Leeftijdcontrole online alcoholverkoop onmogelijk

Zoals ik al eerder schreef op dit blog kunnen we nog zoveel wetten maken om de alcoholverkoop onder jongeren terug te dringen, echter zonder goede controle is dit zinloos. In De Telegraaf was vanmorgen te lezen dat het aantal webwinkels dat alcohol verkoopt met de dag groeit echter er is geen enkele goede controle mogelijk op degene die de aankopen doet. De enige methode waarop gecontroleerd wordt of iemand niet onder de 18 is, is de leeftijdsvalidator aan het begin van de website.

Iedereen kan hier zonder problemen een andere geboortedatum ingeven. Ook bij de bezorging van de aangekochte alcohol wordt niet naar een identiteit gevraagd om de leeftijd te controleren. Volgens het Trimbos Instituut zou het een goed idee zijn om de webwinkels aan te sluiten op het DigiD-inlogcode systeem. Dan is fraude een heel stuk moeilijker. Momenteel is er echter helemaal niets vastgelegd in de wet over identificatie bij webwinkels. Uit meerdere praktijkvoorbeelden blijkt danook dat het heel eenvoudig is om voor een 13-jarige bier te bestellen. Zowel de bestelling als de bezorging verlopen zonder enige problemen.

Controle en naleving
In principe is de webwinkel verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat zij voldoende heeft gecheckt geen alcohol aan minderjarigen te verkopen. Echter de naleving hierop is nagenoeg onmogelijk. Zo zijn gemeentes nu verantwoordelijk om hier controle op uit te oefenen. Echter als de eigenaar van een webwinkel in een andere gemeente woont moet de naleving worden overgedragen aan deze gemeente. Toch blijft het allemaal vreemd. Wordt er dan helemaal niet naar de bedreigingen gekeken in een markt om hierop te kunnen anticiperen?

Lees ook:Staand bier drinken mag weer
Lees ook:Nieuwe afspraken voor bierkortingen nodig
Lees ook:Nieuwe bieren bij Bierbrouwerij Hoeksche Waard
Lees ook:Begin je eigen ‘minifestival’ met Bavaria
Lees ook:Berghoeve brouwerij heeft brouwlocatie gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.