Legendarische Roadside Tavern in Lisdoonvarna

In mijn verhaal van maandag over Tig Bhric schreef ik al dat er een mooi verhaal zou komen over de Burren Brewery in Lisdoonvarna. De locatie waar de brouwerij pas sinds april 2011 is bijgebouwd is al tientallen en zelfs honderden jaren legendarisch. The Roadside Tavern in Lisdoonvarna, waar de brouwerij op een zolderverdieping door Peter Curtin is opgebouwd, bestaat al sinds 1865 en werd van generatie op generatie doorgegeven. In Ierland is dit nagenoeg het bekendste café waarover zelfs liedjes zijn geschreven. Bij binnenkomst in het dorp werd de CD in het busje opgezet en behoorde je uit volle borst mee te zingen met het Ierse lied Lisdoonvarna. Toen wist ik al dat dit zo’n avond zou worden om niet meer te vergeten. De pub is onder muzikanten breed bekend omdat je hier zonder problemen naar binnen kunt lopen en met mensen van over de hele wereld muziek kunt maken. Eigenaar Peter is een echte pionier, zo zijn de zaken naast een pub en brouwerij al jaren geleden uitgebreid met een inmiddels wereldberoemde zalmrokerij.

Brouwerij
Boven op de zolderkamer brouwt hij 250 liter per batch van een van zijn drie bieren: een lager, ale of een stout. De basisrecepten heeft hij overgekocht van een brouwerij die was opgehouden te bestaan waaraan hij vervolgens zijn eigen invulling heeft toegevoegd. De stout was serieus formidabel en een van de beste bieren die ik ooit heb gedronken en dat met slechts 4,2 procent alcohol. Mr. Guinness blijft nog ver weg van dit bier. Voor wie op mijn Facebook heeft gekeken zag al één van de grootste glimlachen ooit op mijn gezicht.

Redenen voor eigen bier
Peter heeft al jaren zijn bekende pub maar zag dat de ontwikkelingen in Ierland erom vroegen om er iets bij te gaan doen. Hij had zich altijd al in bier brouwen geïnteresseerd en hier veel mee gedaan. Aangezien overal dezelfde bieren op de tap stonden wilde hij zijn klanten ook eens wat anders kunnen aanbieden. Om ook in te toekomst met zijn pub te overleven is hij begonnen met bier brouwen. Dit levert weer nieuw en ander publiek op waarbij hij in een vroeg stadium meelift op de groei en populaireit van speciaalbier in Ierland. Op termijn wil hij ook bier op ‘cask’ gaan aanbieden maar daarvoor zijn volgens Peter nog de nodige ontwikkelingen en research noodzakelijk. Als je kijkt naar de zolder waarop hij brouwt is het een hele prestatie om de gist van het pils en de bovengistende bieren uit elkaar te houden. Daar is hij erg op gebrand en heel serieus mee bezig. Al zijn bieren worden momenteel alleen verkocht in de pub en dus niet op fles. “Dit geeft een extra reden om naar ons toe te komen!”, zo zegt Peter.

Muziekavond
Het is aan te raden om in deze rustige plaats een overnachting te maken in het Bed & Breakfast ‘Wild Honey Inn’. Ga hier dan ook lekker eten, aangezien de kok erg goed kan koken en een vermelding in de Michelin gids heeft. En de prijzen zijn hier gewoon betaalbaar! De ambiance is ook prachtig in dit gerestaureerde ‘landhuis’. Na een goede maaltijd ga je uiteraard zeker terug naar The Roadside Tavern dat op steenworp afstand ligt. Wat je dan meemaakt is eigenlijk niet te beschrijven, ik zal iets via video over proberen te brengen die morgen op mijn blog verschijnt. Een echte Ierse avond gezelligheid met muziek dat gemaakt wordt door de beste muziekanten vanuit heel Ierland. Een vrouw a la Susan Boyle, je weet wel die huisvrouw uit Engeland die via Britains Got Talent wereldberoemd werd, stond te zingen en werd begeleid door heel veel muziekanten. Niemand kende haar ze was op vakantie en kreeg een groot applaus toen ze vertrok. En dan uiteraard met zo’n zelfgebrouwen stout bier erbij dat compleet in balans is, met caramel- en koffietonen en prachtige romige, volle smaak. Als je naar Ierland gaat en van bier houdt is dit absoluut een plek om niet over te slaan. Op redelijk korte afstand liggen de ‘Cliffs of Moher’, ook wereldberoemd, waar veel accommodaties in de buurt liggen en dus veel reisorganisaties met hun gasten neerstrijken. Mijn advies is om hier dus niet tussen te gaan zitten maar in Lisdoonvarna te overnachten en naast het echte Ierse bier ook het echte Ierse leven mee te maken. 

Whisky en bier
De laatste dag van mijn reis ben ik naar een, hoe kan het ook anders, whisky stokerij geweest. Waarom zou ik daar nu iets over vertellen op een bierblog? Omdat het eerste deel van het whisky maken compleet hetzelfde verloopt als bij bier maken. Ik vond ‘t interessant om te zien waar het bij whisky mis, ehhh, anders gaat .

Enkele andere impressiefoto’s:

Lees ook:Ierland ik kom!
Lees ook:Het koolzuur in Guinness daalt
Lees ook:Zeewier of vislijm in het brouwproces
Lees ook:Ierland treedt toe tot biervereniging EBCU
Lees ook:En jawel: Whisky Beer

2 reacties op “Legendarische Roadside Tavern in Lisdoonvarna

 1. Mark

  Bedoel je zalmrokerij of maken ze echt zalmlikeur?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   ;-) ze hadden er ook likeur staan maar inderdaad… het is een rokerij.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.