Westvleteren XII opnieuw beste bier ter wereld

Net als vorig jaar is Westvleteren XII door bierdrinkers op Ratebeer.com uitgeroepen tot beste bier ter wereld. In vergelijking met vorige jaren komen steeds meer Amerikaanse bieren in de top 50 en dit gaat ten koste van Belgische maar ook Nederlandse bieren. Bier van eigen bodem zoals voorheen van Brouwerij De Molen is niet meer terug te vinden bij de eerste 50. Voor de jaarlijkse bierwedstrijd werden 180.000 bieren gerankt van meer dan 13.000 brouwers.

België heeft naast Westvleteren XII en de Westvleteren 8 (plek 17) ook Rochefort 10 (7), Cantillon Fou’ Foune (19), 3 Fonteinen Framboos (Framboise) (23), St. Bernardus Abt 12 (30), Struise Pannepot (36), 3 Fonteinen Oude Geuze (Armand & Tommy) (39), Struise Black Albert (44) en Cantillon Lou Pepe Pure Kriek (49) in de wereldwijde ranking lijst staan. Voor een compleet overzicht bekijk ‘m hier.

Als je kijkt naar de beste bieren per bierstijl dan is er voor twee Nederlandse brouwerijen wel succes, namelijk voor La Trappe en Brouwerij De Molen.

Beste bierige locaties
De beste bierige plaatsen om te bezoeken in Nederland zijn volgens de Ratebeer bezoekers: Café De Beyerd, Eet- en Proeflokaal De Molen, La Trappe, De Bierkoning en Proeflokaal Arendsnest.

Bieren van eigen bodem
Een ding is duidelijk, Nederlandse bieren zijn niet populair in de V.S. en ook Belgische bieren raken steeds meer op de achtergrond ten koste van Amerikaanse bieren. Een conclusie die je kunt trekken is dat het aanbod en de diversiteit aan kwalitatief goed bier in de V.S. steeds groter wordt. Bovendien worden de bieren van eigen bodem steeds populairder ten koste van buitenlandse merken.

Lees ook:Het beste bier van de wereld komt uit België, de 100 beste bieren volgens Ratebeer
Lees ook:Westvleteren 12 opnieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Nieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Westmalle meest favoriete trappistenbier
Lees ook:Lijst met beste bieren ter wereld 2010

9 reacties op “Westvleteren XII opnieuw beste bier ter wereld

 1. Bierspion

  Ik ben erg nieuwsgierig of de bier-liefhebbers van Westvleteren X11 hun bier ook blind zouden herkennen als beste bier van de wereld. In mijn ogen blijft het een mooi bier dat door slimme marketing in de markt is gezet. Doordat het bier niet makkelijk te verkrijgen is krijg je marktwerking meer vraag dan aanbod:)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Eijkb

  Ik ben redelijk wars voor de hype rondom WVXII maar vind het bier toch echt wel heel goed. Geen foutje te ontdekken, precies genoeg % voor de gelaagde smaak enzoverder. Neemt niet weg dat St Bernardus ABT eigenlijk net zo lekker is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Louis Klaassens

  Ik sluit me aan bij bovenstaande schrijvers en wil er aan toevoegen dat ik Ratebeer net een Amerikaanse biervariant van de Top 2000 vind. elk jaar de Bohemian Rhapsody op 1.
  Ik vraag me verder af of al die Raters uberhaupt wel Westvleteren gedronken hebben als deze zo schaars is. Er is hier al niet aan te komen, laat staan in de VS.

  Louis

    /   Beantwoorden  / 
 4. Louis Klaassens

  Moeten we Rate beer uberhaupt nog serieus nemen? Is de pers niet gewoon gemakzuchtig door de gegevens maar klakkeloos over te nemen? Is dood zwijgen en aandacht besteden aan echte keuringen zoals World Beer Cup en European Beer Star Award niet slimmer?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Cees

   Geen enkel lijstje is serieus te nemen. De alternatieven die jij aandraagt net zo min als Ratebeer.

     /   Beantwoorden  / 
   1. slumme

    Waarom is een word beer cup of european beer star volgens jou niet serieus te nemen volgens jou?
    is toch heel wat anders als ratebeer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cees

     Het blijft een afspiegeling van wat een bepaalde selecte groep mensen van een bier vindt. Of er nu beoordeeld is op smaak, stijl of iets anders, het is en blijft subjectief. Niet serieus nemen is een groot woord (het geeft allemaal wel een indicatie), maar ik vind wel dat je alle lijstjes en competities met dezelfde kritische blik mag bekijken.

       /   Beantwoorden  / 
     1. slumme

      Ben ik eens.
      Maar het is wel een groot verschil of het een keuring is waar blind geproeft wordt of waar de mensen zoals ratebeer stemmen op een bier wat ze in het geval van westvleteren misschien nooit eens gedronken hebben.
      Smaak blijft uiteraard subjectief. maar denk dat een beer star wel een goeie indicatie is of het een goed bier is en in de categorie past.
      Of je het bier zelf het lekkerst vind is weer iets anders natuurlijk

        /  
  2. Fiona de Lange

   Smaken blijven verschillen natuurlijk Louis. En natuurlijk zijn er voor alle bieren weer andere goede alternatieven, maar de Westvleteren 12 is en blijft wat mij betreft een heel goed en mooi bier. Daar rij ik zelfs voor naar Westvleteren. Dus wat mij betreft geeft ‘t een indicatie, niet meer dan dat. Want een Rochefort 10, die ook hoog staat en een St. Bernardus Abt 12 zijn ook prachtig…. en zo nog velen meer… ook van Nederlandse bodem.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.