Speciaalbier is booming in Ierland

De Ierse speciaalbiermarkt is booming. In 2012 steeg de verkoop van ‘craft beer’ 42,5 procent en voor dit jaar staat nog eens 35 procent op de planning, zo meldt de Irish Times. Een grote oorzaak van de nieuwe opleving van de ambachtelijke biermarkt is de beslissing die de minister van financiën, Brian Cowen, in 2005 nam. Hij halveerde de accijnzen voor brouwerijen die tot 20.000 hectoliter produceerde per jaar.

Deze maatregel heeft ervoor gezorgd dat kleine brouwers een concurrerende prijs kunnen neerleggen bij pubs en slijterijen. De binnenlandse verkoop steeg met 55 procent en export met 26 procent. Toch is er nog steeds een hoop te winnen en alleen al daarom is de Ierse biermarkt een mooie groeimarkt. Afgelopen jaar werd 36.860 hectoliter speciaalbier verkocht met een totale waarde van 7,5 miljoen euro. De totale bierproductie ligt echter op 8.514 miljoen liter, dus speciaalbier maakt nu slecht 0.3 procent uit van de totale bierplas in Ierland.

In de 22 microbrouwerijen werken in totaal 70 fulltime en parttime werknemers. Ter vergelijking de totale brouwindustrie heeft 1.584 mensen in de dienst.

Bron: Irish Times

Lees ook:AB InBev verkoopt meer bier
Lees ook:Omzetstijging bij AB InBev
Lees ook:Verdere ontwikkeling speciale biermarkt in 2012
Lees ook:Femsa zorgt bij Heineken voor goed kwartaal
Lees ook:Duvel Moortgat noteert 11% omzetgroei in 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.