PINT vervroegt start bockbierseizoen

Traditioneel vindt de start van het bockbierseizoen altijd de eerste maandag van oktober plaats, dit jaar dus 1 oktober 2012. Een afspraak die is gemaakt door de aangesloten leden van de Nederlandse Brouwers. Steeds meer en groter wordende speciaalbier brouwers die geen onderdeel uitmaken van de Nederlandse Brouwers brengen hun bockbieren echter (al jaren) eerder op de markt. Uit een peiling onder de leden van bierconsumentenvereniging PINT blijkt nu dat 70 procent van de bierconsumenten de opening van het bockbierseizoen graag vroeger wil laten plaatsvinden en wel op 21 september, de start van de herfst. Vul hiernaast of hieronder de poll in, wat wil jij?

Het einde van de zomer en de start van de herfst is uiteraard een hele logische datum. Ik vraag me alleen af of het nu zo handig is om een paar weken voor de start van het seizoen ineens de datum te vervroegen. Vele brouwerijen werken uiteraard met de lancering toe naar een bepaalde datum die nu plotseling wordt doorkruist door de “start van het seizoen op 21 september a.s.” In 2012 hebben we dus twee keer een opening van het bockbierseizoen . En volgend jaar allemaal op 21 september starten met bockbier? Als ‘t met maar niet net als met de pepernoten straks juli is dat ‘t bockbier al geïntroduceerd wordt. Of is bockbier misschien ook gewoon lekker gedurende het hele jaar. Vul de poll hieronder in!

In de Jopenkerk zal op vrijdagavond om 19.00 uur het eerste vat worden aangeslagen. Zoals de verwachting er nu voorstaat zal het weer volgende week vrijdag wel echt bockbier weer zijn! Dus wat dat betreft is het vervroegen van de datum naar de start van de herfst wat mij betreft een goede stap. Ik heb nu al trek in een bockbier!

Wanneer moet volgens jou het bockbierseizoen openen?

 • De eerste maandag in oktober, zoals nu (56%)
 • Op 21 september, start van de herfst (40%)
 • Bockbier moet altijd verkrijgbaar en niet seizoensgebonden zijn (4%)
 • De eerste dag na alle zomervakanties (0%)
Loading ... Loading ...

Lees ook:Poll: Start bockbierseizoen eerste maandag in oktober
Lees ook:Start bockbierseizoen dichtbij
Lees ook:Start bockbierseizoen 2010!
Lees ook:Paul Zonneveld nieuwe bockbier koning
Lees ook:De bok gaat weer los….

50 reacties op “PINT vervroegt start bockbierseizoen

 1. Onno Kleefkens

  Dit is toch te gek voor woorden wat PINT hier doet! Bockbier is een traditie waarin de Bockbier Anschlag pas aan het einde van het Oktoberfest is. Dus op 1 oktober. Bockbier is namelijk geen Herfstbier, zoals PINT het nu interpreteert. In Nederland was het begin van het bokbierseizoen in de jaren dertig van de vorige eeuw pas rond begin december. Maar commercie gaat hier ook weer voor op traditie (krijg ik nu ook iedereen over mij heen?).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ton van Oorschot

   Onno, sterker nog, in de 19e eeuw was de start van het bokbierseizoen in maart…..

     /   Beantwoorden  / 
 2. Eugene

  Toen ruim honderd jaar geleden Amstel (mogelijk als eerste) een bockbier op de markt zette was dit in april.
  Daarna is het steeds verder naar voren gezogen in het het jaar.
  Zelfs het CBK (of heette het toen al anders) heeft 2 jaar lang de introductie op begin herfst gehouden. Alleen de retail vond dit maar niks. Dus daarom weer begin oktober.
  Let wel, dit geldt slecht voor 8 brouwerijen en de rest zoekt het zelf uit. Het lijkt wel politiek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Onno Kleefkens

   Eugene,
   In een advertentie uit de Amersfootsche Courant van 1880 staat: ‘Amersfoortsche Beiersch Bierbrouwerij BOCKBIER wordt vanaf 18 december tot zoolang de voorraad strekt afgeleverd. Verkrijgbaar zoowel op fust als gebotteld bij haar depothouders’.
   Zo ver de geschiedenis. Ik kan hier geen afbeelding bijvoegen helaas.
   groet
   Onno

