Bavik Pils moeilijk te proeven

Zoals eerder op dit blog beschreven krijg ik voor mijn bieropleiding iedere week de opdracht mee om een bier te beschrijven maar dan op zo’n manier dat iedereen ‘t begrijpt. Dus geen technische termen als DMS, Diacetyl of noem ‘t maar op. De eerste twee die ik moest beoordelen vielen behoorlijk tegen. Volgens mij heeft ‘t bier misschien in de zon gestaan ofzo. Ik bleek niet de enige die dit zo had beleefd of liever gezegd geproefd .

Bavik Pils is gebrouwen door de Belgische Brouwerij Bavik in Bavikhove en bestaat sinds 1894. Naast het pils staat de brouwerij bekend om de bieren Wittekerke, Kwaremont, Petrus, Ezel en de Pilaarbijter. De onafhankelijke brouwerij is vandaag de dag in handen van de vierde generatie van de familie De Brabandere.

Bieretiket
Het pils bevat 5,2% alcohol en is van lage gisting. De brouwer heeft de beste gerstemout, hop en bronwater gebruikt en roept bierdrinkers op om dit pils vooral koud te serveren. De houdbaarheidsdatum op het etiket is 16/8/2013.

Uitzicht
Het bleke, lichtblonde pils is zeer helder en heeft een kleine schuimkraag en beperkte cling. Bavik pils is licht parelig en bevat weinig koolzuur. Geur Een lichte parfum van zoete, rijpe vruchten zoals peer geven een eerste idee voor de smaak. Ook zijn de granen en lichte hoptonen goed te ruiken met een toets van zwavel. Helaas bevat het pils op de achtergrond ook een onaangename putjeslucht. Hierdoor is de geur van het pils minder fris dan het zou kunnen zijn. Aroma Mout- en hoparoma zijn bepalend in het aroma van Bavik pils. Wat vooral in de neus blijft hangen is de hoparoma.

Smaak
Het pils heeft een zeer zoete, moutige aanzet en een prikkelende kleine, hopbittere nasmaak met een granig karakter. Nasmaak Een moutige nasmaak waarbij de hopbitterheid naar boven komt door een droge afdronk. Dit is zeer prikkelend op de tong en blijft lang hangen. Mondgevoel Een vrij vlak pils door de zoete aanzet dat nog iets pittigs krijgt door de tintelende, licht hopbittere nasmaak. De koolzuur zorgt ervoor dat het pils wat kracht krijgt in de afdronk.

Algemene beoordeling
Bavik pils is een redelijk tot goed doordrinkbaar pils met een scherpe, droge astringente nasmaak. Naast de zoete fruitgeuren mist het pils een fris aroma wat ook invloed heeft op de algehele biersmaak en de snelheid waarop men nogmaals een Bavik pils bestelt.

Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: Viven Bruin
Lees ook:Bier proeven: Saison Dupont
Lees ook:Bier proeven: Intens
Lees ook:Grimbergen Goud: ‘De andere Duvel’

9 reacties op “Bavik Pils moeilijk te proeven

  1. Fiona de Lange

   Helemaal juist. Uiteraard heb ik ´t pils naar de juiste temperatuur gekoeld en in een officieel geurloos proefglas gedaan. Inderdaad een goede tip om dit erbij te vermelden. Ik neem ´t mee in mijn volgende beoordeling van Grimbergen Goud. Bedankt J0hn!

     /   Beantwoorden  / 
 1. Broeder RB

  Helder verslag. Begrijp redelijk wat je bedoelt zonder dat ik het ooit gedronken heb (en jou verslag zal daar niet snel verandering in brengen). Wat bedoel je precies met de Cling in het schuim?

  Ben benieuwd naar je bevindingen van Grimbergen Goud!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Bedankt! De Cling is of het schuim goed houdt en aan de wand van het glas achter blijft.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Bart Schellekens

  Hallo Fiona,

  Je probeert zoals je aangeeft het verslag zo helder mogelijk te schrijven. En dat is je naar mijn menig goed gelukt. Ik zat met twee woorden waar ik naar moest raden. Cling, dat is inmiddels duidelijk. En Astringent heb ik op moeten zoeken. Dat zou wrang betekenen. Bedoel je dit ook?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ja klopt! wrange smaak die je proeft in je gehemelte en aan de zijkant van je tong of wang. Leuk dit zo.. en zeer leerzaam! Ik wil namelijk wegblijven van al die moeilijke termen en begrijpelijk blijven schrijven. Daar helpen jullie mij goed bij!

     /   Beantwoorden  / 
 3. Bart Schellekens

  Your welcome!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Johannes

  mijn bavic recentie, :-)

  Johannes hendricx , 2de jaar zythologie 24/09/2012

  Bavic pils, premium, whats in a name

  Bavik premium pils prijkte op het ethiquette, wat is hier premium aan dacht ik bij mezelf toen ik de eerste slok door slike en het flesje terhand nam om het wit met goud en rode oostblok achtige klevertje wat nauwer te bestuderen.
  Rechtsonderaan zag ik het zwarte zwangeren vrouwen logo dat geacht word “ongewenste problemen door alcohol consumptie” te voorkomen. Maar eerlijk, zo de lichte 5.2% alcohol in dit bier al een probleem zouden zijn, denk ik niet dat menig in blijde verwachting zijnde vrouwelijk mede mens dit bucht tot zich nemen zou. Ik denk dat de geur van een overjaarse studenten kroeg de ochtend na de gentse feesten, die mij bij het uitschenken van dit goud blonde goedje tegemoed dreef genoeg is om bij dergelijke drinkers een ochtend miselijkheid te induceren ongeacht het uur van de dag. Nu ja, het is niet al kommer en kwel, ze hebben tenminste en drie talige etiquette gemaakt, zeker met oog op export, kwestie van het nog ergens te slijten.
  Moutig , ja moutig is meschien het enige positieve woord dat mij ter geeste kwam, de moutigheid van oud brood verpakt in natte kartonen dozen, die moutigheid dus.
  Nee dit bier kon mij hier en nu niet bekoren, mischien was ik weer zo onfortuinlijk geweest om net dat flesje op de kop te tikken dat enkele weken in zonlicht gemarineerd was…

  Zonlicht…. Zo zag het er eigenlijk wel uit in mijn glas terwijl het licht van de oude staanlamp er door viel. Een zonnige zomer namiddag, met koolzuur gas bellen die er als nerveuze kleine mugjes doorheen zwermen…. Een mooie dag , meschien had dit bier toen beter gesmaakt dan op deze grauwe herfst avond, mischien….

  wouter vond het “te subjectief”….. alé nu toch… :-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Aha bedankt Johannes. Ik had alleen nog de laatste regels voorgelezen door Wouter in de klas gehoord. Dit is inderdaad subjectief maar wel vermakelijk ;-) .

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.