Arjan Witte winnaar ABT Blindproeffinale

Gisteren vond de finale plaats van de ABT Blindproeffinale. Texelaar Arjan Witte, afgevaardigd door biercafé Taveerne de 12 Balcken, was op eenzame hoogte de winnaar van in totaal 56 proevers. Hij scoorde zes uit acht bieren goed. Tientallen biercafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen hadden hun beste proevers naar de Jopenkerk in Haarlem gestuurd om er met de winst vandoor te gaan. Ik was zeer vereerd dat ik ook mee mocht proeven aan de VIP-tafel. Nogmaals dank daarvoor!!

In acht categorieën waren vooraf zes bieren opgenomen, klik hier voor de lijst. Het was de bedoeling dat je per categorie fijnloos kon benoemen welk bier je blind voorgezet kreeg. Vooraf was de spanning op de gezichten af te lezen. Heel wat mensen hadden weken geoefend en anderen waren dat stadium voorbij aangezien ze in eerdere jaren hadden ontdekt dat dit niet het beste in hen naar boven haalde. De eerste bieren leken heel makkelijk en dan zie je direct hoe moeilijk het blind proeven is. Aan de VIP-tafel waren we het unaniem eens en gingen we gezamenlijk finaal de mist in met de Paulaner, wij hadden de Franziskaner en de Wieckse Witte, dat wij als Witte Trappist hadden bestempeld. De theorie was bij het laatste bier dat de gist van La Trappe zo herkenbaar was aan de zoete geur. Inderdaad dat had de Wieckse Witte dus ook . En natuurlijk liggen de Weizen bieren zo dicht bij elkaar….

Tip voor volgend jaar
Winnaar Arjan Witte heeft een tip voor alle proevers. “Ik heb steeds mijn associatie opgeschreven en onthouden bij het proeven van het bier. Dat was soms misschien helemaal fout maar voor mij kon ik de bieren zo herkennen.” Daar zit een goede tip in. Op het moment dat je met anderen gaat proeven, krijg je vaak veel geur- en smaakassociaties toegeworpen die je zelf in eerste instantie niet herkende. Doordat je die allemaal probeert te onthouden wordt het naar mijn idee steeds lastiger om het bier nog te herkennen zoals jij het hebt geproefd. Een hele goede tip dus!!

Uitslag
Arjan Witte won dus met zes goede antwoorden. Er was niemand die vijf goede antwoorden goed had. In totaal waren er 8 met vier goed, waaronder meerdere proevers van de VIP-tafel , ongeveer 14 met drie goed en de rest had 2 of minder. De bieren die we kregen waren Paulaner, Wieckse Witte, Tempelier, Mort Subite, Floreffe, Chimay Rood, Sloeber en Ongelovige Thomas. Ik zou zeggen allemaal oefenen en via de ABT-cafés volgend jaar ook meeproeven. Overigens doen nog niet alle ABT-cafés mee aan dit prachtige initiatief, zonde! Dus volgens jaar gewoon allemaal meedoen!

Lees ook:Wieckse Witte gebrouwen op zonne-energie
Lees ook:Lekkerste bockbieren van 2011: Texels bockbier en Jopen Johannieter
Lees ook:Wieckse ook in alcoholvrij varianten 0.0%
Lees ook:ABT-bier van de Maand: Zwarte Witte
Lees ook:27-05-’12: Bier Beleving Oss

0 reacties op “Arjan Witte winnaar ABT Blindproeffinale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.