     /   Beantwoorden  / 
    1. Onno Kleefkens

     Lijkt mij prima Freek

       /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Schiphorst

  Ik denk dat Jeroen op de site van pint het goed heeft uitgelegd: “Bockbier is in de loop der jaren steeds meer verbonden geraakt met het herfstseizoen. Daarom is het niet vreemd dat bierconsumenten dit ook willen drinken als de herfst begint. Maar de grote brouwers houden dit al jaren tegen.” Traditie of niet: bockbier wordt geassocieerd met de herfst. Daar kun je wat op tegen hebben, maar dat verandert weinig aan de zaak.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Onno Kleefkens

   Jammer dat de consument al in september bockbier wil, maar daarna alweer binnen een maand het bier links laat liggen. Verkoop van het bier piekt maar kort, want dan zijn we al weer met Winterbier bezig. In bv Duitsland kun je het Bock tot ruim in maart/april nog krijgen. Overigens zit ik nu aan het Einbecker Ur-Bock.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Ik weet het niet, maar ik zie nog tot ver na het bockbierfestival het bier verkocht en gedronken worden. Kan dus niet bevestigen dat het enthousiasme na een maand afneemt. Overigens vind ik dat ook een goed argument om direct aan het begin van de herfst te gaan zitten met de start: heb je meer ruimte voordat de winterbieren op komen stomen. Eigenlijk zie ik steeds minder argumenten om tot in oktober (nu 1 oktober, maar het kan ook 7 oktober zijn) te wachten.

      /   Beantwoorden  / 
 4. TreinJan

  “Bockbier is in de loop der jaren steeds meer verbonden geraakt met het herfstseizoen. Daarom is het niet vreemd dat bierconsumenten dit ook willen drinken als de herfst begint.” Maar wanneer begint de herfst? De astronomische op of rond 21 september, de weerkundige op 1 september. Wat mij betreft is oktober al vroeg genoeg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Ik houd het op de astronomische herfst, maar beide is in elk geval voor de eerste maandag van oktober. Verder is er niemand die je dwingt al in september bockbier te drinken. 70% van de door PINT ondervraagden ziet dat alleen liever. Waarom daar niet gewoon rekening mee houden?

     /   Beantwoorden  / 
 5. Ronald Pothuizen

  Voor zover ik me kan herinneren is de traditie op de eerste maandag van oktober. Ik vraag me af wie het bockbier in september wilt, is dat daardwerkelijk de consument of is dit de brouwer? Ik denk de laatste, want het zal wel geld in het laatje brengen. De advertentie uit de Amersfootsche Courant van 1880, gaat dit over bockbier met dezelfde traditie als hedendaags of hebben we het over een totaal anders soort bier?
  Ik proost op de eerste maandag van oktober.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Die “traditie” is bij mijn weten een bedenksel van den grote brouwers. Niet altijd geweest. Op de PINT website staat een historisch overzicht en dan blijkt dat de datum nogal eens verschoven is. De eerste maandag van oktober is dan ook niet traditioneler dan welke datum dan ook.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Bart

  Dit soort dingen gaat puur over tradities. Het hele jaar door zijn er lekkere bieren te drinken en dan is het wat mij betreft hartstikke mooi dat er traditioneel tijdgebonden bieren zijn.

  Mooi om naar uit te kijken.

  En tsja, wat commercie wil dat gebeurd toch, dat is sterker dan alles.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ronald Pothuizen

   Dat is nou precies mijn punt, je kan nu niet echt praten over een traditie, de ene komt met zijn bockbieren al op 21 september en de ander wacht ten goede getrouwe nog even.
   Het is pas een traditie als de meerderheid zich er aan houdt, het liefst natuurlijk allemaal.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Onno Kleefkens

   Bart, er is hier niet sprake van commercie die dit wil. Het grootste deel van de brouwers houdt zich aan de eerste maandag van oktober, zoals dat is afgesproken. Uit de enquete op deze blog blijkt ook dat het grootste deel van de bezoekers van deze blog hierachter staat.
   Ik breng ook het Phoenix Dubbelbock pas de eerste maandag op de markt en we maken er een leuk feestje van!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Bart

    Wellicht zeggen we het op een andere manier, maar we bedoelen denk ik hetzelfde aangezien je ook een bepaalde tijd hebt voor je Phoenix.

