Tips en trics voor bier- en kaascombinaties

Afgelopen weekend was een onderdeel van het programma van de Brussels Beer Challenge een masterclass bier en kaas bij Brouwerij Duvel Moortgat. Nicolas Soenen Bierambassadeur bij de Belgische brouwerij verzorgde samen met Kaasmeester Frédéric van Tricht deze ultieme foodpairing. Ik was op zoek naar echt vuurwerk waarbij een smaakexplosie plaatsvond door de bier- en kaascombinatie. Het blijkt dat het ook subtieler kan door een harmonieuze smaakbeleving te creëren. Hieronder enkele tips van de meesters.

Een goede combinatie blijft een kwestie van proeven en proberen. En wat de één heerlijk vindt is voor de ander een minder goede combinatie. Smaken verschillen. In een klein handzaam boekje ‘Proef België Bieren en hun bijpassende kazen’ vond ik een aantal handige tips:

- Focus je altijd op de kaas. Grappig want als bierliefhebber heb ik me dus altijd op het bier gefocust .
- Als je een goede combinatie zoekt schenk dan meerdere bieren in en probeer de combinaties.
- Plaats de bieren in de juiste volgorde. Van blond, licht en neutraal naar donker, sterk en meer uitgesproken.
- Laat de zure bieren altijd als laatste aan bod komen, tenzij je nog een fruitbier hebt. Die mag dan als laatste.
- Bij kaas bier combinaties met bittere bieren, bewaar de meest bittere bieren voor het laatst. Deze combinatie wint het altijd boven wijn. Er is namelijk geen bittere wijn!
- Gebruik tulpvormige wijnglaasjes om te proeven.
- Vermijd noten, druiven of andere smaakjes aangezien deze de smaakbeleving beïnvloeden.

Verder enkele tips:
- Witbier smaakt het beste met harde kaas en/of met een licht zurige toets en kazen met een scherpe smaak
- een Dubbel bier met harde of halfharde kaas, eventueel blauwe kaas is een goede combi.
- Voor de Tripel geldt hetzelfde als voor de dubbel alleen in plaats van blauwe kaas is lepelkaas beter
- Een sterk blond bier matcht het beste met harde kaas dat al wat langer gerijpt is
- Een sterk bitter bier kan je gerust combineren met blauwe kaas
- Zure bieren is een goede combi met blauwschimmelkaas
- met Spéciale Belge-bieren kan je veel kanten op en smaken bijvoorbeeld zachte zuivelkazen met gewassen korst, schimmelkorst of bebloemde korst of oude of belegen harde kaas goed. Deze laatste kaas heb ik zelf ook een keer gecombineerd met Palm en dat smaakte inderdaad erg goed!

Bovenstaande tips zijn uiteraard geen geschreven wetten! Het blijft proberen! Mooie tips met dank aan de uitgave ‘Proef België Bieren en hun bijpassende Kazen.

Lees ook:Bier en kaas een prachtige combinatie
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 2
Lees ook:Bierbrouwers verkopen steeds vaker kaas
Lees ook:Voor mensen die van Duvel houden
Lees ook:ABT-bier van de maand: Cuvée Watou

2 reacties op “Tips en trics voor bier- en kaascombinaties

  1. Constant

    Leuke handvatten Fiona,
    Het KBC heeft een aantal jaar geleden een folder hier over uitgebracht. Vele KBC brouwerijen hebben deze folder nog voor mensen. Dus ga eens langs en vraag hier naar. Een aanrader voor iedereen. Proef en beleef.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.