Van een mug een olifant: gewoon Duits bier drinken

Jawel, er staan weer van die onnozele koppen in online media. Duitse bieren hoef je ECHT met geen enkele reden te laten staan omdat er giftige stoffen in zitten. Zonde dat zo’n kort door de bocht conclusie ergens halverwege een verhaal wordt getrokken en vervolgens klakkeloos wordt overgenomen. De Duitse brouwerijen maken veel gebruik van Kieselguhr-filtratie om het bier helder te krijgen. Overigens gebeurt dit ook op heel veel andere plekken overal ter wereld. Onderzoekers vonden in de Duitse bieren een hogere waarde dan in andere landen van de stof Arsenicum. Ter geruststelling: deze stof zit ook gewoon in drinkwater.
Men kwam erachter dat er meer Arsenicum in het bier zat dan dat er vooraf via de ingrediënten water, hop, gerst en gist in waren gegaan. Tijdens het brouwen moest er dus iets plaatsvinden waardoor de hoeveelheid van de stof groter werd. Onderzoekers presenteerden op de Chemistry of Energy and Food bijeenkomst de conclusies: de in Duitsland veelgebruikte kieselguhr-filtratie was de reden.

Kiezelgoer is een gesteente dat bestaat uit de gefossiliseerde skeletjes van algen die miljoenen jaren geleden leefden. Het is een soort fijn zand geworden dat in poedervorm in de leiding of de ketel wordt gedaan. Met de Kiezelgoer kan het uitgegiste bier ontdaan worden van eiwitten en nog resterende gistcellen die het bier troebel maken.

Volgens hoofd van het onderzoeksteam Mehmet Coelhan is de hoeveelheid in het bier absoluut niet gevaarlijk en is de kans op een alcoholvergiftiging groter dan een vergiftiging met Arsenicum. En met de vondst van de oorzaak is de oplossing om de stofwaarde naar beneden te brengen ook weer gevonden.

Bronnen: o.a. Kijk, Chemistry of Energy and Food en eerder onderzoek

Lees ook:Waarom een goed glas bier zo goed is voor je
Lees ook:17-05 en 18-05-’11: Duitse bierdagen
Lees ook:Duits bierkartel blijkt groter dan verwacht
Lees ook:09-04 en 10-04-’13: Duitse Bierdagen
Lees ook:Eenvijfde van Australië wil liever bier dan seks

2 reacties op “Van een mug een olifant: gewoon Duits bier drinken

 1. J0hn

  Interessant artikel, dus ook de behandelingen hebben invloed op de samenstelling van het bier.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Jazeker!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.