    Een biertje wat ik nog nooit heb gehad trouwens, slechte zaak (-;

      /   Beantwoorden  / 
  3. Fred Schiphorst

   Bokbier is ook tijdgebonden, aar die eerste maandag van oktober is een commercieel bedenksel. PINT heeft ook voorgesteld om de eisen aan bockbier aan te scherpen, om dit traditionele bier te beschermen. De Nederlandse Brouwers (toen nog cbk geheten) vonden dat niet in het belang van hun leden. Daar denken ze dus aan en niet aan de consument… Wie is dan “de commercie”? In elk geval niet een vereniging van consumenten die zich onafhankelijk op stelt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Onno Kleefkens

    De eerste maandag van oktober is geen commercieel bedenksel en volgens mij historisch juist. Het is namelijk aan het einde van het Oktoberfest dat de Beierse minister van Financien het eerst bokbiervat aanslaat. Dat is de oorsprong van het Bokbier. Lees de literatuur er op na.
    Nu zul je zeggen, wat hebben wij met Duitsland te maken? Tja, daar heb ik geen antwoord op natuurlijk…..

      /   Beantwoorden  / 
    1. freek

     Wij begonnen in de eerste helft 19e eeuw dit Duitse bier te drinken omdat onze eigen brouwerijen ofwel failliet waren of goedkope bagger brouwden om met jenever en thee te concurerren, en omdat de voortschrijdende globalisering het mogelijk maakte. Het stegelen over waar, wanneer en hoeveel ervan te drinken gebeurde altijd al en was deel van de marketing zoals uit mijn bronnen mag blijken.
     http://witteklavervier.nl/historie/bronnen/142-bock-bier

       /   Beantwoorden  / 
     1. freek

      In onderstaand boek staat detetailleerd het toenmalige Beijerse proces beschreven met toen nog een zomer en wintercyclus, afhankelijk van de buitentemperatuur. De overgang naar het volgende seizoen werd uiteraard gevierd. Zou dit niet de basis zijn geweest? Als die basis later wegvalt weet na verloop van tijd niemand meer waar het ook al weer over ging…
      [Handboek der fabriekscheikunde, 1865, Winter of schenkbier (Winter-schenkbier) en zomer- of legbier (Sommer-Lagerbier)]

        /  
    2. Fred Schiphorst

     Uit het historisch overzicht op de PINT website blijkt ook dat de brouwers in Nederland zich daar ook weinig van aantrokken. Uiteindelijk zijn het de Nederlandse brouwers geweest die eerst de eerste maandag van oktober aanhielden, toen naar 21 september gingen om pas in 2009 weer terug naar oktober te gaan. Lijkt me allemaal niet erg traditioneel. Als je werkelijk terug wilt naar de traditie zou je als ik het allemaal lees naar november / december moeten gaan. Welnu, dat lijkt wat erg laat. maar 21 september is beslist niet minder traditioneel dan de 2e maandag in oktober!

       /   Beantwoorden  / 
 7. Mark

  Ik vind oktober een beter tijdstip dan al op 21 september. In september is het vaak nog zo warm dat je nog geen herfst- of bokbiergevoel hebt.
  Ik zou het overigens zelf een goed idee vinden om het bokbierfestival te vervroegen en samen te laten vallen met de opening van het bokbierseizoen. Dus dan in het weekend voor de eerste maandag in oktober. Nu gaat de opening voor de gemiddelde Nederlander toch vrij geruisloos voorbij.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Fiona de Lange

  Er zijn zowel goede als minder goede argumenten te noemen om de start van het bockbierseizoen in oktober te laten of naar voren te trekken. Naar mijn idee is er een belangrijk punt dat boven de keuze van de datum staat: een eenduidige communicatie naar de consument. Uiteindelijk begrijpt die er namelijk nu niets meer van… en dat is oohhh zo zonde om ‘t bockbier breed onder de aandacht te krijgen. Het is hetzelfde als met de Week van het Nederlandse Bier: concentreer de communicatie op een bepaald moment en zorg dat alle brouwers samenwerken. Daarmee schep je duidelijkheid richting media, krijg je ‘t meeste aandacht voor bockbier en begrijpt de consument het nog.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Is er ooit overleg geweest tussen (toen nog) CBK, KBC en andere partijen over de datum, of komt het argument van eenduidige comunicatie nu ineens naar boven nu PINT de grote jongens voor de voeten loopt? Een goede samenwerking vergt dat de grote jongens ook naar anderen luisteren en op een of andere manier krijg ik niet de indruk dat de Nederlandse brouwers daar zo goed in zijn. Maar laten alle partijen vooral om de tafel gaan zitten en samen bepalen wat volgend jaar de strategie moet zijn. En dan een afspraak maken waarin alle patrtijen zich kunnen vinden!

