De op hout gerijpte bieren zijn momenteel bijzonder populair in de V.S. Naar mijn idee is de trend hier alweer een beetje gaan liggen. Tijdens de Weekend van het Bier stond er bij meerdere brouwerijen een oak aged bier op de bierkaart. Niet bij Brasserie de Silly, daar was het bier ver verstopt gezien de beperkte beschikbaarheid. Bij het passeren van de stand van de brouwerij, kwam Sales Manager Lionel Van der Haegen enthousiast met een fles bier naar me toe. Met een twinkeling in zijn ogen zei hij: “Nu heb ik iets bijzonders.” Aan de Barrel Aged Scotch Ale Silly is anderhalf jaar gewerkt.
Het bier heeft zes maanden gerijpt op Bordeaux-vaten waarbij veel aandacht is geweest om het bier zo langzaam en beperkt mogelijk te laten oxideren. Belangrijke randvoorwaarden voor de uiteindelijke smaak waren dat de wijn in het bier te proeven moest zijn echter niet de zuurheid. En dat het hout niet de boventoon in de smaak ging voeren. “Het bleek lang testen, proeven en beoordelen totdat het bier precies de smaak had zoals we ‘m wilden hebben”, aldus Lionel. Naar mijn idee is dit geweldig gelukt. Het bier met een alcoholpercentage van 9 procent is zacht en mooi rond van smaak. De alcoholtonen zoals bij veel oak aged-bieren zijn niet duidelijk aanwezig. Je proeft zachte tonen van rode bordeaux en caramel.
Verkrijgbaarheid
Van deze Barrel Aged-flessen zijn slechts 13.000 flessen beschikbaar. Het grootste deel is daarvan natuurlijk al gereserveerd voor Amerika. Lucky them!
Lees ook:Bier proeven: Allagash Curieux Barrel Aged Ale
Lees ook:La Trappe Quadrupel Oak Aged: Alcoholsmaak
Lees ook:Nieuwe ABT-bier: Silly Nouvel AN
Lees ook:La Trappe komt met Quadrupel Oak Aged
Lees ook:ABT-gerecht: Pruimenpuree met Mascarpone
Drinking the afternoon away isn’t normally how I plan to spend a Monday, however, in retrospect it makes almost as much sense, if not more so than drinking on a Friday. Also, who could pass up the chance to sample Mad Fox ’s rare oak aged beers? I can personally relate to the idea of something aged, intense and boozy. Plus, it offered me the opportunity to try their fabulous food for the first time and HIRL (hang out in real life), with a member of my beer circle, Tim.