Amerikanen inspireren steeds meer brouwers

Tien jaar geleden stond de VS als het om bier ging bekend om het platte, waterige bier. Door de opkomst van de vele microbreweries en brewpubs in de VS, in 2012 stond de teller op 2.347, is de wereld veranderd. Veel Amerikaanse bieren worden geëxporteerd naar Europa en andere werelddelen. De Amerikanen durven veel en maken van een bestaande bierstijl weer een nieuwe. Ze experimenteren met ingrediënten en brouwmethodes. En dat blijft niet onopgemerkt. In de UK heeft het brouwers als Marble, Darkstar, BrewDog en Meantime geïnspireerd waardoor ze voor een aantal of alle bieren afstand doen van de traditionele Britse bierstijl de Real Ales.

In Nederland kijken ook meerdere brouwerijen zoals De Molen, Emelisse, Duits & Lauret, Ramses en Brouwerij Klein Duimpje naar ontwikkelingen in de VS en verwerken dit in nieuwe bieren. Tijdens mijn rondgang door Ierland zag ik dat veel brouwers ook daar hun inspiratie bij het brouwen van de bieren haalde uit een combinatie van de VS, de UK en daarnaast België. Het is mooi om te zien dat de biermarkt op deze manier zichzelf ontwikkelt. En dat is nog niet alles. De moderne opzet van de brewpubs in de VS en de positionering van bier als trendy en sexy vinden langzamerhand ook hun weg in de UK, aldus Melissa Cole. Wie deze dame wil ontmoeten, ze is dit weekend bij het Bierfestival in Groningen!

Politicus die bier brouwt
Uit een onderzoek in 2012 is verder gebleken dat het brouwnieuws van Barack Obama en de liefde voor bier de Amerikanen duidelijk inspireert om bier te brouwen. In staten waar op de leider van de VS werd gestemd is ook het aantal microbrouwerijen groter. Dit geeft ook maar weer eens duidelijk aan wat het effect is als een persoon met aanzien van een product houdt. Ook in Nederland heeft de liefde voor bier bij Willem-Alexander heel wat brouwers geïnspireerd om een bier te brouwen in het kader van de aanstaande troonwisseling. Alle publiciteit hieromheen is uiteraard goed voor de gehele biersector en het bierimago in het bijzonder.

Bron: BBC

 

Lees ook:Samenwerking brouwers geeft nieuwe inzichten
Lees ook:Nederlanders gaan steeds vaker zelf bier brouwen
Lees ook:Lijst met beste bieren ter wereld 2010
Lees ook:Biereloth Boxtel
Lees ook:Borefts bierfestival Bodegraven uniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.