     /   Beantwoorden  / 
 9. freek

  Met alle respect Fiona, heb ik maling aan eenduidige communicatie naar de consument. De zelfbenoemde experts weten zelf ook niet waarom we allemaal Beiers bier moeten drinken terwijl we zo’n geweldige biergeschiedenis hebben. Ik blijf proberen het échte verhaal over het voetlicht te brengen en dat lukt gelukkig steeds beter.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ed Piek

   Van een ondernemer beste Freek had ik dit antwoord aan Fiona nooit verwacht. Lees nog eens na wat je schreef? Je hebt maling aan eenduidige communicatie aan de consument. Schaam je. Dat zijn de mensen waar jij je bier aan afzet en die verdienen meer respect. Als lid van een bier consumenten vereniging vind ik juist dat je 100% duidelijk moet zijn in je verhaal. En dat van die zelfbenoemde bierexperts en Beiersbier? Waar haal je het vandaan.

     /   Beantwoorden  / 
   1. freek

    Je begrijpt duidelijk niet waar het over gaat. Eenduidige informatie aan de consument betekend in dit geval een onzin verhaal vertellen omdat het echte verhaal te moeilijk voor ze zou zijn. Ik probeer, met toenemend succes het échte verhaal te vertellen, en merk dat mensen dat zeer op prijs stellen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ed Piek

     Toch wel bijzonder dat jij het allemaal wel weet hoe het zit. En als dat al zo zou zijn dan is dat m.i. nog niet eens de discussie waar het om gaat. Maar goed dat probeerde ik je al uit te leggen……..Blijf vooral in jezelf geloven en heb lak aan de rest… bah

       /   Beantwoorden  / 
     1. freek

      Ik weet het niet beter dan anderen maar zoek dingen uit, praat met historici en stel dingen aan de orde. Daaruit komt een gecompliceerd en subtiel beeld naar voren dat ik zoveel mogelijk voor zichzelf laat spreken. Dat zal niet iedereen begrijpen maar veel mensen kunnen het gelukkig wel degelijk waarderen. Anderen nemen die moeite niet, trekken een oud boek uit de kast of kijken even op wikipedia; zo kan het ook. Wie neemt de mensen nou het meest serieus?

        /  
 10. Tony

  Ik vind het erg betuttelend dat voor mij bepaald wordt in welke periode van het jaar ik bokbier zou mogen drinken. Dat maak ik zelf wel uit! Bokbier zou gewoon het hele jaar door te koop moeten zijn. Degenen die het een typisch herfstbier vinden, die kopen het toch gewoon alleen in de herfst. Ik vind het ook midden in de zomer lekker.

    /   Beantwoorden  / 
 11. vera ten hag

  Traditie of niet maar een beetje merkwaardig om dit zo kort voordat het bokbierseizoen van start gaat. Er zijn naar mijn mening nog diverse bokbierfestivals die keurig gewacht hebben met inplannen NA de 1e maandag in october. En lees ik in o.a. het blad “Bier” dat het bokbierseizoen open is vanaf 1 oct. Die hadden hun artikeel misschien we laan willen passen dan toch?
  mijns inziens toch allemaal wat kort door de bocht om de datum te veranderen naar 21 september
  . Pintleden en vele andere bierliefhebbers waren hiervan niet op de hoogte gesteld!!

  bovendien vind ik 70& van de pintleden niet echt representatief.
  Zoals te zien op de website is dat 70& van ca 300 “leden” die gereageerd hebben ( is 70% van 10% van alle pintleden)
  En kunnen ook niet pintleden stemmen op http://www.pint.nl
  Voor zo’n “grote “beslissing zou ik toch meer verwachten dan een Poll op een website die niet dagelijks bezocht wordt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Onno Kleefkens

