Kleine brouwerijen krijgen het moeilijk

De kleine brouwerijen krijgen het volgens het rapport dat de Rabobank schreef over de sector steeds moeilijker. De vier grote bierbrouwers hebben momenteel de helft van de wereldwijde biermarkt in handen. Willen kleine bierbrouwers overleven dan is het belangrijk dat zij zich focussen op export. De markt in West-Europa is verzadigd en herstel zit er voorlopig niet in. Als we over kleine brouwerijen spreken gaat het naar mijn idee vooral om pilsbrouwers en niet zozeer de speciaalbierbrouwers. Alhoewel ook deze groep in het buitenland veel kansen heeft en zichzelf op deze manier meer bestaansrecht kan geven.

In Nederland hebben de kleine brouwerijen zonder exportgroei volgens analist François Sonneville als enige optie een prijsconcurrentie over. En daarmee ga je het natuurlijk nooit winnen van de grote bierconcerns.

In 2001 hadden de vier grote brouwers nog maar 16 procent van de wereldbiermarkt in handen, nu is dat dus de helft. Het marktaandeel van de kleinere brouwerijen is de laatste jaren nagenoeg gelijk gebleven. Echter de winst wordt vooral gemaakt door de vier grote brouwers.

Bron: De Financiële Telegraaf

Lees ook:Win het bier Westvleteren 12
Lees ook:14% verkoopgroei ‘craftbeer’ in USA
Lees ook:Familiebrouwers winnen gouden PINT
Lees ook:Toename van Nederlandse brouwerijen
Lees ook:België krijgt internationale bierwedstrijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.