Goose Island zet Chicago op de bierkaart

Tijdens mijn bezoek aan Chicago stond Goose Island bovenaan mijn lijst om te bezoeken. Gelukkig lag de locatie North Clybourn direct om de hoek bij Siebel Institute of Technology alwaar wij onze lessen volgden. In de lunchpauze maar ook na school kon ik mijn voeten onmogelijk tegenhouden, die liepen gewoon regelrecht naar deze prachtige brouw-, restaurant- en pub-locatie. De craftbeer brouwer uit Chicago is onlangs overgenomen door bierconcern AB InBev (bekend van o.a. Jupiler en Hertog Jan). Volgens het personeel heeft dit niets veranderd aan de opzet en structuur van de brouwerij. Ze blijft doen waar ze goed in is, bijzondere en kwalitatief goede craftbieren op de markt brengen. Dit jaar bestaan ze 25 jaar, ter gelegenheid waarvan onderstaande video is gemaakt. Interessant om de ontwikkeling van de brouwerij in beeld te zien.

Het personeel is goed op de hoogte van bier- en gastronomische combinaties en heeft als je de liefde voor het bier laat zien altijd iets bijzonders op de tap staan waar geen tapruiter op zit. Als je begrijpt wat ik bedoel . Deze brouwerij is ook de koning van de barrel aging, oftewel het rijpen op houten Bourbon-vaten. In 1992 ging het ‘Barrel Program’ van start met de Bourbon County Stout, een nog steeds ongekend populair bier dat slechts een paar keer per jaar beschikbaar is. Nagenoeg onverkrijgbaar waarvoor mensen rijen dik staan opgesteld als het zover is. Van ‘t vat is het overigens in meerdere speciale bierpubs redelijk goed verkrijgbaar. Momenteel worden van dit bier zo’n 1200 vaten gerijpt. In 2006 is Goose vervolgens gestart met de rijping in wijnvaten.

In 2008 introduceerde zij daarvan de eerste geproduceerde bieren Sofie en Juliet. Tegenwoordig komen brouwers vanuit heel de VS en zelfs erbuiten om op het gebied van barrel agen een dag mee te lopen. Volgens Goose Island barrel specialist John Laffler is het namelijk geen kwestie van het vullen van de vaten en wachten tot er iets gaat gebeuren. “Wil je gericht toewerken naar een bepaalde kwaliteit dan kan dat, echter daar is kennis en kunde voor nodig.”

Smaakontwikkeling oak
De rijpingssmaken die de oak-aging met zich mee kan brengen is bijvoorbeeld kers, kokosnoot, vanilla, honing, caramel, toffee, hazelnoot, kruidnagel, peper, chocolade, mokka of koffie. Dus mocht je als consument een keer een op eiken gerijpt bier drinken waarbij je deze geur- en smaaktonen in het bier terugvindt, dit is niet afkomstig door een toevoeging ofzo. Een interessante tip rondom de barrel aging was verder om de vaten niet te reinigen met water. Daaraan gaat heel veel water verloren en dit is financieel ook redelijk kostbaar. Introduceer reiniging met stoom. Financieel haal je dat er al snel uit.

Deze brouwerij is de pionier in de craftbeer wereld voor de stad Chicago. Zij hebben de trend gezet en gezorgd voor de speciaalbier ontwikkeling. Er zitten danook prachtige pubs met een grote diversiteit aan bieren uit tientallen verschillende landen. Daarover later meer. Wat een prachtige setting om te verblijven. Jammer dat ik niet om de hoek woon. Ach, misschien maar goed ook .

Voor een indruk van Goose Island:

Lees ook:AB-InBev koopt Amerikaanse Goose Island Brewery
Lees ook:Terug van weg en up and running
Lees ook:Voormalig Goose Island brouwmeester introduceert ‘culinair brouwen’
Lees ook:Goose Island lanceert komkommer dry-hopped pilsner
Lees ook:Hoe ver is New York met craft beer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.