Heiloo weer een bier rijker

Vlnr: Theo, Bert, René en Bart (foto: Eline Boulonois)

Na vorig jaar hun eerste bier geïntroduceerd te hebben, vonden de heren van Stichting Brouwerij Heyloo het afgelopen donderdag tijd worden voor een tweede. Aangezien de stichting naast het produceren van bier tevens als doel heeft historisch Heiloo te promoten, werd deze gelegenheid gehouden op hetzelfde grondgebied als waar het kasteel heeft gestaan welk het etiket siert: Landgoed Ter Coulster.

Tussen de genodigden waren uiteraard ook de brouwer van het bier, Guus Roijen, en zijn privé- en zakelijke partner Jet van Dalfsen van Brouwerij De Schans te Uithoorn. Het eerste glas van het eerste vat van het eerste brouwsel werd getapt door “de heer van Heiloo” Bart van der Veen de Lille, tevens bewoner van het pand Betsy’s Hof, waar de heren van Heyloo al eerder waren geweest om over het gebruik van de afbeelding op het etiket te praten.

Van Bert Langendam, René Boulonois en Theo van Beek is René de receptenontwikkelaar en brouwer van de drie. Hij kan een lekker bier maken, maar er moet wel consensus over de smaak zijn. Derhalve waren er zes proefbrouwsels nodig om tot het uiteindelijke resultaat te komen. In het bier is Heilooër honing gebruikt dat van twee imkers afkomstig is. Aangezien het de Heilooër bijen niet bekend was dat hun productie gebruikt zou worden voor bier, is er bij het eerste brouwsel grotendeels Larense honing gebruikt.

Het bier is van het type dubbel, waarin onder andere chocolademout, basterdsuiker en koriander is gebruikt. Het is met Duitse hopsoorten gehopt en met Amerikaanse gist vergist. De honing proef je, maar is subtiel aanwezig. Het bier is verder goed in balans, doch heeft een zoet karakter, ondanks een eind SG van 1012. De honing (7 kg op 200 ltr) is een half uur na het koken toegevoegd, zodat het niet meegekookt is, maar nog wel gepasteuriseerd.

Het bier is te proeven op het Noord-Hollands Bierfestival in Alkmaar op 24 februari 2013.

Lees ook:Brouwerij Heyloo aan lange lijst toegevoegd
Lees ook:Derde bier Heyloo geïnspireerd op Midzomer
Lees ook:Duits en Lauret wint BAV etikettenverkiezing
Lees ook:Houtens Brouw Collectief lanceert Honingbier
Lees ook:De goden verzoeken met Jack’s Precious IPA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.