Hop is een trend, niet hopoverdrijven!

2012 is duidelijk het jaar van de hop. Iedere brouwerij heeft inmiddels bijna wel een variant in het assortiment dat goed gehopt is. Doe je dit niet dan speel je volgens veel brouwers niet in op de huidige biertrends. Dat bierdrinkers hoppige bieren lekker vinden, betekent echter niet dat je moet gaan hopoverdrijven. Ja, dit is een nieuw verzonnen woord van mijn zijde.

 

 

 

Aspirine
Het zonder enig doel maar toevoegen van grote hoeveelheden hop kan namelijk ook echt veel te scherp worden in de nasmaak. En dan met name als het bier heel ver uitvergist wordt. Dan komt de droge nasmaak samen met het scherpe van de hop en dan krijg je het idee een aspirine nog niet helemaal doorgeslikt te hebben. Natuurlijk kan je dan zeggen dat het de trend is maar er is ook altijd nog zoiets als een balans in bier, dat je vervolgens doet aanzetten om er nog één van te drinken.

Vraag om expertise
Ik kan vele Nederlandse en ook Belgische bieren opsommen, waarvan ook hele recente nieuwe bieren overigens, waarbij volgens mij niet met ervaring en inzicht met de hophoeveelheid is omgegaan. Als je hier als brouwer voor het eerst mee begint is het wellicht aan te raden om met iemand te sparren die ervaring heeft in het brouwen van gehopte bieren. Nu denk je wellicht ach, dat ligt vast aan haar smaak. Het is bijzonder interessant om te zien hoe een heel terras neusophalend kijkt naar een te zwaar gehopt bier waar de balans weg is. Nog leuker of eigenlijk triester wordt het dan als het personeel vervolgens een klant afraadt om het bier te drinken met de boodschap dat er met de hop is uitgeschoten….

Balans belangrijk
Het toevoegen van een gehopt bier aan je assortiment dat balans ontbreekt en heel ver is doorgeslagen is namelijk geen goede PR voor je brouwerij. Nu we massaal platgaan voor hop betekent het nog niet dat je moet gaan hopoverdrijven. Dan creëer je namelijk verzadiging en is iedereen het des te sneller zat. Overal waar ‘te’ voor staat (behalve tevreden) is ook niet goed!

Lees ook:Hop Ottin IPA: een hopexplosie!
Lees ook:Bierproef: Hornbeer Russian Imperial Stout
Lees ook:Brand Lentebock: bijzonder voorjaarsbier
Lees ook:Warm bier met honing helpt tegen verkoudheid, waar of niet waar?
Lees ook:Nieuwe topman Heineken, Alexas Nasard, houdt van wijn!

3 reacties op “Hop is een trend, niet hopoverdrijven!

 1. Broeder RB

  Heb de laatste weken aardig wat hopbieren gedronken. En ik kan toch niet zeggen dat ik er een vond met teveel hop.Zou het echt niet gewoon smaak zijn?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Er zit wel een verschil in het land waar de bieren vandaan komen… Heel wat zijn er prima maar juist nu komen de brouwers die van oorsprong geen hoppige bieren brouwen met een bier op de markt waar de hop echt is uitgeschoten.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Edo

  Droge en hoppige bieren vind ik licht gekoeld heerlijk bij warm weer. Er zijn al genoeg (te) zoete bieren.
  Iedereen heeft verschillende ideeën over smaak en balans. Bovendien evalueert je smaak. Ik merk dat ik naarmate de jaren verstrijken steeds meer neig naar minder zoet, minder alcohol en meer hopgeur en hopbitterheid.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.