Nieuwe hopsoort Belma

Hop is niet gewoon hop en zorgt alleen voor bitterheid. Een brouwer heeft de keuze uit aromahop die vooral veel geur aan het bier meegeeft of bitterhop die zorgt voor de bitterheid. Ook zijn er soorten die voor aroma en bitterheid zorgen. Als we kijken naar de aromahop kunnen er bijvoorbeeld citroen, grapefruit, kruisbes, dennen, bosbessen, mango, sering en vele andere bloemige geuren in het bier naar boven komen. En dat allemaal vanuit de hop. Niet iedere hop geeft hetzelfde aroma waardoor je dus door de keuze van de hoppen veel onderscheid kan maken in de smaak. 80 procent van wat je ruikt bepaalt ook de smaak die je proeft. Voorbeelden van hopsoorten zijn Citra, Simcoe, Sterling, Nelson Sauvin die vooral veel aroma meegeven. Mooie bitterheid wordt bijvoorbeeld gerealiseerd door Tomahawk, Chinook maar bijvoorbeeld ook door de Duitse Hallertauer hop. Er komen continu weer nieuwe hopsoorten op de markt. Een daarvan is de Belma™. 

Deze Amerikaanse hopsoort is ontwikkeld op de Puterbaugh Farms. Het zorgt voor fruitige tonen van aardbei, meloen, ananas, sinaasappel en een klein beetje grapefruit. Deze variëteit heeft naast aroma ook een mooie bitterheid. De gekozen naam houdt verband met historie die teruggaat naar 1894. Ten noordoosten van Mabton, Washington bestond een kleine community genaamd Belma. De hopsoort loopt nu al erg hard en brouwers die het willen kopen moeten al wachten tot het najaar.

Keuze
Hop is erg aan een trend onderhevig. Dat is lastig aangezien het voldoende ontwikkelen en laten groeien van een hopsoort enkele jaren in beslag neemt. Als een soort een doorslaand succes wordt is het vaak snel op en is men dus genoodzaakt om een andere hopsoort te kiezen. Momenteel is de Citra hop nagenoeg nergens meer te vinden. Dus we gaan zien welke de volgende wordt! Voor meer achtergrondinformatie over de samenstelling van de hop, klik hier.

Bron: Beerpulse

Lees ook:Duvel Tripel Hop in 33cl op de markt
Lees ook:Bieroloog opleiding: avond 7
Lees ook:Nieuwe Duvel Tripel Hop met Japanse hop
Lees ook:Wat moet je met kruiden in bier?
Lees ook:Supermarkt met huismerk hopbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.