Nieuw bier speciaal voor bij de haring

Vanmiddag vindt in Zwolle de introductie plaats van het nieuwe ‘Zwolse’ gelegenheidsbier ’Gerardus den Handelare’ dat perfect past bij haring. Het haringbier, ook wel maatjesbier genoemd, is exclusief gebrouwen voor de Haringparty van De Ondernemer. Dit platform is een initiatief van De Stentor. Met een beperkte oplage van slechts enkele honderden flesjes is dit Gerardus den Handelaere-bier een collector’s item.

Het geschiedenisverhaal
De naam van het bier is ook niet zomaar gevonden. Haring en Zwolle zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet Willem Beukelsz zou het haringkaken hebben uitgevonden maar zijn oudere broer Gerardus Beukelsz die het zijn jongere broer leerde. Gerardus en Willem Beukelsz werden geboren in Biervliet. Daar viste Gerardus al op jonge leeftijd op haring. Hij verhuisde naar Zwolle om daar naam en faam te verwerven als bierbrouwer en als handelaar in bier. Aan het eind van elk voorjaar, als de haring mooi vet was, keerde Gerardus terug naar zijn geboortegrond. Tijdens één van deze bezoeken bracht hij zijn jongere broer zijn kennis over het haringkaken bij.

Willem Beukelsz vermarkte het idee van zijn broer. Dat deed hij zo goed dat Willem als uitvinder van het haringkaken werd gezien. Voor hem was de eeuwige roem weggelegd; voor zijn oudere broer een plek in de vergetelheid. Tot vandaag dan met de introductie van dit nieuwe bier.

De legende ‘Gerardus den Handelare’ staat op het speciale haringbier dat geschonken wordt tijdens De Ondernemer haringparty in Zwolle. Het bier met 6 procent alcohol is speciaal ontwikkeld en gebrouwen door Brouwerij Rodenburg. Het stevige bier met sterke bitters moeten goed combineren met vette vis zoals haring. Ook is rookmout in het brouwsel gebruikt. Erg benieuwd naar de combinatie en het bier!

 

 

 

Lees ook:Welk bier past bij haring?
Lees ook:Gulpener introduceert Gerardus Wittemse Bierkaas
Lees ook:Welk bier drink jij bij haring?
Lees ook:ABT-bier van de maand: Golden Raand
Lees ook:Tussenstand Mooiste Bar van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.