Verhoging leeftijdsgrens alcoholconsumptie naar 18

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een initiatiefvoorstel ingediend om de leeftijdsgrens waarop alcohol mag worden gekocht en gedronken te verhogen van zestien naar achttien jaar. Dit stond vandaag beschreven in het Nederlands Dagblad. Vorige maand werd hierover met diverse partijen gesproken in Debat op 2. Belangrijke conclusies uit het debat waren dat niet alleen de leeftijdsgrens moest worden verhoogd maar ook dat veel aandacht moet komen voor handhaving én voorlichting.

 

Kamerleden van de ChristenUnie, PvdA, SGP en het CDA hebben het voorstel ingediend dat vervolgens wordt gesteund door de Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks. Zo is een meerderheid in de Kamer bereikt waardoor de wet volgend jaar al in kan gaan. Zoals al eerder aangegeven kunnen ze verhogen wat ze willen. Als ouders niet inzien waarom het belangrijk is om op zo’n jonge leeftijd niet te drinken dan heeft het weinig zin.

Sowieso ben ik ervan overtuigd dat het de groep probleemjongeren absoluut niet kleiner maakt en misschien wel groter. Hoe meer verboden, hoe meer in trek….. Met het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar zou het in bezit zijn van alcohol op straat en in de horeca strafbaar worden.

Bron: Nederlands Dagblad 

Lees ook:Verhoging leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar?
Lees ook:Nieuwe verhoging leeftijdsgrens alcoholgebruik heeft geen zin!
Lees ook:Debat op 2: zaterdag 9 juni over alcoholproblematiek
Lees ook:Waarom nu weer leeftijdsgrens verhogen?!?
Lees ook:Nederlandse Brouwers en GGD Nederland samen om tafel

2 reacties op “Verhoging leeftijdsgrens alcoholconsumptie naar 18

 1. Eugene

  Volgens mij wordt er zonder enig kennis van zaken een wetje gepromoot.Het lijkt erop dat PvdA hier weer mee wil scoren.

  Denkt men nu echt dat coma-drinken bij 14 jarigen (en jonger) ermee bestreden wordt? Daar zijn andere voorlichtingen voor nodig.

  Jet kan ook beter afgestemd worden met de EU (maar in ieder geval met de buurlanden).

  Een ieder die kan rekenen weet onder tussen dat je met een auto leeg en vier personen naar Duitsland kan gaan en terug komen met 30% meer aan drank voor hetzelfde geld als in Nederland. En de reiskosten zijn dan ook verrekend….

  Wel gezellig zo’n dagje uit. En een goedkoop goed hapje eten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   De voorstanders van dit voorstel zijn volgens mij of ontzettend naief of willen niet zozeer een probleem oplossen als wel stoere taal gebruiken. Als je nu al moet constateren dat kinderen die nog niet mogen drinken dat wel doen mag je mij uitleggen hoe het verhogen van de leeftijd waarop je mag drinken dat oplost. Het kan best zijn dat het voor de gezondheid van kinderen en de ontwikkeling van hun hersenen beter is als ze pas op 18 jaar beginnen met alcohol drinken, maar dat bereik je niet met dit wetsvoorstel. Vandaar dat ik deze de suggestie van KHN om vooral te werken aan de bewustwording van kinderen een veel betere vind.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.