In Chicago worden bierfabels ontrafeld

De afgelopen dagen was het prachtig weer. Maar de studie riep waardoor we daar weinig van hebben kunnen genieten. Eergisteren is een start gemaakt met de theorie over het brouwen, iets dat voor mij uiteraard al goed bekend is. Interessanter vond ik de uitgebreide uitleg over de Duitse bierstijlen en het blind proeven van de bieren. Je begrijpt nog meer van wat de brouwer met het bier wil bereiken in smaak, aroma en kleur. Maandag stonden de ondergistende Duitse bieren op het programma en gisteren de bovengistende bieren. Ook is gisteren uitgebreid verder gegaan met alles wat in de brouwzaal plaatsvindt. Het gaat natuurlijk wat ver om alles te beschrijven.

Wat mij het meeste is bijgebleven is dat ik nu zeker weet dat het Reinheitsgebot nog steeds van kracht is in Duitsland. Brouwers in en buiten Bavaria mogen wel bieren brouwen waarbij het Reinheitsgebot niet gevolgd wordt. De bieren mogen echter niet in eigen land maar wel voor export worden aangeboden. Wel is het zo dat zoals het vroeger ooit was opgesteld inmiddels is aangepast. Daardoor is het eigenlijk een regelgeving geworden die met twee maten meet en soms vreemd in elkaar zit. Voor de helderheid, brouwers die zich nu niet aan de gestelde regels houden overtreden de wet, krijgen boetes en kunnen hun bieren van de markt halen c.q. ze worden in beslag genomen.

Geuze
Een aantal interessante wetenswaardigheden die ik heb opgepikt is dat diacetyl een off flavour kan zijn bij groen bier, oftewel bier dat nog niet voldoende heeft gerijpt. Dit verdwijnt. Nu begrijp ik waardoor ik onlangs in de Rochefort diacetyl vond en het een maand later verdwenen was. Interessant is ook dat de lambiek en geuze bieren niet compleet aan de Brusselse omgeving is gebonden. Het is een mooi verhaal en beleving rondom dit bier. Wel is de jarenlange ontwikkeling van het klimaat van de vaten specifiek voor de lambieken en geuzes in deze streek. En natuurlijk speelt de lucht daarbij een rol. Maar alleen de lucht zorgt niet dat de ontwikkeling van de spontane gisting op gang komt. Dat blijkt eigenlijk ook wel uit het brouwproces van Mort Subite die nagenoeg volledig, op het zeer kort blootstellen aan de lucht na, in afgesloten tanks voor het spontane gistingsbier zorgt. Aanvullend worden de geuzes ook daar in de vaten gevormd door meerdere jaren te laten rijpen.

België in de VS
Naast alle theoretische stukken gaat het praktijkstuk, het proeven van bier buiten de lessen natuurlijk ook gewoon door. Zo bezoeken we gezamenlijk diverse kroegen om daar van de verschillende Amerikaanse bieren te genieten. En dan sta je eigenlijk toch versteld van het feit dat je ineens de Belgische Troubadour IPA op de tap aantreft. Niet alleen Amerikaanse IPA’s komen de Europese markt binnen maar ook jaaaa Belgische IPA’s pakken markt in de VS. En de Belgische studiecollega’s onder ons waren erg onder de indruk van dit Belgische bier. “Een mooie balans met het beste van twee werelden”. Vandaag weer een prachtige nieuwe dag…..

 

Lees ook:Wereldprimeur van mousserende geuzes?
Lees ook:Bavik en The Musketeers vallen in de prijzen
Lees ook:De bockbier samenstelling verandert!
Lees ook:Bier en topcuisine tips….
Lees ook:Simpson bier in beslag genomen

4 reacties op “In Chicago worden bierfabels ontrafeld

 1. hans

  Ik meende dat het officiële Reinheitsgebot in de jaren ’80 werd afgeschaft door het Europese Hof, omdat het in strijd was met het vrije handelsverkeer. De Duitsers houden er wel nog aan, zij het dan officieus. Daarnaast bestaat er wel een zogenaamd ‘Biersteuergesetz’ dat de samenstelling van bieren bepaalt.

  Dit maar ter info :-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Nee helaas dit is dus niet waar… Het is wel zo dat het officiële reinheitsgebot is aangepast… dat is het biersteuergesetz echter Duitse brouwers mogen daarin nog steeds op geen enkele manier iets toevoegen zoals suiker of andere ingrediënten. Ze kunnen zich er niet aan houden…. die bieren mogen dan alleen voor export worden aangeboden en niet op de Duitse markt. In Duitsland spreekt men nog altijd van Reinheitsgebot.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Hans,

  Klopt. Duitsers houden zich er ook niet altijd meer aan. Jos Brouwer heeft ooit in PINT nieuws daar over geschreven

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Nee klopt dus niet…. Ik zit hier met de meesterbrouwers van Duitsland…. Maar volgens mij bedoelen we hetzelfde maar een brouwer die hier iets toevoegt aan het bier krijgt boetes en ‘t bier wordt in beslag genomen als het voor de Duitse markt is.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.