‘Alcoholleeftijd’ nog dit jaar naar 18

Slechts een paar maanden geleden werd het verbod op alcohol voor jongeren onder de 16 ingevoerd, en nu is de Tweede Kamer akkoord met verhoging naar 18 jaar. Alleen de Eerste kamer moet het nu nog goedkeuren. Als dat gebeurt gaat het mogelijk al op 1 juli aanstaande in.

 

Als je als jongere dan alcohol op zak hebt onder de 16 jaar en je wordt betrapt dan wacht een boete van 45 euro en tot 18 jaar 90 euro. Aan het wetsvoorstel werd door de ChristenUnie maar liefst zes jaar gewerkt. De snelle verhoging naar 18 jaar is een gevolg van de afspraken die in het regeerakkoord staan. De VVD die normaliter nogal kritisch was over deze maatregel stemt dus ook in alhoewel het wat deze partij betreft nog wel wat langer had mogen duren voordat de wet in zal gaan.

Handhaving
Naar mijn idee is er eerst meer tijd nodig om te kijken naar het stuk handhaving. Want daar schortte het voor de invoering van de leeftijdsgrens bij 16 ook al aan. Dus zelfs een verhoging naar 21 helpt niets als de gemeente, die de taak heeft gekregen te handhaven, geen goede maatregelen neemt. Ze hebben net de grens op 16 gesteld en weten helemaal niet of dit wel ergens toe leidt??

Bron: Telegraaf

Lees ook:Alcoholleeftijd per 2014 naar 18 jaar
Lees ook:Verhoging leeftijdsgrens alcoholconsumptie naar 18
Lees ook:Nieuwe Drank- en Horecawet pas in 2013
Lees ook:Nieuwe verhoging leeftijdsgrens alcoholgebruik heeft geen zin!
Lees ook:Waarom nu weer leeftijdsgrens verhogen?!?

Eén reactie op “‘Alcoholleeftijd’ nog dit jaar naar 18

  1. Ton van Oorschot

    Leuk hoor dat voorstel. Handhaving door de gemeente lost ook niks op. M.i. ligt voor 99% de verantwoordelijkheid bij de ouders. Ik heb een dochter van 17 en die drinkt nauwelijks. Kwestie van opvoeden!! Boetes uitdelen aan drinkende jeugd helpt niet, stuur de ouders naar een heropvoedings cursus.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.