Het Obama bierrecept in het Nederlands

Speciaal voor de uitzending van Koffietijd waarin ik vandaag te gast was met het thema bier en vrouw heb ik het Obama recept samen met de Brouwmarkt in Almere vertaald naar het Nederlands. Dat werkt toch een heel stuk makkelijker! Daarbij komt dat de Brouwmarkt vanaf volgende week (week 38) een speciale brouwkit heeft samengesteld om thuis tien liter Obama honingbier te brouwen. En mijn brouwinstallatie staat klaar om ervoor te zorgen dat ik tijdens de Amerikaanse verkiezingen het Obama honingbier kan drinken! Benieuwd of dat positief werkt op de beeldvorming. Natuurlijk hou ik iedereen op de hoogte van mijn brouwvorderingen, de smaak en het uiteindelijke bier.

Hieronder het recept voor 20 liter bier!
The White House Honey Ale 

Ingrediënten
2 kilogram licht mout extract (poeder)
400 gram fijngemalen amber kristal mout
300 gram biscuit mout
450 gram honing met een neutrale smaak
45 gram ‘Kent Golding Hop’ pellets
40 gram ‘Fuggles Hop’ pallets
2 theelepels calciumsulfaat
1 zakje ‘Windsor Dry Ale’ gist
170 gram suiker

Aanwijzingen bij het brouwen
1. Neem een grote pan waarin minstens 10 liter water past en doe daar 6 liter water in. Verwarm het tot 68 graden Celsius. Neem een hopzakje en plaats daarin de granen, maal ze niet fijn. Laat het dichtgeknoopte zakje een half uur in het water intrekken. Verwijder vervolgens het zakje met de granen, niet uitknijpen!
2. Voeg de verschillende mouten toe aan het water en breng het aan de kook.
3. De eerste hopsmaak is de bitterhop. De 45 gram Kent Goldings Hop pallets en de twee theelepels calciumsulfaat mogen bij het mengsel en dit alles breng je aan de kook. 45 minuten laten doorkoken. Aan het einde van de kooktijd dient u stap 4 en 5 uit te voeren.
4. De Fuggles hop is voor het aroma, voeg deze tijdens de laatste 5 minuten van het kookproces toe.
5. Daarna kan de inhoud van de pot zachte honing bij het warme brouwsel, goed doorroeren.
6. Doe 8 liter koud water in de brouwemmer en meng daar vervolgens de ongefilterde wort (het water met mout, hop, calciumsulfaat en honing) bij. Daarna aanvullen met koud kraanwater TOT 20 liter.
7. Strooi nu het zakje gist over de vloeistof, tenminste als de temperatuur tussen de 21 en 25 graden Celsius is! Daarna de deksel op de brouwemmer, en het gevulde waterslot (tot de helft) in de deksel aanbrengen.
8. Zet de emmer op een plaats in de woonkamer waar de temperatuur redelijk stabiel is en laat het brouwsel gedurende ongeveer 7 dagen vergisten tussen de 20 en 22 graden Celsius (kamertemperatuur).
9. Het bier kan je vervolgens overhevelen naar een schone brouwemmer om het daar nog te laten lageren (rusten) gedurende twee weken op kamertemperatuur. Het is daarbij belangrijk dat het brouwsel pas kan worden overgeheveld in de emmer als het niet meer schuimt. Indien het nog wel schuimt wacht je nog een paar dagen langer. Afhankelijk van de brouwemmer kan de lagering ook in de brouwemmer plaatsvinden.
10. Daarna kan het bier gebotteld worden. Maak de bierflesjes goed schoon en doe in ieder flesje een theelepeltje suiker. Schenk het bier in de flesjes en sluit deze daarna af met een kroonkurk.
11. Het jonge bier moet nu een minimaal een tweetal weken op fles nagisten en rijpen (kamertemperatuur). Daarna voorzichtig het eerste flesje open trekken.

Proost en geniet van je eigen gebrouwen Obama bier! De uitzending van Koffietijd is terug te kijken op: www.koffietijd.nl/video/donderdag-13-september/ vanaf 44 min. 55.

Lees ook:Wat is een goed Valentijn bier?
Lees ook:Bier brouwen is net als koken
Lees ook:Heerlijk gerecht bij ABT-bier van de maand
Lees ook:White House Ale: Obama straalt nog steeds trots bij zijn bier
Lees ook:President Obama brouwt eigen bier

7 reacties op “Het Obama bierrecept in het Nederlands

 1. Marco

  Ola,

  Bedankt voor het delen Maar is het misschien een idee om de honing en vooral grootte van de pot ook te vermelden bij lijst ingredienten?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Huh deze is inderdaad verdwenen….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    En staat er weer ;-)

      /   Beantwoorden  / 
 2. Jan

  Dag Fiona, het zijn hoppEllets die je in je brouwsel gooit en niet hoppAllets, tenzij je een niet bitter bier op hout gekookt wilt brouwen. Het is wellicht de moeite van het proberen waard: het wordt altijd bier!
  Oh ja, en maak nog even melding van een aantal mooie honingbieren die Nederland rijk is… ;-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dank Jan!

     /   Beantwoorden  / 
 3. Jan-Willem

  Week 38? Ik kan het nergens vinden!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ik zou ze even een belletje geven…

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.