Brouwerij op meest westelijke puntje van Europa

De laatste dagen van mijn Brewery Hops Tour door Ierland bezocht ik de twee kleinste brouwerijen van het land. Tig Bhric West Kerry Brewery is absoluut een bezoek waard! Het ligt in de prachtige natuur op de Dingle peninsula en geeft prachtige vergezichten over het eiland, zie mijn foto gisteren. Binnen is het gezellig en knus en kan op een wat koudere dag heerlijk bier gedronken worden bij het haardvuur. Het is alsof je thuis komt. Een bijzonder fenomeen van deze kleine brouwerij is dat bijna al het bier ’real ale’ is, oftewel ongefilterd, ongepasteuriseerd en zonder CO2 druk in een vat (cask). Dit betekent overigens ook dat het bier na het aanslaan van het vat binnen een paar dagen helemaal op moet zijn. De zuurstof doet snel zijn werk en laat de smaak van het bier snel veranderen.

 

Handmatig flesjes vullen
Dat zijn zo’n 600 pints per batch die er in een paar dagen doorheen gaan. Ook bij deze brouwerij is duidelijk dat de productie omhoog gaat. Ooit werd slechts één keer maand gebrouwen en nu al zo’n twee keer per week. De bieren die je hier kunt drinken zijn een porter, golden ale en dark red. Naast de cask wordt er dus ook afgevuld op halve liter flessen. De brouwer Paul doet dit echter alleen als het moet en houdt het dan direct 12 uur achter elkaar vol. Een batch is namelijk 1200 flesjes handmatig vullen (zie foto rechts). Volgens mij weten kleine Nederlandse brouwerijen precies wat je dan door moet maken . De namen van de bieren zijn vernoemd naar de plaatsen in de regio zoals Cul Dorcha, Beal Ban en Carraig Dubh.

Kleinste brouwerij
Het bier van deze brouwerij is nagenoeg alleen op dit meest westelijke puntje van Europa te krijgen, zeker als real ale. In de supermarkten van Dingle en Cork kunnen flessen bier gevonden worden van de wat Paul zelf zegt, kleinste brouwerij van Ierland. Zijn brouwcapaciteit kan echter net iets hoger liggen dan bij de Burren Brewery in Lidoonvarna wat voor mij ook echt een magische plek was. Daarover morgen weer meer!

 

 

Hieronder nog enkele foto’s:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cask Ale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brouwer Paul in de brouwruimte

 

 

 

Lees ook:Videoreportage Brewery Hops Tour Ierland
Lees ook:Franciscan Well Brewery en verder….
Lees ook:Kennismaking met… Oldskool Brewery
Lees ook:Eerste Nederlandse cask conditioned Real Ale dagen
Lees ook:Mythes over Cask Conditioned Ales

0 reacties op “Brouwerij op meest westelijke puntje van Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.