   Naast bokbierfestivals zijn er ook kleine brouwers die hun planning ingericht hebben op 1 oktober. Het misverstand dat hier steeds rondzingt is dat het alleen de grote brouwers zijn die zich aan de 1e oktober houden! Inderdaad Vera is het dan onprettig om hiermee geconfronteerd te worden. Het lijkt er op dat er voor komend jaar overleg zal gaan plaatsvinden……

     /   Beantwoorden  / 
 12. Louis

  Goed van Pint.Ware het niet dat er nog geen voorraad in de winkels kan staan.Lijkt een beetje op dat gezever over kruidnootjes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Ik heb bijvoorbeeld de Nelis al zien staan en ook andere bockbieren kunnen al in de winkel staan. Alelen de bieren van degrote jongens zul je nog niet tegen komen, omdat die brouwers aan die afspraak zijn gebonden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. B van Kleef

    Ha Fred, ik weet wel waar jij die Nelis hebt zien staan! ;) Zelf getapt smaken ze het lekkerst!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

     Dat was de eerste keer. Later heb ik ze ook op fles gezien! Niet ver daar uit de buurt overigens

       /   Beantwoorden  / 
 13. Boklover

  Het argument dat het traditie is, is weinig waard. Het is een traditie van de 8 grote brouwers van Nederland. Die traditie is in de afgelopen jaar al drie keer veranderd! de afgelopen 3 jaar is het de eerste dinsdag van oktober, maar daarvoor hebben zij dat met zijn achten dus ook al veranderd. Niet echt een verhaal van traditie dus.

  Ik ben voorstander van een gezamenlijk afgesproken datum, of het nou 1ste maandag oktober of start van de herfst is. Maar dan moeten wel alle 125 Nederlandse brouwers hierin mee gaan en nog belangrijker ook de importeurs en supermarkt inkopers. Dit om te voorkomen dat er Belgische namaak bokken in de winkels staan begin september omdat zij zich niet aan de Nederlandse regels hoeven te houden. Dat stoor ik me persoonlijk meer aan dan aan een weekje eerder of later.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Onno Kleefkens

  Het zijn niet alleen de bokbierfestivals maar ook een groot deel van de kleine brouwers die hun planning hebben afgestemd op 1 oktober. Het is een misvatting die ik steedsw zie terugkomen in de discussie, dat het alleen om de grote brouwers zijn die hier de markt dicteren.Er zal dus een goede set van afspraken moeten komen tussen brouwers en consumentenorganisatie. Daarmee schep je duidelijkheid die er nu niet meer is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Of en groot deel van de brouwers zich op 1 oktober richt weet ik niet, maar wat ik benadruk is dat het idee afkomstig is van een klein deel van de brouwers, namelijk de grote jongens. Dat ontkracht het verhaal van die traditie. Verder ben ik het met je eens dat er afspraken moeten komen. Helaas waren die er nooit, er is een oekaze waar een deel van de brouwers zich moet houden, een deel zich blijkbaar vrijwillig houdt en waarvan een deel van de brouwers zich niets aan trekt. Een oekaze waarvan zeker niet alle consumenten het nut in zien. Ofwel een oekaze die niet werkt. Laat de actie van PINT aanleiding zijn voor de diverse partijen om nu eens op basis van wederzijds respect om de tafel te gaan zitten. Daarbij past niet dat één partij probeert alle anderen de wet voor te schrijven.Dus af van een dictaat van 8 brouwers en op naar werkelijk overleg. Dan kweek je ook draagvlak en dat is er nu lang niet overal

     /   Beantwoorden  / 
   1. Onno Kleefkens

    Deze discussie vanuit mijn eerste opmerking heeft al te lang geduurd. Wat een emoties. Zoals ik gisteren al naar Jeroen meldde op Facebook is een blog, e-mail of Facebook niet het juiste gremium om hierover te discussieren. Ik ben het bijv niet eens met het statement dat er een dictaat is van acht brouwers. Een paar jaar geleden waren we als kleine brouwers allang blij dat er een ‘datum’ was vastgesteld. Ik ook dan kun je tenminste je plan trekken. Ik ben nog steeds vanuit de basistraditie van het echte bokbier voorstander van 1 oktober, maar ja wie ben ik om dat te bepalen. Wanneer we gezamenlijk in Nederland een datum kunnen vaststellen, prima. Maar dat doen we niet via de sociale media.

