Zeewier of vislijm in het brouwproces

Tijdens mijn bezoek aan de Burren Brewery in Lisdoonvarna vertelde de brouwer mij dat hij een extract van zeewier gebruikte om de gist sneller naar de bodem te laten zakken. In eerste instantie leek mij dit een vreemd verhaal. Brouwer Peter Curtin gaf echter aan dat veel kleine brouwerijen dit gebruiken, eenvoudigweg omdat het effectief is om het bier snel en goed helder te krijgen (te klaren) en het absoluut geen kwaad kan.

Met dit verhaal in mijn achterhoofd zou ik binnenkort toch eens rondvragen of dit nu iets typisch Iers was of dat het ook in Nederland door brouwerijen wordt toegepast. Lees ik een paar dagen geleden tot mijn grote verbazing een artikel online op Metronieuws over vislijm.

Zeewier of vislijm
Vislijm heeft dezelfde werking als het extract uit zeewier. In Engeland en Ierland is de laatste jaren bij de productie van de ales overgestapt op alginaat, een extract uit zeewier. Deze stof heeft hetzelfde effect als vislijm, maar is veel zwaarder. De gist gaat nog sneller naar de bodem waardoor na verplaatsing van het fust direct kan worden getapt. Dit was bij het gebruik van vislijm wel anders waarbij na verplaatsing het bier gemiddeld nog zo’n twee dagen rust moest hebben. Overigens heb ik het extract ook gezien, niets vreemds aan te zien. Als ik een brouwer was zou ik eerder gebruikmaken van het zeewier extract, als dit veel effectiever is en beter werkt. Dus hoeveel vislijm wordt er nog gebruikt?

Als wij maar een mooi helder bier hebben , als dat bedoeld is natuurlijk! 

Lees ook:Waarom bier niet altijd 100% vegan proof is
Lees ook:De vijf Heerlijkheden van Heineken bier
Lees ook:Uniek bier gebrouwen onder water
Lees ook:Bieroloog opleiding: avond 6
Lees ook:Het grootst bewaarde geheim van de brouwerij

2 reacties op “Zeewier of vislijm in het brouwproces

 1. Joyce

  Hmm, met zeewier heb ik geen probleem… maar vislijm is als vegetariër toch niet prettig!

    /   Beantwoorden  / 
 2. J0hn

  Inderdaad Joyce,
  Het was altijd een beetje raar als er bij van die vega-tenten ‘gewoon’ bier werd geschonken…

  Ik wist trouwens niet dat er vislijm werd gebruikt.
  Ik wist dat er Isinglas (van vissenblaas) werd gebruikt als klaringsmiddel.

  Zeewier klinkt toch wat eetbaarder dan vislijm of vissenblaas…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.