Laag alcoholische bieren oplossing voor horeca!

Voordat ik verder blog over al mijn fantastische belevenissen in Ierland, want dit land heeft serieus zeer onverwacht mijn hart gestolen, een bericht over wat mij betreft een nieuwe uitdaging voor Nederlandse en ook Belgische brouwerijen moet worden. Onlangs schreef ik al over de trend van laag alcoholische bieren die ik een klein beetje waarnam op het Zythos bierfestival in België. Het is serieus een trend waar Nederlandse maar ook Belgische brouwers goed naar moeten gaan kijken. Met een overheid die steeds meer gaat kijken naar verantwoord alcoholgebruik en stijgende accijnzen zou het oprecht slim zijn om hierop in te spelen door niet meer van die hoog alcoholische bieren te brouwen. De smaak is doorslaggevend. Wat is er nu fantastischer dan een geweldig smaakvol bier te brouwen met een laag alcoholpercentage? En er is meer, want Ierland heeft in speciaalbier met een laag alcoholgehalte echt een vorm gevonden om de horeca de hele avond gevuld te houden!

De bierliefhebber kan veel langer van het bier genieten. Ik persoonlijk vind het bijzonder irritant dat ik nooit veel bieren kan proeven vanwege de negatieve effecten van alcohol. Die mening delen meer mensen. Het is zo makkelijk om een speciaalbier te brouwen met een hoger alcoholpercentage. Sommigen zeggen dat de alcohol de smaak bepaalt. Inderdaad een bier met een hoger alcoholpercentage bevat vaak een vollere body en daardoor meer smaak, echter dit hoeft niet! Zo bleek afgelopen week in Ierland. Ook op de vraag waarom er toch zo weinig brouwfouten in de Ierse bieren zit, die is voor mij beantwoord. Alle brouwers hebben hier een gedegen opleiding en weten waar ze mee bezig zijn. Ze houden zich namelijk bezig met brouwen op het hoogste niveau. Een zeer smaakvol, bovengistend en ondergistend bier brouwen dat tussen de 4 tot circa 5 procent alcohol bevat. Er zijn hier en daar wat uitschieters maar dan hebben we het ook wel gehad. Vanuit de ale traditie zijn de bieren natuurlijk al laag in alcohol, echter daarin ontwikkelen de brouwers zich verder. Ze brouwen ook de meest uitdagende bieren met inspiratie vanuit Amerika en Europa maar dan met veel smaak en een laag alcoholpercentage!

De oplossing voor volle cafés
Op de vraag of mensen in Ierland niet graag een bier met meer alcohol willen drinken, aangezien dit toch zo’n soort hype is, wordt lachend geantwoord. “Het gaat om de smaak, en wij zijn hier in Ierland goed in staat om bieren te brouwen met veel smaak en een laag alcoholpercentage. Bovendien zit ik absoluut niet te wachten op allemaal van die dronken mensen in mijn café. Ik wil niet dat ze na drie bier al op hun kop staan en het café verlaten. We willen onze klanten juist een hele avond gezellig kunnen vermaken met door ons zelf gebrouwen en ook geselecteerde bieren”, aldus café-eigenaren en brouwers. En wat hebben ze gelijk!!! In Ierland is ‘craftbeer’ de laatste jaren echt doorgebroken. Een groot verschil met omringende landen is dat zeker wordt ingespeeld op trends maar dat de bieren altijd laag blijven in alcohol, goed doordrinkbaar zijn en tegelijkertijd toch echt heel goed van smaak zijn. En geloof mij, je proeft het niet dat er zo weinig alcohol in zit. Geen waterig bier!! De brouwers staan zoals ik eerder schreef heel open voor alles en iedereen. Ze delen zonder probleem de kneepjes van het vak! Om speciaalbier op deze manier een nieuw impuls te geven of liever gezegd een trend in te zetten, ik zeg ja! De samenwerkingen die nu ontstaan tussen brouwers en lokale horeca zetten poorten open. De horeca die samen met de lokale brouwers speciaalbieren op de kaart zetten, doen het goed en zitten vol. Brouwers die ideeën willen opdoen… ik weet een bijzonder goede tour : Brewery Hops of Ireland waar in augustus trouwens nog een bijzondere gast meereist…

Lees ook:Ierland: de zoektocht naar de verborgen bierjuwelen
Lees ook:Ierland treedt toe tot biervereniging EBCU
Lees ook:Ontwikkelingen in Belgisch bier
Lees ook:Accijnzen op zwaardere bieren in de UK omhoog
Lees ook:De Heerlijkheid zet Papendrechts bier op de kaart

8 reacties op “Laag alcoholische bieren oplossing voor horeca!

 1. Jan

  Helemaal mee eens; ik roep het al jaren maar wordt dan meestal schaapachtig/meewarig aangekeken. Kom maar eens proeven zeg ik dan, waarna zelfs de grootste scepticus om is.
  Nu de pilsbrouwers nog: gebruik eens een andere moutcombinatie en durf wat meer met hop. Brouw eens een pittig volmoutspils van 4 ipv 5%!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Brabander

  Ik ben het er (niet geheel) mee eens. Het is nog steeds zo dat de zwaardere bieren zoals de stouts toch wel beter smaken met alcohol. De Struise brouwers hebben daar al op ingespeeld met een zogenaamde bob stout, het smeltwater van hun ijskristalisatiebieren gebruiken ze om een stout van 1,5 volumeprocent te maken…..ongelooflijk goed bier gezien de alcohol die er in zit. Het kan dus wel!

  Thijs

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Ik heb een prachtige stout gedronken met 4,2 procent alcohol die echt voortreffelijk smaakte of liever gezegd geweldig. Ik kon werkelijk niet geloven toen de brouwer me vertelde dat er slechts 4,2 procent in zat. Dus daar is echt geen 7,8,9 of nog meer procent alcohol voor nodig…..

    /   Beantwoorden  / 
 4. Wesley

  De afgelopen 4 jaren heb ik alleen maar laag alcoholische bieren gebrouwen, het zwaarste was een tripel met 7,2%. Ik heb zelf een bier met 3,6% op de markt gezet. We kunnen, en doen, dit dus zeker wel in Nederland! Je moet er alleen wel op letten omdat het niet de norm is maar de uitzonderingen vormt!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Klopt Wesley er zijn er enkele… Het zou mooi zijn als dit natuurlijk meer een norm gaat worden en het aanbod groter wordt.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Ho-even

  Dan de middeleeuwen bevatten toen zeer weinig alcohol.
  Op dit moment zijn er mensen die oude bieren weer terug op de markt zetten en deze bevatten dan ook weinig alcohol. Wij van iehstorie Delft doen dit ook onze Stout bier bevat ook maar 5,5 %

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Natuurlijk…. echter er worden ook oude bieren terug op de markt gezet met veel alcohol… en @Wesley helemaal mee eens.. vandaar ook deze blog ;-)

     /   Beantwoorden  / 
 6. Wesley

  De manier om te zorgen dat dit de norm wordt is er aandacht aan geven en laten zien wat Nederland te bieden heeft!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.