Herintroductie tafelbier?

De consumenten van Mexico drinken gemiddeld het meeste frisdrank ter wereld. Dit leidt volgens de overheid tot veel gezondheidsproblemen zoals veel kinderen en volwassenen die lijden aan obesitas. De Mexicanen drinken gemiddeld 163 liter frisdrank per hoofd van de bevolking waarmee ze zelfs de VS voorblijft. Wat heeft dit nu met bier te maken? Alles!

De overheid kondigde onlangs aan dat zij de accijns op frisdrank behoorlijk wil gaan verhogen om het drinken van frisdrank te ontmoedigen. Is het geen idee om het drinken van tafelbier, dat ongeveer 1,5 procent alcohol bevat, onder de Mexicanen in te voeren? En laten we dit dan direct ook in Nederland en België meer stimuleren! Vroeger voordat frisdrank een groot succes werd, dronk men zeker in België veel tafelbier. Langzamerhand heeft frisdrank dit ritueel verdrongen. In tafelbier zit vier keer minder suiker dan in softdrinks waardoor de glucosespiegel gelijk blijft en het geen invloed heeft op insuline aanmaak. Ook is de zuurtegraad lichaamsneutraal terwijl dit bij softdrinks niet het geval is. Bovendien heeft het nog diverse positieve ingrediënten zoals vitamines, mineralen en proteïnen.

Nederlandse frisdrankconsumptie
Toen ik de berichtgeving in Mexico zag moest ik direct aan tafelbier en Nederland denken. Hoe zou dit bij ons zitten? In de jaren ’60 dronk men gemiddeld 13 liter frisdrank terwijl dit in de jaren ’70 gemiddeld al op 55 liter per hoofd van de bevolking lag. De stijgende consumptielijn heeft zich de afgelopen tientallen jaren nog steeds voortgezet. Inmiddels ging er in 2010 ruim 100 liter frisdrank per persoon per jaar naar binnen. Ik weet nog van vroeger dat ik alleen als het feest was frisdrank mocht drinken. Tegenwoordig zie ik niet anders dan dat heel veel kinderen al op jonge leeftijd frisdrank krijgen. Kunnen we niet gewoon teruggaan naar tafelbier? Ook goed voor onze biercultuur. Of misschien alcoholvrij bier meer stimuleren? Dit is namelijk na water de meest gezonde drank waarin bovendien alleen maar natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt.

Lees ook:Jessenhofke wil tafelbier terug bij de maaltijd
Lees ook:Weer minder bier gedronken!
Lees ook:Kwart Belgische bierconsumptie speciale bieren
Lees ook:Grolsch lanceert Stender Red Orange
Lees ook:Duitser drinkt weer minder bier

7 reacties op “Herintroductie tafelbier?

 1. Fred Schiphorst

  Ik heb het genoegen gehad om een aantal tafelbieren te proeven in de tijd dat OBP (of was het al Zythos) streefde naar een herintroductie. Probleem daarbij was dat men vooral probeerde de frisdrinkers aan zich te binden. Gevolg was een zoetigheid die maakte dat ik me af vroeg of de cliams over weinig calorieën en natuurlijke producten wel waar gemaakt kon worden. Mijn stellige overtuiging was dat er of ontzettend veel suiker (en dus caloriën) in moest zitten, of dat kunstmatig gezoet werd.
  Ik hoop dat als tafelbier, waarvan ik me afvraag of het enige worteling in Nederland heeft, geïntroduceerd wordt het in elk geval een bier wordt dat niet aan bovenstaande beschrijving voldoet, want dan kunnen mensen net zo goed fris blijven drinken…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Momenteel is tafelbier in Colruyt (België) nog steeds verkrijgbaar. Echter de verkoop is flink teruggelopen aangezien er gewoonweg nog weinig aandacht voor is. Verder weet ik dat in Nederlands Limburg zeker tafelbier gebrouwen en verkrijgbaar was. En inderdaad als ‘t alleen maar heel zoet is gaat ‘t niet werken. Misschien juist een mooie kans voor vernieuwing met frisse en meer bittere smaken?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Op die laatste vraag van je (Misschien juist een mooie kans voor vernieuwing met frisse en meer bittere smaken?) zou ik graag een positief antwoord zien. Als we dan ook nog mensen duidelijk kunnen maken dat veel alcohol helemaal niet nodig is, gaan we nog een mooie toekomst tegemoet!

      /   Beantwoorden  / 
 2. Broeder RB

  Goed idee! Eigenlijk is tafelbier wel een erg goede dorstlesser. Mischien toch eens iets in de koelkast zetten.

    /   Beantwoorden  / 
 3. theodor

  Hoewel de verkoop van tafelbieren in Belgie al jaren terugloopt hebben alle supermarktketens in Belgie, oa. Delhaize en Carrefour een eigen privatelabel van tafelbier, meestal afkomstig van Haacht.

  Enkele jaren terug heeft Alken Maes geprobeerd met Maes Nature geprobeerd deze oude traditie een nieuw imago te geven. Dit is echter niet echt succesvol gebleken.

  De meeste tafelbieren zijn vij zoet,ze zijn meestal gezoet met sacharine, maar dit is logisch omdat men op deze manier de Coca Cola drinker en andere frisdrinkers probeerd te bereiken.

  Of het in Nederland zal aanslaan; Ik ben bang dat meteen een of andere anti alcoholorganisatie bezwaar zal maken als de brouwers het gaan neerzetten als alternatief voor frisdrank.

  Ik zou het zelf wel toejuichen. Ik drink het regelmatig en bij ons in Brabant denk ik dat een behoorlijke hoeveelheid mensen het wel kent.

    /   Beantwoorden  / 
 4. J0hn

  Ik zie wel eens de Piedbeoef tafelbiertripel in de supermarktschappen, maar ik kies toch meestal voor frisdrank aangelengd met water.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.