De story goes on…

Inmiddels zit de eerste week erop van Doemens op de World Brewery School van Siebel, waarbij afgelopen vrijdag nog twee examens werden afgenomen. Het goed blind kunnen bepalen welke bierstijlen je drinkt en het herkennen van off-flavours. Met name het laatste bleek voor mij na een lange week en vermoeidheid tegen te vallen. De dag ervoor haalde ik ze er probleemloos uit maar nu moest ik toch even twee keer of misschien wel tien keer ruiken. Uiteindelijk verliep alles prima en zijn beide examens binnen. Ook is er nog veel bijgeleerd over de off flavours.

Er werd veel dieper ingegaan op de afkomst van bepaalde off flavours in het bier. Welke onprettige smaken vanuit de mout, gist of hop in het bier terecht kunnen komen als je het bier niet goed behandeld. Zo weet ik nu dat ‘Cat urine’ in bier kan ontstaan door verouderde hop. Dat is een hele scherpe katachtig aroma die het bier een onprettige eerste indruk geeft. Ook de kaasachtige geur aan bier komt nogal eens voor. Als dit tevoorschijn komt is er een autolyse in de gist ontstaan. Dat betekent dat de gist onprettige stoffen afgeeft anders dan alcohol en koolzuur waardoor het bier ook een apart aroma krijgt.

Biermarkt
Verder is uitgebreid ingegaan op de wereldwijde biermarkt in relatie met distributeurs en tapconstructies. In onze groep zijn er studenten van Taiwan tot Puerto Rico en van Duitsland, VS tot Canada. En dat maakt het bijzonder interessant. Met name om te zien welke situaties zich in de verkoopkanalen plaatsvinden waardoor er bij ons bijvoorbeeld iets opgelost zou kunnen worden aan de redelijk vastzittende biermarkt. In de VS heeft de consument een duidelijke keuze gemaakt waardoor de biermarkt breder is geworden  en craftbeer een belangrijke rol is gaan spelen. De grote brouwers moesten hun markt wel loslaten omdat de consument gewoonweg niet meer in de cafés kwam opdagen. Dus ja, dat kan in Nederland ook het dwingende eindstation zijn om de markt te veranderen. Aangezien uit de kwartaalcijfers blijkt dat de Nederlandse en West- Europese markt het moeilijk heeft zou het niet verkeerd zijn om met elkaar om de tafel te gaan zitten. Willen we de markt gezond houden dan moet toch iedereen met elkaar door.

Duits bier gerijpt op vaten
Tot slot en daarover later uitgebreid meer is er een Duitse brouwer, Christian Hans Müller, die toch binnen de lijntjes van het Reinheitsgebot (purity law) interessante stappen zetten in de Duitse biermarkt met zijn sommelierbier. Hij lagert bier op vaten maar kan geen nagisting op fles doen met suiker aangezien dit verboden is. Ze hebben daar dus bijzondere uitdagingen waarbij we geluk hebben dat we daar in Nederland niet over na hoeven te denken.

Voor nu gaan we weer hard aan de studie. Morgen een hele dag brouwen en dinsdag staat het volgende examen weer op de planning!

Lees ook:Nieuw Utrechts bier Ceaux in 45 minuten uitverkocht
Lees ook:Bier drinken voor examen geen probleem
Lees ook:Carlsberg gaat concurrentiestrijd aan met Heineken?
Lees ook:Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?
Lees ook:Introductie Schneider Weisse Nelson Sauvin in USA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.