Franciscan Well Brewery en verder….

Na het bezoek aan Eight Degrees Brewing ging onze reis verder richting Cork naar de Franciscan Well Brewery, een Brewpub die in 1998 ontstond. In mijn verhaal over de geschiedenis van gisteren vertelde ik over de trend die in de jaren negentig overwaaide van Amerika, de brewpubs. In deze brouwerij in Cork zijn de Amerikaanse invloeden duidelijk zichtbaar. Het gist dat wordt gebruikt komt over uit de VS net als de pittig gehopte bieren. Er is hier duidelijk gebruikgemaakt van invloeden van buiten Ierland. Vlaggenschip van deze brouwerij is de Rebel Red en verder worden er ook de Blarney Blonde, Shandon Stout, Rebel Lager, Friar Weiss (mijn favoriet) en diverse seizoensbieren gebrouwen.

Met name het Weiss-bier bevalt mij erg goed met veel fruitige tonen en een volle frisse smaak, gebrouwd naar een combinatie van het Duitse en Belgische wit- en weizenbier. Voor de hoppige bieren is gebruikgemaakt van het Duitse Saaz-hop. Wie van extreem gehopte bieren houdt kan hier ook helemaal losgaan bij het drinken van de zwaar gehopte pale ale. De fermentatie duurt gemiddeld zo’n 3 dagen, met uitzondering van de pale ale, waarbij de gist wel wat vaak wordt hergebruikt, zo’n 20 keer. Op de vraag waarom ze dit doen luidt het antwoord duidelijk: ”We gebruiken een hele dure gist dus kunnen ons het niet veroorloven om hem maar een paar keer in te zetten.” De lagering duurt voor de meeste bieren zo’n twee weken waarbij 11,5 hectoliter per keer wordt gebrouwen en direct twee brouwsels de fermentatietank in gaan. In totaal worden ongeveer 100 brouwsels per jaar gemaakt waardoor met een korte berekening geconcludeerd kan worden dat deze brewpub jaarlijks zo’n 1150 hectoliter brouwt. Afvullen gebeurt vooral in kegs en pasteurisatie vindt zoals bij alle andere Ierse brouwerijen niet plaats. Het bier van deze brewpub is op maar liefst 32 plaatsen in Dublin verkrijgbaar.

Gestopt met hoog alcoholische bieren
In de pub hangen veel bierplaten van Nederlandse, Belgische en Amerikaanse bieren. Op de vraag of deze bieren ook verkrijgbaar zijn in de pub laat Paudie Scully die ook brouwt direct weten dat het nu vooral gewoon als aankleding fungeert. “De meeste Belgische bieren hebben een te hoog alcoholgehalte voor de Ierse bierdrinkers. We zijn er na vorig jaar daarom mee gestopt om deze te schenken.” Er heerst hier een leuke en gezellige sfeer, een brewpub die je zeker niet moet overslaan in een bezoek aan Ierland.

Mijn weg vervolgt naar Dingle…
Het landschap maakt langzaam plaats voor het heuvelachtige of liever gezegd bergachtige westen. We gaan naar Dingle dat één van de mooiste plekjes van Ierland moet zijn. Voordat ik naar dit eiland vertrok had ik gek genoeg helemaal geen beeld van Ierland. Ik dacht dat het saai, vlak en vooral vergane glorie was. Mede door de nieuwsbeelden die op de Nederlandse televisie waren getoond over verlaten villa wijken en de grote emigratiegolf van Ieren. In werkelijkheid voel je in dit land in iedere plaats de Ierse geschiedenis. Het leeft, heeft cultuur, geweldige verhalen die van generatie op generatie worden doorverteld en vooral een natuur die alles behalve saai is. De mooiste baaien, heuvelachtig landschap, groene velden, prachtig uitgerekte stranden en uitgestrekte gebieden met limestone bergen. Natuurlijk wordt dit alles nog mooier als de zon schijnt. Vervolgens hoor je uit alle lokale pubs iedere dag en avond Ierse muziek klinken en wordt altijd ergens live muziek gespeeld. En dan zijn alle huizen in ieder dorpje voorzien van vrolijke en blije kleuren. Onbegrijpelijk dat niet meer mensen dit geweldige land als vakantiebestemming uitkiezen. Het schiereiland bij Dingle is prachtig en daardoor worden de brouwerijen natuurlijk nog mooier.

Dingle Brewing Company
De eerste brouwerij die we in deze streek bezoeken is de pilsbrouwer Dingle Brewing Company die precies afgelopen week een jaar bestaat. Ze brouwen het Creans Lager dat de naam heeft gekregen naar de bekende Tom Creans die expedities naar Antarctica maakte en een begrip is in de regio. Het café dat altijd als thuisbasis fungeerde bestaat nog steeds en vertelt de vele verhalen van familie, vrienden en de reis. De brouwerij heeft een eigen waterbron dat enorm belangrijk is voor de smaak van het water. Ik ontdek een kleine ijzertoon in het bier wat voor mijn gevoel afkomstig is van het water. De installatie is namelijk nieuw en het bier enorm vers. Als onderscheidende karakter op de andere met name grote pilsmerken is naast het lokale karakter van het bier vooral de versheid. Alle cafés en horecagelgenheden die het bier schenken moeten namelijk binnen een week tot maximaal twee weken alle geleverde fusten weer omruilen. Ook wordt dan ter plekke de leiding door de brouwer doorgespoeld. Ook al is het bier niet op, het moet mee. Een interessante filosofie.

Behalve in Dingle wordt dit bier ook in pubs met een hoge omloopsnelheid geschonken. Het heeft duidelijk een eigen karakter en is niet vergelijkbaar met ander lagers van de grote brouwers. Bevlogen eigenaren met een passie voor bier die weten waar ze mee bezig zijn als tijdens de rondleiding meerdere keren de woorden exacte timing, temperatuur en hygiëne vallen voor het realiseren van pils met een constante kwaliteit. Na dit bezoek gaat de reis verder naar een brouwer die cask ales brouwt en schenkt in zijn eigen pub. Hierover morgen meer….

Lees ook:De Ierse biergeschiedenis in vogelvlucht
Lees ook:Videoreportage Brewery Hops Tour Ierland
Lees ook:De viering van St. Patrick’s Day
Lees ook:Ierland ik kom!
Lees ook:Brouwerij op meest westelijke puntje van Europa

0 reacties op “Franciscan Well Brewery en verder….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.