Einde in zicht voor stuntkorting op bier?

De eerste gemeente, namelijk Eindhoven, die opstaat en stuntkortingen in de supermarkten op alcohol wil gaan verbieden. Met de nieuwe Drank- en Horecawet die vanaf 1 januari van kracht is, kunnen gemeenten zelf aanvullende verordeningen invoeren. Wethouder Lenie Scholten wil daar mogelijk als eerste gebruik van maken door een verbod op bieracties met meer dan 30 procent korting. Is dit het begin van het einde voor stuntkorting op bier? 

Zo kunnen acties van twee kratten bier voor de prijs van één na het invoeren van nieuwe wetgeving in Eindhoven niet meer. Van mij mogen ze dat in heel Nederland direct invoeren. Brancheorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), vindt bemoeienis vanuit de overheid geen goede zaak. Zij geeft aan dat de ketens hebben afgesproken om geen kortingen boven de 50 procent te geven. Misschien dat ze dat dan eens moeten gaan herzien! Al jaren gebruiken supermarkten het bier als lokkertje om de consument in de supermarkt te krijgen. Kortingen van 50 procent op bier vind ik gewoonweg productonwaardig. Dat verdient bier niet. Trouwens, geen enkel product.

De gemeente Eindhoven wil het verbod op de stuntkortingen invoeren om het alcoholmisbruik terug te dringen. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat deze maatregel daarin positief kan bijdragen. Ik vind 50 procent korting op een product dat bovendien al jarenlang in prijs onder druk staat gewoonweg van de zotte. Een auto kan je toch ook niet voor de helft van het geld kopen?

Uitzonderingen
Als Eindhoven het beleid voor stuntkortingen aanpast moeten de supermarkten zich er in deze plaats wel aan houden. En dat gaat wel lastig worden aangezien ze bijna allemaal zijn aangesloten bij grote concerns die uiteraard landelijke acties en dus reclames maken. “De klant moet dus steeds uitgelegd worden dat de actie niet voor die korting in Eindhoven geldt”, zegt het CBL. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden door bijvoorbeeld de reclames niet landelijk in te zetten of in de folder te vermelden dat er uitzonderingen zijn. En ja, dat is natuurlijk niet wenselijk voor supermarkten waarmee ze de opties om klanten te lokken met bier langzaam zien verdwijnen. Als steeds meer gemeenten gaan volgen is het einde van stuntacties op bier natuurlijk eindelijk in zicht.

30 procent genoeg
Tja, CBL als je jarenlang niets doet dan worden er op een gegeven moment vanzelf maatregelen genomen. 30 procent korting is toch meer dan genoeg? Dus ik zou zeggen: om de tafel en schroef het maximum aan korting gewoon terug naar 30 procent. Is alles opgelost en hoeft er geen overheid in te grijpen.

Bron: NOS

Lees ook:Nieuwe afspraken voor bierkortingen nodig
Lees ook:Heineken start samenwerking met Spar
Lees ook:PINT: ‘Stop met stunten bier’
Lees ook:Stunten met bier wel in supermarkt niet in café
Lees ook:Politiek gaat niet in op KHN-voorstel

5 reacties op “Einde in zicht voor stuntkorting op bier?

 1. Dennis Kort

  Als Eindhovenaar ben ik het hier mee eens.

  Echter ik zou dan wel het max. kortingspercentage zetten naar 33,34% zodat het overgroten deel van de landelijke acties (zoals 2+1 ) gewoon kunnen blijven gelden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dat is inderdaad een hele goede tip….

     /   Beantwoorden  / 
 2. Zeezuiper

  Een beetje slimme Eindhovenaar haalt in België zijn bier.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans Walravens hetbiermoment.nl

  In België is niet veel Nederlands bier te krijgen, dus een slimme Eindhovenaar (net als deze) gaat ook eens mooie bieren uit Nederland proeven…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Hans, bedankt voor je reactie…. kan je alleen ‘hetbiermoment’ gewoon onder je URL plaatsen in ‘t vervolg…. Dank!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.