De bierparels van Bierfestival Groningen

Maar liefst 5.000 bezoekers waren dit weekend in de Martinikerk in Groningen te vinden om tientallen bieren te proeven van binnen- en buitenlandse brouwerijen. Naast de ambiance is de sfeer en het publiek op dit festival echt een topper. En wat een organisatie! Alles was echt in perfecte goede banen geleid. Uiteraard kan ik niet alle bieren die op het bierfestival Groningen werden geschonken geproefd hebben. 

Ik ben wel op ontdekkingstocht gegaan en heb de voor mij wat bekendere bieren van bijvoorbeeld Texelse en La Trappe wel gedronken maar niet met een kritische neus en smaak beoordeeld aangezien ze zoals gewoonlijk goed van smaak zijn. Of het jouw smaak is daar kan je uiteraard weer over discussiëren. De verrassingen lagen voor mij in de bieren van De Rooie Dop, de lentebok van De Molen, Hommeles Tripel, Royal Rha IPA (Brouwerij Rodenburg), Smaragd (Brouwerij de Witte Leeuw) en het bier van de Italiaanse Birrificio Del Ducato.

Utrechtse Strong Ale
De bieren van De Rooie Dop en dan met name de Utrechtse Strong Ale met 9,1 procent alcohol vond ik echt een topper. Dit bier is een transformer zoals brouwer Mark omschrijft. Het heeft een zoete aanzet en een hoge hopbitterheid in de afdronk. Echter dit is niet straf en extreem in de nasmaak maar komt na het doorslikken langzaam opzetten waardoor het bier mooi blijft hangen. Voor mij had het iets weg van de Raging Bitch van Flying Dog. Knap als je zoiets kunt brouwen en helemaal mijn smaak. Een ook de Bourbon Barel Aged Double Oatmeal Stout is een juweeltje om mee af te sluiten.

De Smaragd van Brouwerij de Witte Leeuw heeft daadwerkelijk de smaak van witte wijn in zich. Een mooi fris bier waarbij echt die witte druif en wijnsmaak in de nasmaak te proeven is. Ook een mooie kunst als zoiets toch echt lukt en het niet blijft bij een mooi marketingverhaal.

Hommeles Tripel is een zoete tripel, normaal niet geheel mijn smaak. Echter de zoetheid is heel fruitig. Geen suikerbom dus. Hierdoor drinkt het bier toch lekker fris weg. De Royal Rha IPA heeft een goede balans in bitterheid. Een mooi volmondig bier. Iets dat bij een IPA nogal eens is uitgeschoten in bitterheid. Bij het bier van brouwerij Rodenburg is dat dus niet het geval.

De bieren van de Italiaanse brouwerij zijn goed en verrassend, de één naar mijn smaak wel beter dan de ander. Ik vond hier en daar nog een verscholen zuurtje dat er naar mijn idee niet in hoorde. De Black IPA die in samenwerking met Derek Walsh is gemaakt sprong er toch met kop en schouders bovenuit. Deze had de juiste balans en mooie gebrande mouttonen in combinatie met zoet- en bittertonen.

Volgend jaar staat dit bierfestival zeker weer op de agenda!

Lees ook:Adelardus Tripel: fris en pittig
Lees ook:Affligem blond: iets steviger dan pils
Lees ook:Bierproef: Sint Amatus 12 van de Struise Brouwers
Lees ook:Nieuw bier moet De Koninck redden!
Lees ook:Lamoral Degmont: Een tripel als pils

2 reacties op “De bierparels van Bierfestival Groningen

 1. ot

  Leuk verslag, Fiona.
  Heb vandaag ook je bier gekocht. Ben heel benieuwd.
  Kleinigheidje: waarom staat de g(u)euze niet in je bierlijst?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Omdat ik die niet geproefd heb….

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.