Nieuw ABT-bier van de Maand: Witkap Pater Special

Laat het warme weer nu maar echt doorzetten. In de maand juli is de Witkap Pater Special van de Belgische Brouwerij Slaghmuylder het nieuwe ABT-bier van de maand. Bij alle cafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen staat het op de tap.

Het diepblonde bier bevat 5,5 procent alcohol, is bovengistend en heeft fris bittere smaak. Witkap Pater Special werd in 2004 voor het eerste gebrouwen en afgevuld op fles ter ere van de Bellemannen van Ninove, de plaats waar de brouwerij gevestigd is. De Belleman is een persoon die met de bel rondgaat en nieuws omroept in de straten. Dit gaat gepaard met veel lawaai. Vandaar de oorspronkelijke naam zoals ook op het etiket staat “Greut Lawauitj”. Iedere stad of dorp had en heeft wel zo’n Belleman. Speciaal voor de lokale Belleman is dus een bier gelanceerd.

Ik zou zeggen: vertel het nieuws voort !

Lees ook:Witkap Pater Tripel: Een lichtere tripel
Lees ook:Chocolademousse met Witkap Pater dubbel
Lees ook:150 jaar oude familiebrouwerij opent deuren
Lees ook:Brouwerij De Leckere lanceert jubileumbieren
Lees ook:Wimbledon serveert weer eigen bier

5 reacties op “Nieuw ABT-bier van de Maand: Witkap Pater Special

 1. Louis Klaassens

  Hallo Fiona en Andere lezers,

  Het ABT bier van de maand juli 2013 is inderdaad de Witkap-Pater Special. Echter, in tegenstelling tot wat op de beschrijving staat is het geen diep-blond bier. Bij het aantappen kwamen we er achter dat het bier bijna pik-zwart is. Zeg maar diep-bruin.
  Onze commissie bier-van-de-maand is altijd erg zorgvuldig. Waarschijnlijk heeft de brouwer een verkeerde beschrijving doorgestuurd. De smaak is echter heerlijk. Een Vlaamse versie van een stout zou ik bijna zeggen.

  Inmiddels liggen nieuwe ABT-gazetten bij de drukker en is de tekst daarop aangepast aan de werkelijkheid. Excuses voor het ongemak en uiteraard smakelijk drinken gewenst.

  Louis Klaassens
  ABT-lid Preuf en Praotlokaal de Klep, Venlo

    /   Beantwoorden  / 
 2. eelco

  Vreemd dit, ik drink de Witkap Pater Special al jaren van de fles, en dat is toch echt een blond bier..

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Schiphorst

  Van de redacteur van de gazet heb ik begrepen dat hij vaak op informatyie op de website moet afgaan voor een beschrijving. Ik vermoed dat de browuer besloten heeft iets heel bijzonders te maken en dat deze informatie de Gazet nooit heeft bereikt. communicatiestoornis zeg maar.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Louis Klaassens

  Nee,

  De Dubbel is het zeker niet.
  Alcoholpercentage klopt. Alleen de kleur niet.

  Louis

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.