Nederlandse bierconsumptie in 2011

Na een groei van de alcoholvrije bierconsumptie van 28% in 2010 noteert 2011 opnieuw een forse toename van 36%. Steeds meer bierdrinkers namelijk één op de drie drinkt af en toe alcoholvrij bier. In 2010 was dit nog een kwart. 19% van de respondenten geeft daarbij aan dat zij alcoholarm en alcoholvrij bier ook echt lekker vinden. Deze cijfers komen van het Nationaal Bieronderzoek dat Nederlandse Brouwers heeft laten uitvoeren. Verderop in dit bericht vind je ook de Nederlandse bierconsumptie over 2011 in beeld. 

Opmars alcoholvrij en speciaalbier
De belangrijkste reden waarom men alcoholvrij bier drinkt is omdat men geen alcohol wil drinken (46%) of dat men geen alcohol mag drinken (42%). Verder drinken net iets meer vrouwen (44%) dan mannen (30%) alcoholvrij bier. Naast de opmars van alcoholvrij bier stijgt ook de consumptie van speciaalbier in 2011.

De totale bierconsumptie is in 2011 met 23,6 miljoen hectoliter nagenoeg stabiel gebleven. Het verbruik in liters per hoofd van de bevolking is 71,7. Dat is een daling van 0,3 liter ten opzichte van 2010. Het segment speciaalbier is met 6,3 procent gestegen naar 308.270 hectoliter. Dit zijn alleen de hectoliters die door de grote brouwerijen als speciaalbier worden verkocht. Uiteraard kent Nederland zo’n 125 brouwerijen waarvan een groot deel speciaalbier brouwt. De totale bierproductie hiervan is onbekend. Nu is 2,57% van de totale bierafzet speciaalbier. Een hele grove schatting: stel dat 115 brouwerijen (de grote eraf) ieder 500 hectoliter brouwt dan komen we op bijna 60.000 hectoliter (is al ruim 3%). Daar komt de import van alle Belgische en buitenlandse bieren nog bij….

Favoriete bieren
Zoals ik vorige week op mijn blog beschreef is witbier het meest favoriete speciaalbier. Na pils is dit het bier dat het meeste wordt gedronken, gevolgd door ‘overig speciaalbier’, bokbier en rosébier. En natuurlijk drinken vrouwen meer van dit laatste bier dan mannen.

1,4% alcoholvrij bier
De cijfers liggen uiteraard in de lijn der verwachtingen. Sommige mensen lijken zo verbaasd over de groei van de alcoholvrije biersector. De smaak van dit biertype is in de laatste jaren echt sterk verbeterd en niet meer te vergelijken met een tiental jaar geleden. Bovendien lijken wij bijna het laatste land te zijn waar de groei van alcoholvrij bier doorzet. In Spanje bijvoorbeeld is een op de tien bieren al alcoholvrij oftewel 10%! Als we dan naar de Nederlandse afzetcijfers kijken dan is er in 2011 11.974.243 hectoliter bier afgezet. De afzet van alcoholvrij en alcoholarm bier van de brouwerijen die bij Nederlandse Brouwers zijn aangesloten is 167.218 hectoliter, wat neerkomt op 1,4 procent. Uiteraard zijn er ook Belgische (Hoegaarden) en Duitse alcoholvrije bieren die in Nederland nog alcoholvrij bier afzetten en komt dit er nog bij. Als we daarmee op 2 procent uitkomen is het denk ik veel.

Bron: Nederlandse Brouwers  

Lees ook:Daling Nederlandse bierconsumptie stagneert
Lees ook:Bockbierafzet in tien jaar tijd verdubbeld
Lees ook:Speciaalbier is booming in Ierland
Lees ook:Belg drinkt weer meer bier
Lees ook:Duitsers drinken minder bier uit eigen land

Eén reactie op “Nederlandse bierconsumptie in 2011

  1. hoevaljesnelaf

    Is toch alleen maar een goede zaak. Wel genieten van een lekker biertje maar n iet altijd dronken hoeven te worden. Ik lust wel een alcohol vrij biertje op zijn tijd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.