Brouwerij de Witte Leeuw lanceert Smaragd

In 2012 heeft Brouwerij de Witte Leeuw, bekend van onder andere Amarillo Sun, behoorlijke stappen gezet naar verdere groei voor de toekomst. Naast het bier van de maand bij alle cafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen, zijn er andere mijlpalen geweest zoals de opening van het proeflokaal en de export naar de VS. Het was voor Rowan Huigen weer tijd voor een volgende stap, een nieuw bier met de naam Smaragd. Aan het ontstaan van dit blonde voorjaarsbier is maar liefst anderhalf jaar voorafgegaan. Het is ondergistend en dat is niet het enige bijzondere.

 

 

Druif als basis
Rowan Huigen: “Ik ben geen echte wijnliefhebber maar er is toch een bepaalde Italiaanse wijn die ik zeer waardeer. Het vormt de basis van de ontwikkeling van mijn nieuwe bier Smaragd. De smaak van de muskaatdruif in de wijn moest wat mij betreft in de smaak van mijn nieuwe bier centraal staan. Ik ben geen chemicus of bioloog, dus ben ik naar de Universiteit van Wageningen gegaan om de wijn te analyseren en mij een voorstel te doen van de dichtstbijzijnde hopsoort met dezelfde smaak. Daarmee ben je er natuurlijk niet en volgde een fase van experimenteren met diverse granen en verschillende gisten. Dit met in het achterhoofd dat er een sprankelend verfrissend speciaalbier moest ontstaan. Een speciaalbier om je energie te geven en je te laten genieten.”

Smaragd, een ondergistend blond bier met een alcoholpercentage van 6,2% heeft één hopsoort en 23 EBU aan bitterheid. Net als alle andere bieren van Brouwerij de Witte Leeuw wordt ook dit bier bij de Scheldebrouwerij gebrouwen. Vanaf maart/april is het verkrijgbaar en zal het als bier van de maand in zo’n 90 tot 100 slijterijen in Nederland te koop zijn. Ook gaat een deel voor export naar naar België en de VS. In Amerika krijgt Smaragd echter de naam Emerald Sun, met een knipoog naar de daar inmiddels verkrijgbare Amarillo Sun. Leuk om te zien dat er aan de bekende blonde bierstijl een andere draai wordt gegeven en zo iets anders nieuws ontstaat. Ik ben erg benieuwd naar de smaak!

Lees ook:Brouwerij de Witte Leeuw gaat voor groei
Lees ook:De naam van het ‘nieuwe’ Palm bier wordt….
Lees ook:Nieuw ABT-bier van de maand: Amarillo Sun
Lees ook:Brouwerij de Witte Leeuw lanceert Stroatige Jannus X en Y
Lees ook:Brouwerij De witte Leeuw opent proeflokaal

0 reacties op “Brouwerij de Witte Leeuw lanceert Smaragd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.