Kinderchampagne versus kinderbier

Ondanks dat alcoholvrij bier 0,0! geen alcohol bevat is het drinken van alcoholvrij bier onder kinderen taboe. Dat komt door de associatie met bier met alcohol. Nu heb ik mijn gedachte hier de afgelopen weken eens over laten gaan echter ik denk toch dat we gewoonweg last hebben van een imagoprobleem met bier. Er is namelijk niemand die het storend vindt als kinderen, kinderchampagne gaan drinken. Dit is een algemeen geaccepteerd begrip.

Terwijl als we ‘t dan hebben over kinderbier dan ligt dat toch echt veel gevoeliger. Zeker wat de promotie betreft. Al heel wat Aziatische landen, bijvoorbeeld Japan in 2010 hebben een succesvol kinderbier. Om het alcoholprobleem onder jongeren en dan met name kinderen tegen te gaan is het belangrijk een alcoholisch product niet met kinderen op jonge leeftijd te associëren.

Associatie
Twee jaar geleden vond ik kinderbier toch geen goede ontwikkeling zoals valt te lezen. Echter doordat ik een foto met kinderchampagne zag staan, ben ik hier nog eens over gaan nadenken. Want waarom is dit helemaal geen heet hangijzer? Hoe komt het dat ik hier geen negatieve associatie bij heb? Inderdaad ‘t imago dat er hangt rondom champagne: genieten, kwaliteit en geen kwantitateit. Geen alcoholmisbruik of grote zuippartijen. Er is dus nog werk aan de winkel.

Recept kinderbier
Je kunt overigens voor een kinderfeestje prima een kinderbier maken: appelsap met bronwater is een vaak gepubliceerd recept. Wellicht moeten we dit met zijn allen gewoon wat vaker maken zodat niet alleen kinderchampagne maar ook kinderbier geaccepteerder wordt. Een snelle stap kan natuurlijk ook zijn dat de brouwers de 0,0 bieren speciaal voor kinderen voorzien van een ander etiket .

Lees ook:De toekomst van bier ligt in Japan
Lees ook:Wetenschappers vinden goed alcoholvrij bier recept
Lees ook:Warm bier in koude dagen
Lees ook:Sjoelen met bierpullen?
Lees ook:Bierdrinkers kiezen steeds vaker voor alcoholvrij bier

2 reacties op “Kinderchampagne versus kinderbier

 1. johannes

  hoezo….
  Tafelbier!! hier zijn zelfs scholen die dat terrug in de refter aanbieden ipv frisdrank… hele generaties vlamingen zijn groot geworden op tafelbier, mezelf incluis.
  toegegeven de markt is kleiner geworden door de frisdranken, en de tafel bieren zijn door de bot ook zoeter geworden in respons hierop (wat spijtig is)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Ik had dan graag eesn het oorspronkelijke tafelbier gedronken. Ik drink graag een bier met weinig acohol (denk aan de emilisse 2,5 bijvoorbeeld), maar heb slechte herinneringen aan de tafelbieren die ik op Belgische festivalstegen ben gekomen. Zoeter dan menige frisdrank. Vandaar dat ik ze ben gaan mijden. Als je een leuke uitzondering op die zoete regel weet hoor ik dat graag!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.