Met ieder brouwsel zijn ze zo’n 6 tot 8 uur bezig en er wordt één keer per week gebrouwen. Voorheen moest er altijd handmatig worden afgevuld, dat is nu wel handig met zo’n moderne bottellijn. We zijn in een paar uur klaar en weten met een flescontrole systeem perfect of de juiste hoeveelheden in de fles zitten en er geen etiket ontbreekt.
Een uivalsbasis met mogelijkheden
Deze brouwerij is zeer de moeite waard om te bezoeken. Enerzijds omdat de ambacht en liefde voor het brouwvak duidelijk zichtbaar is. Ze doen veel moeite voor hun gasten en staan met veel gastvrijheid voor je klaar. Ze zijn flexibel en ook al kom je onaangekondigd langs er is zeker wat te regelen. Anderzijds is de omgeving prachtig om te wandelen en heeft de brouwerij meerdere Bellevaux wandelroutes uitgezet met voor ieder wat wils. Dus sla Bellevaux in Malmedy absoluut niet over als je in de buurt bent!
Lees ook:Brasserie de Bellevaux lanceert Malmedy Triple
Lees ook:Speciaalbierbrouwerij Oijen lanceert nieuwe bierlijn
Lees ook:Nieuw bier voor Hellendoorn: ‘Helders goud’
Lees ook:Bellevaux black: een pittig biertje
Lees ook:Bezoek aan Brasserie de Silly: Ambachtelijk en onderscheidend!
good
In neem aan dat deze kookketel zelf niet verwarmd wordt maar dat de kookketel voorzien is van een buiten koker waarmee de wort wordt verwarmd?
Over de hygiëne eisen die de overheid stelt moet ze niet klagen. Ik wil als bierconsument een bier hebben dat goed smaakt maar welke ik ook veilig op kan drinken. Het zou te gek zijn als ik alleen bij een grote brouwer zeker weet dat ik schoon en veilig kan drinken en bij een kleine brouwer er om moet denken dat er b.v. glas of gevaarlijke bacterie in de fles zit. En wat is een grote en wat is een kleine brouwer weet de consument bij de slijter dat? Dus dat geklaag over een overheid die brouwers over een kam scheert vindt ik eigenlijk niet terecht. Je weet toch waar je aan begint en dan moet je er rekening mee houden in je bedrijfsplan!
Ha Jos, van de binnenkant is het Inox.. en voor zover ik mij kan herinneren was de verwarming wel van binnenuit maar zeker weet ik ‘t niet (meer).. zal nog eens navragen. En wat hygiëne betreft heb je gelijk… echter volgens de brouwerij gaan ze heel ver in het type vloer en botteling equipement en worden hier onevenredig hoge eisen aan gesteld. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je met een kleine brouwerij die zo weinig hectoliters brouwt alles veel eenvoudiger schoon kunt houden. Ik weet een ding zeker… zo ongelooflijk hightech uitrusting, type vloer, equipment heb ik in Nederland zelden gezien bij een brouwerij. Wellicht een keer een bezoek brengen, dan begrijp je wat ik bedoel.