Zoals eerder beschreven ben ik voor de bieropleiding in Hasselt druk bezig met het schrijven van proefnotities. Voor volgende week is het niveau weer verder opgeschroefd. Naast een proefnotitie voor de Malheur 10, hebben we deze week ook de opdracht hier een passend gerecht bij aan te bevelen. I love it, het wordt steeds leuker! Uiteraard deel ik het weer met jullie. Hieronder mijn bevindingen van de Grimbergen Goud.
Brouwerij
Het bier van de Feniks zoals Grimbergen Goud ook wordt genoemd, wordt gebrouwen bij Brouwerij Alken-Maes. Sinds 2008 behoort de Belgische brouwerij tot de Heineken Groep. Naast Grimbergen worden onder andere ook de bieren Mort Subite, Cristal en Maes gebrouwen.
Grimbergen is één van de 23 officieel erkende abdijbieren. Om het keurmerk van officieel erkend abdijbier te mogen voeren dient de brouwerij zich aan meerdere regels te houden die door de Unie van Belgische Brouwers in 1999 werden opgesteld. De belangrijkste regel is dat royalty’s moeten worden afgedragen aan de abdij. In 1128 werd de abdij van Grimbergen gesticht in de Brabantse gemeente net ten noorden van Brussel. Herhaalde malen werd de abdij vernietigd door vuur en opnieuw opgebouwd. De paters van Grimbergen kozen de Feniks als embleem. De vogel heeft het teken van de eeuwige hergeboorte van de abdij.
Bieretiket
Het bier bevat 8% alcohol en is van hoge gisting met nagisting op fles. Er is gerst en tarwe gebruikt. In het Duits wordt echter meer prijsgegeven over de ingrediënten namelijk naast gerstemout, hop, water en suiker ook ascorbinezuur (wat opgeloste vitamine C is en zorgt dat het bier langer stabiel blijft). Het aparte is dat hier tarwe als ingrediënt niet wordt genoemd. Het flesje is 33cl en heeft een houdbaarheidsdatum tot 1/11/2013. Ook is het logo dat Grimbergen een gecertificeerd abdijbier is weergegeven.
Uitzicht
Het bleke, zwaar blonde bier is helder van kleur en wordt bij volledige uitschenking iets troebel door de gist. De Grimbergen Goud heeft een mooie schuimkraag met grove structuur die aan de wand van het glas blijft kleven. Er is een lichte pareling te ontdekken.
Geur
In de geur vind je granige, gras en hooitonen terug en doet het diep inademen je denken aan een wandeling door een bos met jong hout. Het bier heeft verder een fruitige citrusachtige neus.
Aroma
In het aroma is vooral mout- en hop te ontdekken met ook een herkenning van pilsmout. Met name het zoetige, fruitige blijft hangen.
Smaak
Dit zwaar blonde bier heeft een zoete aanzet met een hoppige en droge afdronk. Naast kenmerken die ik ook in pils proef zijn amandel en harsige smaaktonen te ontdekken. Het bier doet mij aan Duvel denken echter is net iets minder zwaar in de mond door een wat vlakker koolzuur.
Nasmaak
Een hoppige nasmaak die extra aanzet door een droge afdronk. Het prikkelt iets op de tong en er ontstaat een lichte wrange smaak aan de zijkant van de wang.
Mondgevoel
Een volmondig bier dat toch goed doordrinkbaar is door een goede dosering van koolzuur.
Algemene beoordeling
Het is een zwaar blond bier met een pittig karakter, niet te complex en goed doordrinkbaar. Door de zoete, zachte aanzet is de Grimbergen Goud direct toegankelijk. Vervolgens laat het een mooie verfrissende bitterheid achter en bestel je beslist nog een bier.
Lees ook:Grimbergen ehh.. oh ja Grolsch
Lees ook:Abdij van Averbode lanceert nieuw abdijbier
Lees ook:Bier proeven: Intens
Lees ook:Nieuw uiterlijk voor ‘abdijbier’ Grimbergen
Lees ook:Bavik Pils moeilijk te proeven
Hallo Fiona,
Een heel helder verhaal. Ik heb deze keer niets op hoeven zoeken.
Met vriendelijke groet,
Bart Schellekens (en Jip en Janneke
Bedankt