Bieroloog opleiding: het vervolg

Vorig jaar heb ik met veel enthousiasme geschreven over de Zytholoog opleiding in Hasselt. Zoals ik in mijn laatste blogbericht beschreef moest ik voor het examen bikkelhard studeren maar ik heb ‘t met mooie punten gehaald. Natuurlijk laten we het hier niet bij. Diverse studenten vonden één jaar en het behalen van het examen blijkbaar voldoende en zijn gestopt. We gaan natuurlijk verder. Het is duidelijk dat alle hoofden van de examencommissies bij elkaar zijn gestoken en de lat opnieuw is verhoogd. De opleiding is populair aangezien er inmiddels een wachtlijst bestaat van circa 40 studenten. Dit is toch geen aanleiding om de opleiding te laten groeien zo geven de docenten aan. De kwaliteit staat voorop en is dit jaar nog verder aangescherpt. Geen klassen boven de 25 leerlingen en vooral een verdere inhoudelijke verbetering. De eerste les kreeg iedereen een goede draai om de oren over alles wat we (nog) moesten weten. Erg verfrissend!

Onder andere de ingrediënten van goed schuim, de gezondheid van bier en vele details van het brouwen van bier kwamen nog even langs geraasd. Naast meerdere examens dit jaar, gaan we terug naar de huiswerkperiode. Iedere week worden meerdere ‘papers’ geschreven over bieren die vervolgens ook nog meetellen in je eindcijfer.

De opdracht luidt: het beschrijven van een bier zodat iedereen begrijpt waar het naar smaakt. Dus geen lastige beschrijving met afwijkingen of typische bierdeskundige termen… maar een neutrale beschrijving op basis van feitelijke geur, zicht en smaakwaarnemingen inclusief meer achtergrond over waar het bier gebrouwen is. Erg nuttig en interessant…. en mooi om ook hier op dit blog begrijpbare teksten te schrijven over verschillende bieren. Uiteraard zal ik mijn ’werkjes’ hier online publiceren. Binnen nu en volgende week maandag kan je meer lezen over Bockor Pils en Bavik Pils. Er volgen uiteraard zeker nog de nodige speciaalbieren.

Geschiedenis
De komende weken staat verder uitgebreid in het teken van de geschiedenis van bier die ook als examen terugkomt in november. Een basis was al voorbij gekomen echter nu gaan we de diepte in. Dit geeft overigens niet altijd duidelijkheid. Op de voor mij belangrijke vraag waar het woord bier vandaan komt ging ik gisteren naar huis met een batterij aan mogelijke theorieën en antwoorden. De conclusie was, ze zijn er nog steeds niet uit. Enkele voorbeelden: tijdens de Gallo-Romeinse periode had bier de naam Cervoise, ter ere van de Romeinse godin van de oogst en de vruchtbaarheid, Ceres. Het Spaanse woord cerveza zou hiervan afgeleid kunnen zijn. Bier zou ook afgeleid kunnen zijn van een Oud Germaans woord dat voor gerst werd gebruikt of uit het Hebreeuws van het woord ‘Bre’, dat wil zeggen graan. En zo kunnen we nog even doorgaan . Eén ding is zeker in een document in 1435 werd voor het eerst het woord bier gebruikt.

Proost!

Lees ook:Leren, leren, leren
Lees ook:België spreekt over beschermen biertitels
Lees ook:Bieroloog opleiding: Bier- en gastronomie
Lees ook:Bieroloog opleiding: avond 6
Lees ook:Vandaag bierdiplomadag!

4 reacties op “Bieroloog opleiding: het vervolg

 1. B van Kleef

  Zoals het mij onderwezen is, komt de term cerveza inderdaad als afleiding van Ceres, maar is de correcte term niet Cervoise, maar Cerevisiae. De eerste vermelding hiervan is terug te vinden in de geschriften van de Romeinse historicus Paulus Orosius, die de drank Celia omschrijft, een handgemaakte drank op basis van tarwe. (Overigens gebruikte hij zelf een bron uit 133 nChr over de belegering van de stad Numancia.)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Heee en is hier dan niet de gistbenaming uit voort gekomen of vice versa?… Saccharomyces cerevisiae oftewel… een volgende theorie ;-)

     /   Beantwoorden  / 
 2. Henri

  Om duidelijkheid te krijgen in de ongelooflijke hoeveelheid planten en dieren heeft de wetenschap voor iedere plant of dier naam die bestaat uit een geslachtsnaam en een soortnaam – altijd in het Latijn. De geslachtsnaam geeft verwantschap aan. Saccharomyces is de geslachtsnaam voor een groep suikeromzettende gisten. cerevisiae is de soortnaam, omdat deze gist voor het eerst in bier geïsoleerd is (19e eeuw). In de tijd van de Romeinen was er wel gist, maar het was nog niet ‘ontdekt’. De naam Saccharomyces cerevisiae is tamelijk rechtlijnig en zeker niet ‘vice versa’.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ja Pasteur…

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.