Directeur Cees-Jan Adema van Nederlandse Brouwers introduceerde voorafgaand aan de start van de Week van het Nederlandse Bier plannen om de overheid te doen bewegen de bieraccijnzen te verlagen. De problemen door de hoge accijnzen op bier in Nederland ten opzichte van omringende landen zijn zorgwekkend. Met name voor de brouwerijen in de grensstreek zoals Gulpener. Met cijfers van Gulpener illustreerde Adema dat als de brouwerij over de grens geplaatst zou worden dit na de aankomende accijnsverhoging bijna 3 miljoen euro aan belasting zou schelen. En dat om een omzet van 15 miljoen! Als de volgende accijnsverhoging doorgaat betaalt de consument straks de helft van een krat bier aan belasting en is dit maar liefst vier keer zoveel als in Duitsland en twee keer zoveel als in België. Een onhoudbare situatie aangezien het grensverkeer, waarbij de bierdrinker naar het buitenland gaat om bier te kopen, nu al enorm is toegenomen. Met de website www.stopbierbelasting.nl die binnenkort in de lucht is, zal de Nederlandse Brouwers inzicht geven in cijfers en effecten van de continue accijnsverhoging.
Duidelijk is nu al dat het niemand iets brengt. De overheid heeft namelijk niet meer inkomsten omdat de consument minder gaat besteden en/of uitwijkt naar het buitenland voor de bieraankopen. Met name in de grensstreken is dit het geval, een bierliefhebber trekt zich namelijk niets aan van een grens. Gevolg is wel dat er een inkomstenderving bij brouwerijen bestaat, banen op het spel staan en de consumptie van Nederlands bier terugloopt. In het eerste kwartaal van 2013 is een daling van maar liefst 6 procent genoteerd.
Denemarken
In april 2013 heeft de Deense overheid om deze reden ook besloten om de bieraccijns met 15 procent te verlagen om zo het grensverkeer naar Duitsland om bieraankopen te doen te verminderen. De Deense biersector en de Deense schatkist ondervinden hier veel hinder van en met de verlaging wil de overheid de markt beschermen. Nederlandse overheid word wakker! en herzie de plannen om verdere accijnsverhogingen door te voeren. Nog beter verlaag ze en zorg dat ze op een gelijk niveau liggen als met de buurlanden. Dit is goed voor het Nederlands bier, de economie en niet te vergeten de horeca in de grensstreken!!
Lees ook:Lenteakkoord slecht voor de biersector
Lees ook:Hogere bieraccijns kost banen en stimuleert biertoerisme
Lees ook:Horecaondernemer betaalt het dubbele voor pils
Lees ook:Accijnsverhoging zorgt voor minder alcoholverkoop
Lees ook:Bierbrouwer Gulpener vecht als een leeuw
Allemaal best goed, maar kijken de brouwers ook eens naar zichzelf? Denk aan de prijsverhogingen die twee brouwers al hebben aangekondigd en die niets met accijns te maken hebben. Of wijzen ze alleen naar anderen zonder hand in eigen boezem te stegen. het zou de horeca in de grensstreken, en de andere horeca, ook helpen als de brouwers hun prijzen niet elk jaar om onduidelijke redenen verhogen! Maar daar hoor je ze niet over.