Bierdrinkers hebben gesproken! 60 procent vindt het Nederlands speciaalbier van goede tot zeer goede kwaliteit. Toch ook 27 procent van de respondenten geeft het bier van Nederlandse bodem nog een voldoende. Een aantal gaf als reactie op bier.blog bovendien dat we ook kritisch moeten blijven naar onszelf en er heel wat kwalitatief slechte bieren tussen zitten.
Dit laatste liet ook 13 procent van de stemmers op het poll duidelijk weten. Zij vonden de kwaliteit matig (10 procent) tot zeer slecht (3 procent). De kwaliteit van het Nederlands speciaalbier is naar mijn oordeel de laatste jaren fors verbeterd. Het opzetten van een brouwerij en het brouwen van kwalitatief goede bieren kost tijd. Heel wat brouwers zijn hierin goed op weg.
Kritisch
Naar mijn idee is het wel van belang kritisch naar je bier te kijken en de kwaliteit voorop te stellen. Helaas is er toch een aantal dat een bier dat niet goed is, op de markt brengt. Onder het mom van de consument drinkt het toch wel en geld moet er verdiend worden. Met het op kleine schaal brouwen van bier verdien je niets. Dus mensen die daarom in het bier brouwen stappen, zorg dat je ook snel weer een paar passen naar buiten zet. De passie voor bier en de kwaliteit moeten altijd voorop staan voor een succesvolle Nederlandse biercultuur in de toekomst. Volgend jaar zet ik de poll opnieuw online. Eens kijken wat de bierdrinker dan vindt van Nederlands speciaalbier.
De uitslag:
Speciaalbier van Nederlandse brouwerijen....
- heeft een goede kwaliteit (47%)
- heeft voldoende kwaliteit (27%)
- heeft een zeer goede kwaliteit (13%)
- heeft een matige kwaliteit (10%)
- heeft een zeer slechte kwaliteit (3%)
- heeft een slechte kwaliteit (0%)
Lees ook:Kwaliteit Nederlands speciaalbier?
Lees ook:Uitslag poll: Kwaliteit Nederlands bockbier in orde
Lees ook:Bierliefhebber vindt kwaliteit bockbier goed
Lees ook:Kwaliteitslabel voor speciaalbieren nodig?
Lees ook:Ambachtelijke brouwers: let op kwaliteit!
Kritisch blijven is inderdaad noodzaak. Dat geldt voor de consumenten, maar nog meer voor de brouwers zelf. Overigens niet in Nederland. Ook bij onze zuiderburen zijn brouwerijen met meer enthousiasme dan vakmanschap. Passie is heel belangrijk, maar simpel vakmanschap en zelfkritiek nog veel meer. Het moet verdorie je eer te na zijn om een kwalitatief slecht bier aan je klanten voor te schotelen. Gelukkig doet de markt daar zijn werk redelijk en zie je dat de besten momenteel ook het meeste succes hebben. En andere brouwerijen hun brouwer vervangen en daardoor een kwaliteitsslag maken.