Strijd om bierglazen houdt België bezig

Op Facebook wordt nog altijd een harde strijd gevoerd tegen Brouwerij Bosteels over de rechtszaak die zij hebben aangespannen tegen Brasserie d’Ebly vanwege het lijkende glas. Zoals zo vaak zijn er meerdere kanten aan een verhaal. 

Het glas dat Bosteels heeft is iets waar brouwerijen internationaal jaloers op zijn, maar dan vooral in combinatie met het bier. Het is een totaal concept. De oorsprong van het glas, het Yard Glas, gaat terug naar de tijd van King James I die het destijds gebruikte, waarna het door meerdere brouwers op de markt is gebracht. Er zijn dus meer van dit soort glazen die zelfs momenteel in de markt verkocht worden. Dus waarom zou Bosteels hier problemen mee hebben?

Glas geen probleem
Antoine Bosteels geeft aan geen enkel probleem te hebben met het glas. “Er zijn momenteel al meerdere van dit type glazen op de markt. Toen Brasserie d’Ebly bij ons aanklopte om graag een bier op de markt te brengen, stonden we hier niet negatief tegenover. Er zijn immers meer varianten op de markt. We hebben samen gewerkt aan meerdere prototypes van de houder, dus niet het glas, en hem de vrijheid gegeven om die prototypes op de markt te brengen. Uiteindelijk bleek dat Brasserie d’Ebly naar onze producent is gegaan en een prototype zonder verder overleg heeft aangepast waardoor de houder uiteindelijk meer lijkend is op de houder van Kwak. We vonden dit net een brug te ver mede omdat we altijd open stonden voor overleg. Vervolgens hebben wij geprobeerd meerdere malen tot een oplossing te komen met Brasserie d’Ebly. Daarin hebben we zelfs veel ruimte genomen, juist omdat de brouwerij nog klein is. We zijn er echter niet uitgekomen. Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet en volgend jaar kan de brouwerij wel eigendom zijn geworden van een groter concern. Het gaat ons momenteel enkel om de houder, het glas mag dus gewoon blijven bestaan, en wij vinden dat we daarin het recht hebben om onze grens aan te geven en ons te beschermen. Mede omdat niemand in de toekomst kan kijken.”

Leidt af van het bier
Het verhaal van Brasserie d’Ebly staat uiteraard op hun website en hun kant van het verhaal is bekend, ook in de media. Ik heb hun ook nog geprobeerd te bellen om een reactie te vragen op met name de vraag waarom zij de goedgekeurde prototypes hebben aangepast. Het is tot op heden niet gelukt om hen te spreken. Los van wie er nu wel of niet gelijk heeft. Het is natuurlijk zonde dat dit soort rechtzaken nodig zijn en het leidt af van waar het echt om gaat, bier! Een statement die bierconsumentenvereniging Zythos ook inneemt. Waar ik keer op keer best van schrik, dit speelde ook al in de zaak Heineken vs Nieuwe Dikke Dries, is dat het verhaal vanuit één kant op de markt wordt gebracht.

Lees ook:Hilarische momenten en heftige discussies met het opvallende glas van kwak
Lees ook:Open brouwerijdag 25 april 2010
Lees ook:Tournée Générale by women: Bezoek aan Brouwerij Bosteels
Lees ook:Opnieuw exclusieve oplage Duvel glas
Lees ook:Meet en Greet met 35 Belgische brouwerijen

7 reacties op “Strijd om bierglazen houdt België bezig

 1. Joep

  Is in ieder geval een politiek correct stukje, er hoeft dus niet weer een discussie te onstaan over welke kant van het verhaal verteld wordt ;)
  Verder is het inderdaad jammer dat er rechtzaken nodig zijn voor deze glazen/houders.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kurt Persyn

  De reden dat de zaak vooral vanuit een kant op de markt wordt gebracht, is omdat Bosteels zelf heel karig is (of was) met commentaar. Ik heb er reeds vele artikels over gelezen, en bijna altijd sloten die af met: “Niemand bij Bosteels was bereikbaar voor commentaar”. Tja …. Overigens zijn het beiden inderdaad glazen op een houten houder, maar je moet al heel slecht zien om die twee met elkaar te verwarren …

    /   Beantwoorden  / 
 3. André van Wingerden

  Ik vind de houder helemaal niet op de houder van Kwak lijken. Enigste overeenkomsten is dat ze beide van hout zijn en bestemd zijn om een bierglas vast te houden.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Max

  Dat ben ik helemaal met je eens André!!!
  La Corne trippel vind ik overigens een van de lekkerste trippels ooit geproefd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Lode

  Leuk ook eens de versie van Bosteels te lezen, tot nu waren ze inderdaad zeer karig met commentaar.
  Net zoals zo velen, ben ik zeer benieuwd naar de uitspraak van de rechter. Zal wss pas voor begin volgend jaar zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kurt Persyn

   Lode, De uitspraak is reeds gevallen: La Corne heeft gewonnen!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.