Nederland 20 Biersommeliers rijker

Een bierstachelset met op de achtergrond Karl Schiffner

Nadat Fiona onlangs in Chicago een Amerikaanse bieropleiding heeft afgerond, is ondergetekende afgelopen zondag teruggekomen van een reis door Duitsland en Oostenrijk. Tijdens deze reis hebben we fantastische biergerelateerde ervaringen opgedaan waar ik wel tien pagina’s over zou kunnen schrijven. Doch vooreerst een verslag om het uiteindelijke hoofddoel: het behalen van het diploma Biersommelier!

Vorige week schreef ik al dat er – naast twee begeleiders uit het bestuur van StiBON – 19 personen die de eerste twee niveaus van StiBON met goed gevolg hadden afgelegd naar Obertrum in Oostenrijk zouden afreizen. Helaas en zeer spijtig is dat er één minder geworden, omdat hij net voor aanvang van de trip door zijn rug gegaan was en daardoor niet kon reizen. De rest is al dan niet met een omleiding oost- of westwaarts (vanwege de ongelofelijke wateroverlast in Zuid-Duitsland) op woensdagavond 5 juni bij het hotel gearriveerd waar de meesten een kamer bemachtigd hadden. Nadat een deel van de eerste groep kennis had gemaakt met een deel van de tweede groep zat de stemming er met een Pils, Helles, Märzen of Weizen al snel in. Doch deze avond werd het uiteraard niet te laat, want de volgende ochtend begonnen we met de eerste cursusdag.

Donderdagochtend werden we onderricht door de eerste Wereldkampioen Biersommelier Karl Schiffner, die ons onder andere bijpraatte over biermarketing en -beleving en ons een uitgebreide aromatest liet uitvoeren. Na de lunch kregen we informatie over (het maken van) Biercocktails en kregen we een zeer uitgebreide proeverij van bier/kaas- en bier/chocoladecombinaties. Ook kregen we bierstacheln in de praktijk te zien en te proeven. Hierbij wordt een gloeiendhete staaf in bier gedompeld, waarbij de onvergistbare suikers worden gekarameliseerd (en de hop en het koolzuur nagenoeg verdwijnen). Over bierbeleving gesproken….

Karl Zuser

De volgende ochtend hadden we beter niet kunnen ontbijten. Biersommelier Karl Zuser van Gasthof Riedberg bracht ons de fijne kneepjes van het koken met bier bij. Niet alleen met “gewoon” bier, maar ook met jong bier, wort en geschrote tarwemout. Dat boter en (slag)room hierbij niet mochten ontbreken is een understatement en salade moest eerst door een konijn voordat hij het zou eten . Een beetje humor hoort erbij, maar ik heb veel geleerd van deze fantastische kok! En de lunch konden we overslaan…

Tussendoor konden we een blik werpen in de prachtige bierkelder van het BIERkulturHAUS van Axel Kiesbye (waar alles plaatsvond) en gelukkig ook nog wat proeven… ‘s Middags bier tappen was op zich niet zo spannend, maar soms wat lastiger door de slanke cilindrische glazen. De Trumer Privatbrauerij aan de overkant van de weg werd hierna bezocht, waarbij de bezielende medewerkster Johanna letterlijk leven in de brouwerij bracht.

Natuurlijk werd onze kennis aan het eind van de middag getest door middel van een schriftelijk examen. ‘s Avonds bij het voorgerecht bracht Axel het verlossende woord: iedereen was geslaagd! Inclusief de twee begeleiders die dezelfde kennis in huis hebben en ook deelnamen aan het examen. Individueel werden we naar voren geroepen voor de overhandiging van het (ingelijste) diploma en de ontvangst van het Biersommelierspeltje. Naar verwachting gaat volgend jaar in dezelfde periode een tweede groep naar Obertrum om het aantal in Nederland verder te vergroten.

Allemaal gefeliciteerd Biersommeliergenoten!

Lees ook:Leger bierambassadeurs groeit
Lees ook:Eerste groep gaat voor StiBON III
Lees ook:De eerste groep StiBON Niveau 2 geslaagden!
Lees ook:Alcoholvrij bier tijdens de lunch
Lees ook:100ste StiBON-diploma uitgereikt

6 reacties op “Nederland 20 Biersommeliers rijker

 1. Ton van Oorschot

  Van harte proficiat Fiona. Zowaar een hele prestatie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Eeeeh, even kijken wie het geschreven heeft Ton…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ton van Oorschot

    Ach, vorige maand was ik Fiona vergeten te feliciteren, vandaar….

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Bedankt… van mij was vorige maand ;-) en twee weken geleden heb ik Zythologie in België ook afgerond. In dit bericht zijn alle felicitaties voor Frans Ruiter ;)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frans Ruiter

    …en de rest van de groep!

      /   Beantwoorden  / 
 2. T0n

  Volgens mij gaat witbier perfect samen met salade…

  “en salade moest eerst door een konijn voordat hij het zou eten”??
  Volgens mij had ome Wilem een naam voor zo’n broodje….want als sla DOOR een konijn is gegaan komt het er toch uit als…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.