      /   Beantwoorden  / 
 15. fer

  Is er ook een datum voor winterbier ?, lentebok ? witbier ? etc. Waarom nu ineens zoveel kouwe drukte over een datum voor bokbier, toevallig ook wel eens herfstbok genoemd ?Ik denk dat de consument dit bier gewoon koopt op het moment dat het in de winkel staat, wanneer dan ook. (bovendien moet je bier proeven en geen ruzie over maken).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Onno Kleefkens

   Ja hoor het Lentebok kent ook vanuit de Oud Duitse traditie een vaste datum. Een complex verhaal over het Paulaner klooster dat na Aswoensdag met Starkbier komt, tegenwoordig rond 19 maart op een zaterdag een tweeweekse periode, vooral in Munchen. Starkbier is een soort Doppelbock (Salvater Bier). Daarop volgt de Mei-Bock tijd. In Nederland is daar half/half ook een datum voor? Winterbier kent men volgens mij niet zo zeer uit de Duitse traditie. Eerder zie daar de Belgische en ook Engelse Kerstbieren. Weet iemand daar meer van?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Dat verhaal over dat starkbier is niet zo complex volgens mij. Na aswoensdag gaat bij Rooms Katholieken die daar nog aan doen de vastentijd in. Op een of andere manier mocht een sterk bier echter wel en dus werd er een fastenbier gebrouwen. Gebeurt nu bij Schlenkerla nog steeds en is een groot succes op ons meibockfestival. Dat daaruit het meibock zou zijn voortgekomen is naast de vele, meestal oncontroleerbare, verhalen die ik al kende nieuw voor me.
    Een datum ken ik niet in elk geval en zeker niet zoals bij het herfstbockbier. In Bamberg en omgeving houdt men er zich strak aan dat een meibock pas in mei mag, wat ons steeds weer discussies met de leverancier oplevert. In Nederland noemen ze het het liefst voorjaarsbock, wat betekent dat je het vanaf 21 maart mag verkopen. kortom: dat is zeker een chaos…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Onno Kleefkens

     Ja, Fred het MaiBock is inderdaad pas vanaf Mei. Volgens mijn literatuur die ik er op nalees voortgekomen uit een soort ongenoegen op de monopolies van de kloosters. Ik zou er graag meer van weten. Overigens deed ik er in 2010 aan mee door mijn bieren Lente, Zomer, Herfst en Winter te noemen waardoor ze elk drie maanden per jaar ‘verkoopbaar’ waren! Nu heb ik een DubbelBock op 1 oktober, misschien volgend jaar toch iets anders?

       /   Beantwoorden  / 
 16. Jeroen Carol-Visser

  Alleen al het feit dat deze boeiende discussie is ontstaan door ons bericht om op 21 september het seizoen te openen, geeft al aan welke verwarring er heerst bij de consument in de bierwereld over bockbier.

  Als voorbeeld: de 22ste is er al het eerste bokbierfestival, in Elburg, http://www.bokbierelburg.nl/
  Dat zou ruim een week voor de opening van het bokbierseizoen zijn, volgens de grote acht. Dat is toch verwarrend?

  Vandaar onze actie om duidelijkheid.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ton van Oorschot

   Als PinT lid van het eerste uur ben ik het volkomen eens met Jeroen. Duidelijkheid is niet verkeerd. Dit jaar even op de blaren zitten brouwers, volgend jaar beter plannen. Ik kan niet wachten op de nieuwe bo(c)kbieren….

     /   Beantwoorden  / 
 17. J0hn

  Zo’n discussie op social media vind ik wel een leuke/goede zaak.

  Om eerlijk te zijn als consument doet het mij niet zoveel wanneer bokbier in de schappen ligt. Een beetje zoals de kruidnotendicussie.

  Een datum zoals bij asperges, haring en mossels en dergelijke heeft volgens mij toch vooral een symbolische waarde.

  Een discussie als deze zorgt voor wat reuring en aandacht voor het product. Heel wat beter dan met afspraken achter de schermen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. J0hn

   Dus dank aan alle deelnemers voor jullie inbreng ;)
   Ik lees het graag.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.