Heineken vecht voor Aziatische biermarkt

Terwijl ik afgelopen week op ontdekkingstocht was op de Ierse biermarkt barste in Azië een ware bierstrijd los die nu nog steeds aan de gang is. De 80-jarig bestaande Joint-Venture van Asia Pacific Breweries (bekend van o.a. Bintang, Tiger en Anchor) wordt aangevallen door de Thaise biermiljardair Charoen Sirivadhanabhakdi. Kort gezegd, want het is nog ingewikkelder, bezitten Heineken en Fraser & Naeve (F&N) gezamenlijk de belangen in Asia Pacific Breweries. Deze laatste partij bestaat echter ook weer uit meerdere partijen. Hierdoor is het dus mogelijk dat iemand een bod doet op de aandelen van een partner in F&N waardoor die automatisch ook eigenaar wordt van de aandelen in Asia Pacific Breweries, zoals zich nu heeft voltrokken met de Thaise biermiljardair die eigenaar is van ThaiBev, bekend van o.a. het merk Chang Beer. Hij kreeg door de overname van de Chinese OCBC automatisch aandelen in Asia Pacific Breweries en Fraser & Naeve waar Heineken de andere belanghebbende speler in is. Voor Heineken is dit natuurlijk een groot gevaar, mede ook om de huidig opgebouwde positie in de Aziatische biermarkt kwijt te raken.

Volledige overname
Om het Thaise ThaiBev nu de pas af te snijden en controle te houden over Asia Pacific Breweries heeft Heineken een bod gedaan van 3,3 miljard euro om 50 procent van de APB-aandelen in handen te krijgen die nu nog eigendom zijn van Fraser & Neave. Daarmee koopt Heineken dus alle huidige aandeelhouders van F&N uit zo ook de Thaise Charoen die eerder deze week via de achterdeur in het concern binnen probeerde te dringen. Als het bod wordt geaccepteerd, wat nog lang niet zeker is, dan zal Heineken conform de Singaporese wet ook een bod doen op de overgebleven aandelen. Een spannende ontwikkeling dus om de Chinese biermarkt die de bierbrouwer veel troeven in handen geeft om haar positie in de Zuidoost-Aziatische biermarkt te versterken.

Beluister ook het fragment op radio 1: http://www.radio1.nl/items/58187-aziatische-bieroorlog-uitgebroken-heineken-biedt-op-tiger-beer

Bronnen: Heineken en De Telegraaf

Lees ook:Vrijdag duidelijkheid over Aziatische Tiger
Lees ook:Overname Heineken van Asia Pacific Breweries
Lees ook:ThaiBev breidt belang uit in strijdt om Tiger Beer
Lees ook:Heineken stap vooruit in Aziatische bieroorlog
Lees ook:Hoe een Thai Heineken in de tang krijgt

0 reacties op “Heineken vecht voor Aziatische biermarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.